joi, 28 aprilie 2011

"Cu ce te ocupi?" - Un răspuns de vânzător în 10 secunde

De obicei ţi se adresează această întrebare la evenimentele de socializare precum întâlniri de networking sau în holul unui hotel ori într-un alt context. Ideea generală este că prin răspuns trebuie să-ţi dai seama dacă cel care ţi-a adresat această întrebare poate să-ţi devină client. Tocmai de aceea un răspuns clasic de genul: "Bună ziua! Sunt (George Georgescu) şi sunt Reprezentant Vânzări pentru compania (Georgescu Impex SRL)" * nu are prea mult succes.

Un răspuns rapid şi cu impact trebuie să respecte 3 principii pentru eficienţă:
  • Să aibă sub 10 secunde, pentru că dovedeşti astfel că nu te afli în modul de vânzări / de prezentare produs şi astfel nu-l iriţi pe cel din faţă.
  • Vei începe cu cuvintele: "clienţii noştri", pentru că tu şi firma ta nu contaţi în ochii lui, doar el contează.
  • Să conţină un beneficiu intrigant, cuantificabil şi proaspăt în formă şi fond, pentru că este important ce schimbare poate face pentru ei produsul.

*****

Să vedem cum putem să ne prezentăm în domeniul asigurărilor:
Consultant Financiar: Clienţii noştri dorm mai liniştiţi ştiind că finanţele lor sunt puse la adăpost de riscuri financiare majore.
Manager: Clienţii noştri sunt mai eficienţi întrucât serviciile furnizate de oamenii noştri sunt cele mai calitative din piaţă.
Felul în care mă prezint eu se găseşte aici. Aştept şi varianta voastră, indiferent de domeniul în care activaţi.

______
          * Este important de ştiut că numele folosite în postare în legătură cu reprezentantul de vânzări şi compania pentru care lucrează sunt fictive şi nu au de-a face în niciun fel cu realitatea şi au menirea să reprezinte doar un exemplu sugestiv pentru situaţia în cauză

"Construiesc echipe"

"Bună ziua, sunt Director de Agenţie şi rolul meu în companie se circumscrie ideii de a construi echipe, ajutându-le să se dezvolte şi să contribuie la un business sănătos în asigurări."
Mi se întâmplă cu regularitate să încep o discuţie de Recrutare, fie de manageri, fie de consultanţi, cu această formulă. Nu încerc să-i câştig prin a mă vinde pe mine, doar le spun cum am ajuns să lucrez în asigurări, cum am reuşit să fac performanţă, cum pot ei să-şi găsească un loc şi un rol important în această industrie şi în mijlocul celor pe care îi conosc sau îi înconjoară.
E o activitate pe care o fac de 10 ani, am văzut cam tot ce se putea întâmpla în această industrie, şi cu bune şi cu rele. Am alături o echipă profesionistă cu care sunt mândru că muncesc pentru a ne îndeplini obiectivele. Ambiţia personală, însă, rămâne peste timp: agenţia mea să genereze New Business peste cu 50% mai mult decât cea clasată după noi, iar în câţiva ani să construiesc agenţii la nivel de regiune şi de ţară. Este provocarea care m-a ţinut activ şi lucid şi când am fost pe podium, dar mai ales când am muncit mai puţin eficient.

*****

Ajung la birou, Asistenta mea a făcut deja cafeaua şi mă alătur celor câţiva ajunşi înainte de 8 la servici. Meciul de aseară, frigul de afară şi sărbătorile dau sens ceştii de cafea aburindă şi fără zahăr. "Ce şut inspirat", "ce discount generos la cauciucurile" şi "ce merită ales ca oraş european de Revelion" aprind şi trezesc spiritele.
Eh, e timpul să ne apucăm de treabă. Încep şedinţele de echipă. Astăzi vreau să fiu în mijlocul echipei de pe locul 2 din tabel. Vreau să ştiu cine e motorul şi cum vor recupera locul deţinut acum o lună. Îmi face bine o echipă dinamizată de obiective frumoase. Managerul i-a provocat la o seară de Karaoke cu consumaţie plătită de el. Cel mai bun va alege câte o piesă pe care o vor interpreta colegii săi. Se pare că această propunere a unuia dintre cei mai buni consultanţi ai agenţiei îi stârneşte pe ceilalţi. Este un viitor manager, o personalitate puternică şi o minte brici. Ziua de ieri a fost una cu eforturi multiple, suntem la jumătatea lunii şi rezultatele încep să apară.

