Crizele financiare.
O realitate la nivel mondial. Un risc personal potenţial.
Cum ne confruntăm noi înşine cu ele?
*****
Unul din elementele esenţiale pe care le descoperă omul în viaţa lui este
nevoia contextuală de bani, prin care să răspundă altor nevoi, precum cele de bază: hrană, păstrarea sănătăţii, îmbrăcăminte-încălţăminte, adăpost, grijă pentru familie, dar şi pentru cele legate de un anume statut social: un anume tip de casă, maşină, o anume pregătire, un job pe măsura calificărilor, un viitor pentru copii, etc.
Atunci când lipsa banilor periclitează existenţa socială şi personală, putem recunoaşte sintagma de "
zile negre" folosită în contextul sugerării unui anume tip de economisire, gândită în acelaşi context a fi "
bani albi", opozabilitatea cromatică indicând utilitatea acestora strictă pentru situaţiile specifice ale lipsei banilor.
În acest caz în care
situaţii neprevăzute pot apărea şi afectează invariabil şi implicit finanţele personale şi ale familiei, există o singură soluţie, aceea de a se adapta şi de a face rost de bani, tratând momentul cu sentimentul maximei urgenţe.
Oare
unde poate să apeleze cel aflat în nevoie, astfel încât să atenueze impactul financiar? Sursele primare la care apelează în mod obişnuit o persoană sunt: economii de bani cash sau în bancă, împrumut la rude sau prieteni, lichidarea unor proprietăţi personale, folosirea acoperirii oferită de asigurare.
Cu toate acestea, opţiunile de mai sus presupun în primul rând
existenţa lor ca atare, apoi un anume cost financiar pentru fiecare în parte, asociat şi combinat de multe ori cu alte tipuri de costuri, care pot augmenta criza personală.
- Banii Cash de la saltea, dacă există, pot reprezenta o soluţie pentru o parte din situaţiile care ar putea apărea, limitaţi însă la cuantumul sumei care există disponibil.
- De asemenea, economiile din bănci, sunt limitate la acelaşi cuantum existent, cu un plus în funcţie de dobânda depozitului.
- Un împrumut de la o rudă sau un prieten poate fi făcută cu cheltuiala pierderii unor relaţii de-o viaţă, în eventualitatea prelungirii crizei personale şi întârzierii returnării banilor.
- O asigurare este eficientă în cele mai multe situaţii de criză personală, acoperind o paletă largă de riscuri financiare (viaţă, sănătate, educaţie, start în viaţă, pensie liniştită, ba chiar proiecte importante, proprietăţi).
- Pot exista şi alte surse din care să fie procuraţi aceşti bani.
Te provoc să te exprimi în sondajul lunii aprilie: "Bani albi pentru zile negre. De unde?" şi să comentezi subiectul.