miercuri, 27 aprilie 2011

Start-Up, atitudine de fondator

Pentru a reuşi în orice start-up, antreprenorul trebuie să unească cele două elemente esenţiale: ceea ce ştie şi ceea ce face, continuând să aplice consecvent comportamentele bune şi transformându-le în obiceiuri, reflexe, astfel încât această rutină bună să producă rezultate pozitive pentru echipă şi pentru business. 

Pentru Consultanţii Financiari sau Managerii care încep activitatea în domeniul asigurărilor acum, principiile unui start-up se păstrează, mai ales că viziunea de business personal este o motivaţie sănătoasă în practică.

1. Construieşte încredere şi integritate
2. Focus pe ceea ce contează cu adevărat
3. Fii responsabil şi acţionează ca un model pentru echipă
4. Subliniază constant ceea ce este important
5. Decizii informate vs. decizii de consens
6. Livrează rezultate
7. Importanţa business-ului vs. propria persoană
8. Comunică deschis: şi bune, şi rele
9. Mergi la sursa problemei

*****

Reţete există. Dar cei care le pun în aplicare nu sunt mereu destui...

Vino alături de noi. 
Până în iunie avem 3 poziţii de Consultant Financiar şi 
2 poziţii de Unit Manager deschise în cadrul echipei noastre. 
Trimite CV la coexecontact@gmail.com.

marți, 26 aprilie 2011

Insurance Charity Dinner 2011

Insurance Charity Dinner 2011 a fost un eveniment desfăşurat la initiativa CSA, UNSAR şi UNSICAR în data de 2 martie 2011 şi a avut drept obiectiv oferirea de produse tradiţionale de Paşti precum şi a unor obiecte de îmbrăcăminte şi încălţăminte unor copii defavorizaţi din comuna Ciocăneşti, din judeţul Călăraşi, din două centre de plasament din Slobozia, şi din satul Şerbeşti, din judeţul Bacău.

"Cu siguranţă, Comisia de Supraveghere a Asigurărilor va continua să susţină implicarea societăţilor şi brokerilor de asigurare în viaţa socială, în special prin ajutorarea copiilor, care pot contribui cel mai mult la schimbarea de mentalitate privind necesitatea asigurărilor. Ne putem gândi, de ce nu, că acţiunile noastre caritabile de acum reprezintă o investiţie pe termen lung în asigurări şi sunt convinsă că UNSAR şi UNSICAR împărtaşesc aceeaşi opinie", a declarat Angela TONCESCU, Presedintele CSA

*****

Este important că astfel de acţiuni au loc şi la acest nivel, pentru că transmite un mesaj şi confirmă o direcţie a ceea ce reprezintă în esenţă o asigurare şi popularizează şi aspectul uman al acestui business, dincolo de marketingul fiecărui asigurător sau organism de monitorizare şi control în domeniu.

O asigurare, de orice tip ar fi ea, are menirea de a fi un instrument financiar pentru a rezolva o situaţie particulară, care generează o problemă financiară, acoperită prin poliţă.

Este şi mai important ca acest trend să se menţină şi să se extindă, existând oameni care au nevoie de ajutor mai mult decât alţii, în acelaşi timp, nevoia companiilor de popularizare fiind una reală.

vineri, 22 aprilie 2011

Avionul e mai sigur

Un studiu făcut de ASCEND, companie de consultanţă în domeniul aeronautic, concluzionează că riscul de a muri într-un accident rutier este mai mare de 62 de ori decât acela de a muri într-unul aviatic. Acelaşi studiu afirmă că principala cauză a deceselor rămân accidentele rutiere, care produc pagube materiale şi morale importante.

*****

E mai simplu să treci peste o anumită lipsă de comoditate, pe care o aduce călătoria cu avionul atunci când ai de făcut o călătorie mai lungă, pentru a beneficia statistic de avantajul unei siguranţe sporite a călătoriei. Ai sacrifica liniştea ta sufletească de a călători cu maşina doar pentru că statistica spune că avionul e mai sigur?

joi, 21 aprilie 2011

Cold calling - interzis!

În industria Consultanţei Financiare, practica telefoanelor "în piaţă rece", anume abordarea unor potenţiali clienţi, care nu sunt decât un nume şi un număr de telefon, este inacceptabilă drept tehnică de vânzare, deşi 75% din ei o folosesc, iar 25% din aceştia spun că această tehnică le aduce mai mult de 50% din New Business.

Este o tehnică de vânzare care, dacă are rezultate, este folosită cu preponderenţă, însă apare problema eticii profesionale care o circumscrie şi care porneşte de la ideea că de obicei este folosită pentru promoţii sau pentru a introduce în piaţă un produs/serviciu nou, mai puţin ca practică uzuală de vânzări, pentru a duce spre o întâlnire de identificare nevoi financiare complete şi spre generarea unor soluţii complete.

În general, Consultanţii Financiari nu au toţi competenţa de a face o evaluare complexă a nevoilor şi riscurilor financiare ale prospecţilor lor şi doar caută să-şi câştige comisionul sau eventualele bonusuri. Iar dacă există partea de abilităţi, motivaţia de a face o întâlnire de calitate este contextuală. Şi mai dificilă este situaţia Consultanţilor cu vechime care-şi creează o viziune de business ce nu mai are de-a face cu misiunea de Consultant Financiar (optimizează doar procesul de vânzare). Nu este vorba de filantropie, ci de un bun simţ al eticului profesional şi de un echilibru interior care se grefează pe profesional şi pe personalitatea Consultantului.

Interesul pentru maximizarea intrărilor în business este mai mare decât pentru o calitate sporită a modalităţii în care se fac acestea, marja de rezilieri fiind acceptabilă.

Este posibil ca gândind mai aproape de misiunea consultantului financiar să formăm o altă clasă de profesionişti?

miercuri, 20 aprilie 2011

Asigurări de nuntă gratuite

V-ar plăcea ca nunta voastră să poată fi asigurată? Mai precis, o poliţă de asigurare care să acopere riscul de anulare a căsătoriei, riscul de reorganizare, dar şi asigurarea florilor, a tortului şi a transportului?
STERLING, o companie de asigurări britanică, oferă acest tip de asigurare gratis cuplurilor britanice, astfel celebrând într-un mod specific nunta Prinţului William al Marii Britanii cu Kate MIDDLETON.
"Încheierea unei poliţe de asigurare este o măsură de precauţie necesară", a declarat David SWEENEY, Director Comercial al companiei STERLING, printre altele argumentând şi prin faptul că preţurile nunţilor au crescut din 1999 până azi cu 100%.

*****

Acolo unde există pasiune pentru domeniu, se vor găsi resursele de creativitate care să fie transferabile în business. Pe de altă parte, însă, există riscuri care pot fi acoperite şi nu au fost până acum, un alt exemplu faţă de cel de mai sus este cel al animalelor de companie. Dar acestea rămân conexe riscurilor financiare majore din viaţa fiecăruia.

luni, 18 aprilie 2011

Credite guvernamentale sub umbrela asigurărilor în Uniunea Europeană

În ţările Uniunii Europene, care întâmpină dificultăţi în a obţine finanţări externe, există potenţialul creşterii investiţiilor prin înfiinţarea unui asigurător european, specializat în acoperirea împrumuturilor guvernamentale, susţine ideea ALLIANZ, una dintre cele mai mari companii de asigurări la nivel mondial şi unul dintre cei mai importanţi investitori pe plan european.
S-ar putea reduce astfel costurile împrumuturilor şi procesele de calcul al riscurilor pentru investitori în obligaţiuni guvernamentale s-ar putea uşura, iar o potenţială viitoare criză bancară ar putea fi înlăturată.
Soluţia ALLIANZ cuprinde şi finanţarea, care în parte ar putea fi asigurată din fondul pentru ajutorarea statelor aflate în dificultate (European Stability Mechanism).

*****

Efectele crizei financiare au creat multe reacţii constructive, iar cea propusă mai sus are în vedere anticiparea unora viitoare şi în acelaşi timp facilitarea mişcării banilor şi în ţările care primesc cu dificultate finanţări.
Sistemul monetar are de făcut multe modificări dacă vrea să rămână fiabil şi funcţional pe termen lung.

Leadership meritocratic

Academicianul Constantin Bălăceanu-Stolnici a făcut câteva recomandări participanţilor la Leaders School, program aflat sub Înaltul Patronaj al Principelui Radu al României.
Este foarte importantă deschiderea către cultură şi descoperirea principiilor şi valorilor pentru a trece peste eventualele derapaje ce apar în domeniul în care activează fiecare, iar domeniul trebuie să fie unul care să confere un grad de satisfacţie mare.
Leadershipul este "o funcţie socială foarte veche în istoria planetei noastre", începând să existe ca şi concept în ultimii 300 de ani, dobândind nuanţa de leadership meritocratic, bazat pe reuşitele individuale, însă important este şi interesul pentru atingerea unui nivel de excelenţă în domeniul în care activează profesionistul, neexistând neapărat necesitatea internă de a deveni lider social.
Afirmaţia făcută de academicianul român, care poate surprinde contextual: “Daca n-ai noroc, nu te realizezi, fiindcă viaţa este ca o loterie”, se poate erija în provocare pentru participanţi.

Sursa: www.wall-street.ro

*****

O afirmaţie care leagă partea profesională de noroc în contextul unei şcoli de leadership cu siguranţă provoacă reacţii, cu atât mai mult cu cât vine din partea unei persoane legată de mediul academic.

Corelaţia pe care spiritul occidental pragmatic o face între profesionist, meritocraţie şi succes se bazează pe experienţa culturală occidentală, obişnuită să conceapă şi să aplice un management eficient asupra tuturor ramurilor vieţii din care să se obţină rezultate cuantificabile. Cu această idee operează şi majoritatea şcolilor de business translatate în spaţiul non-occidental şi în special cu un tip de leadership meritocratic, funcţional, deşi în cultura orientală (dar şi-n cea aflată la intersecţia celor două) domină modelul de leadership dinastic, vocaţional, cu aură legendară, mesianică, şi mai puţin pe tipul funcţional.

joi, 14 aprilie 2011

Învaţă să alegi! Pensia privată, o decizie „tânără”

Învaţă să alegi! Pensia privată, o decizie „tânără” este sloganul sub care apare încă un seminar de informare şi  educaţie financiară iniţiat de CSSPP în colaborare cu instituţii de învăţământ superior şi cu organizaţiile studenţeşti din Bucureşti menit să sublinieze importanţa şi necesitatea participării la sistemul de pensii private. Reprezentanţi de top ai sistemului de pensii private, specialişti în investiţii şi protecţie socială şi reprezentanţi ai unor companii importante din piaţa pensiilor private vor fi prezenţi şi vor susţine prelegeri, urmate de o sesiune de răspunsuri la întrebările studenţilor.


În data de 14 aprilie este rândul  Universităţii Tehnice de Construcţii Bucureşti (UTCB) să fie gazda acestui seminar începând cu ora 11.00, în amfiteatrul "Radu Priscu", etajul 2, din cadrul Facultăţii de Hidrotehnică a UTCB, din bulevardul Lacul Tei, nr. 122-124, sector 2.


Agenda seminarului cuprinde subiectele următoare:
- Reforma pensiilor. Ce aduce nou pensia privată?
- Avantajele educaţiei financiare şi ale deciziei „tinere”.
- Importanţa educaţiei financiare: învaţă cum să alegi!
- Necesitatea sistemelor suplimentare de protecţie socială din perspectiva angajatului şi angajatorului.
- Importanţa economisirii în sistemul de pensii private. Siguranţa sistemului de pensii private din perspectiva administrării.
- Avantajele investirii profesioniste a banilor în contextul îmbătrânirii populaţiei.
- Importanţa formării profesionale.
- Oportunităţi de dezvoltare a carierei.
 
*****

Interesul manifest pentru o educaţie financiară potrivită pentru populaţie se face simţit din ce în ce mai mult, ceea ce contribuie constructiv la o piaţă mai bine informată şi mai pregătită să facă faţă diferitelor riscuri financiare care pot apărea.

Educaţia financiară ca disciplină de studiu poate să-şi pună amprenta în mod evident pe reacţiile de cumpărare ale consumatorului român şi vine să completeze şi să dea un sens mai larg şi mai specific educaţiei "bunului simţ financiar" pe care o au de acasă majoritatea românilor.

miercuri, 13 aprilie 2011

Nevoia te învaţă să-ţi iei maşină

GFK Romania, companie de cercetări de piaţă, a concluzionat în urma studiilor de piaţă întreprinse că jumătate din românii care au maşini şi-au cumpărat şi o poliţă CASCO.
Intenţia de achiziţionare a unui autoturism în următoarele 6 luni este în scădere, iar criteriile care au fost definitorii în 2010 în procesul de cumpărare au fost: consumul redus de combustibil (63%), marca, preţul, caracteristicile şi performanţa motorului şi confortul. De asemenea orientarea către maşinile second-hand a devenit tot mai accentuată.

*****

Efectul produs de diminuarea puterii financiare a românului se vede şi acolo unde cumpărătorul reuşeşte de multe ori să treacă peste o analiză financiară riguroasă, şi în funcţie de ea să achiziţioneze o maşină, şi este influenţat de alţi factori care ţin mai mult de statusul social sau de reflecţia personalităţii sale în produs.

Pe fondul acutizării în plan personal a problemelor financiare, corelate cu situaţia internaţională, se pare că dictonul vechi "Nevoia te învaţă" recapătă sens.

Ceea ce poate face o analiză financiară completă (Consultantul Financiar prin instrumentele dedicate) este să anticipeze problemele financiare pe care le-ar ridica diferitele "nevoi" care pot apărea în timp. Şi, în mod firesc, "nevoia" de un sfat financiar este mai mare când problema deja a apărut sau este inevitabilă.

marți, 12 aprilie 2011

Coaching-ul şi Poveştile

Interpretarea asupra poveştilor de coaching este esenţială procesului de schimbare prin care trece cel care primeşte coaching, atâta vreme cât povestea funcţionează în situaţia lui ca metodă potrivită de subliniere a conflictului intern care necesită atenţie

Povestea elementului, care umple complet spaţiul, lasă loc inimii să gândească şi minţii să simtă, astfel încât unind cele două emisfere cerebrale, experienţa să fie totală şi schimbarea să angajeze, în primul rând în interior, pe cel care primeşte coaching.

Practica poveştilor în coaching nu este altceva decât obiceiul bătrânilor de a ne transmite experienţa lor de viaţă în parabole, fabule şi ziceri, de această dată asociată unui proces specific de redescoperire şi de remodelare totală, la nivelul valorilor personale.

În vânzări, şi cu precădere în asigurări de viaţă, circulă poveşti, istorisiri, modele, exemple, care în mare parte sunt cazuri reale de personaje, ce de cele mai multe ori există şi se manifestă în domeniu, elemente motivaţionale care conferă o valoare unică activităţii desfăşurate de către Consultanţi, de fiecare dată o valoare cu altă nuanţă şi greutate în viaţa personală şi profesională. Se folosesc de ele Trainingul, Managementul, Marketingul, revista internă.

Coachingul, specific asigurărilor sau nu, face uz de poveşti ca instrument de lucru şi trebuie folosit cu moderaţie, însă cu foarte mult interes pentru eficienţă în schimbare şi nu pentru a proba experienţa sau cunoştinţele coach-ului.

Coachingul în sine constituie paradigma unei poveşti, a Poveştii de schimbare, iar Povestea, la rândul ei, este un Coaching pasiv prin îndemnul la reduplicare a mesajului în viaţă.

luni, 11 aprilie 2011

Capitolul 1

"Tu ai văzut bursele azi? Sunt verzi. Estimez că, dacă şi mâine păstrează trendul ascendent, o să avem cel puţin un procent la următoarea evaluare."

Din spatele calculatorului fremătând cu ochii mari şi umezi, dar mai ales cu o voce pofticioasă, aprecierea veni ca o brumă răcăroasă pe uscăciunea focului de câteva zile, care ne-a cam făcut să ne gândim la reorientarea strategiilor de investiţie. Clienţii vor fi înroşind telefoanele, dacă analiza noastră întârzie sau eşuează, ceea ce devine un element total neplăcut pentru pretenţia de profesionist pe care o are orice membru al acestei echipe. Şi cum veşti neplăcute din zonele de război continuau să curgă, pregătisem deja un plan de scăpare pentru salvarea finanţelor, ba chiar posibilitatea de a muta toate conturile în timp record, cu toate că ar fi însemnat probleme operaţiomale.

duminică, 10 aprilie 2011

8

 8   la număr. Atâtea sunt trăsăturile esenţiale care se regăsesc la cei mai buni profesionişti în vânzări. Ei ştiu foarte bine unde vor să ajungă, au obiective precise, clare şi asumate în scris. Ei fac tot ceea ce este nevoie astfel încât să finalizeze vânzarea. Ei pot să-şi controleze emoţiile proprii, indiferent de situaţie. Ei pot să dezvolte relaţii pe termen lung cu diverse tipologii de oameni, având abilităţi de relaţionare excelente. Ei au o viziune asupra lumii bazată pe oportunităţi şi posibilităţi, nu pe pericole şi riscuri, emanând constant optimism. Ei au o orientare pentru rezolvare probleme, fiind provocaţi să le descopere şi să le depăşească. Ei sunt stimulaţi şi motivaţi atunci când sunt provocaţi, dovedind în permanent competitivitate. Ei ştiu că succesul în viaţă este deţinut de principiul relaţiilor construite, nu de volumul banilor câştigaţi.

*****

Este evident că ele se regăsesc şi la cei mai buni consultanţi financiari în domeniul asigurărilor. Determinarea lor vine din obiectivele extrem de bine formulate, element care contribuie la spiritul lor constructiv în rezolvarea problemelor şi la starea de optimism pe care o emană în mod constant.

Este foarte important că ştiinţa a ajuns la analiza proceselor şi a reuşit descompunerea acestora în parţi gestionabile, astfel încât şi cel care tocmai a dovedit că este apt de vânzări să deprindă şi partea tehnică şi viziunea particulară a companiei.

Până nu este transpusă în acţiune, toată ştiinţa rămâne lipsită de efecte. Dacă alţii au descoperit, au probat şi şi-au dat "OK"-ul pentru un anume comportament de vânzări, care produce rezultat, atunci partea teoretică nu mai are nevoie de încă un proces atât de îndelungat de regândire şi influenţare a părţilor componente, decât în măsura în care trebuie asimilat.

Deşi există reţete variate şi eficiente, este important ca să existe toleranţă la creativitate, lucru care poate influenţa şi pozitiv procesul de vânzare şi poate genera noi idei care să rezolve probleme actuale, viitoare sau mai vechi şi să confere noi valenţe vânzătorului deja experimentat în aria lui de activitate.

joi, 7 aprilie 2011

Asigurare pentru înconjurul Pământului

Actuarul "este o persoana preocupată de managementul riscului. El aplică analize şi teorii matematice, statistice, economice şi financiare pentru a genera soluţii de control a riscurilor financiare sau a expunerilor viitoare" de risc. Mai exact, "actuarul este persoana care calculează şi analizează relaţia dintre prima de asigurare colectată şi beneficiile plătite în special cu privire la asigurările de viaţă şi pensii."

Cu atât mai interesantă devine această activitate pentru actuarii de la LLOYD's când au fost puşi să evalueze riscul unei călătorii de 2 ani şi jumătate în jurul Pământului a unei atlete călătorind prin propriile forţe, mergând doar cu bicicleta, cu caiacul sau cu o ambarcaţiune cu vâsle. Este vorba despre "analiza capacităţii fizice şi mentale a unei persoane de a face faţă unui efort îndelungat".

Închipuiţi-vă cum ar fi arătat aceeaşi analiză actuarială asupra "Ocolului Pământului în 80 de zile" a lui Jules Verne. Şi cu toate acestea, este posibil un asemenea calcul, existând această profesie care creează obiectul activităţii Consultanţilor Financiari, astăzi, în lumea reală de după Jules Verne.

miercuri, 6 aprilie 2011

FQ - financially speaking

În cadrul studiului "ING Consumer Resourcefulness", un test de inteligenţă financiară, care urmăreşte să măsoare nivelul de cunoştinţe şi abilităţi financiare ale consumatorilor, a confirmat că românii au unul dintre cele mai reduse niveluri de educaţie financiară, trei sferturi dintre consumatorii români recunoscând ca au un nivel redus de înţelegere a chestiunilor legate de finanţele personale. Numai o treime îşi poate aprecia corect viitorul financiar şi peste 90% dintre ei vor să-şi îmbunătăţească abilităţile financiare, 40% simţind nevoia de sprijin în acest sens.

"Un nivel mai ridicat de înţelegere înseamnă o abilitate mai mare de-a lua cele mai bune decizii financiare, iar acest lucru este important pentru bunăstarea şi siguranţa fiecăruia", declara Maria Cristina Matei, director executiv Retail Banking, ING Bank România.

*****

"Tot românul se pricepe la politică şi la fotbal!" este o vorbă care îşi păstrează oarecum sensul şi astăzi, într-o eră în care informaţia este principala monedă de schimb şi principala preocupare a multor industrii. Lucrurile ar putea sta altfel dacă felul de a gândi al românilor ar avea în componenţă şi o educaţie financiară solidă, dincolo de spiritul antreprenorial destul de dezvoltat. O educaţie financiară, care să înceapă de acasă cu elementele de bază: remunerarea muncii productive, economisire, cheltuieli cu multă grijă.

Educaţia financiară este prezentă în 2011 şi prin Consultanţii Financiari, care pot să deservească mai multe domenii: asigurări, credite, bănci, în stricto senso. Dar conceptul ei este folosit şi de către alte domenii, unde idei ca economisirea pe termen lung sau cheltuielile făcute inteligent sunt elemente esenţiale ale marketingului.

Educaţia financiară se impune prin necesitate momentului şi uzanţa de zi cu zi, nuanţând educaţia omului spre utilitarist şi economic, chiar dacă formaţia de structură interioară este de alte factură, de pildă artistică.


Întrebare: Consultantul tău Financiar te-a ajutat în educaţia ta financiară sau doar ţi-a vândut un produs?

marți, 5 aprilie 2011

85

85 de ani este vârsta fericirii, după cum spun specialiştii britanici care au studiat care este cea mai frumoasă vârstă. Din studiile lor reiese faptul că satisfacţia şi optimismul cresc după vârsta mijlocie, atingând un climax către vârsta de 80 de ani, pentru că omul scapă de povara grijilor şi responsabilităţilor şi se poate bucura mai mult de viaţă.

Americanii confirmă aceste concluzii, grija pentru familie şi carieră fiind responsabile de această evoluţie a fericirii în viaţa noastră, iar bătrâneţea conferind mai multă selectivitate în alegerea activităţilor.

*****

Stilul de viaţă modern, agitat şi antrenant, al omului de astăzi a împins starea de fericire deplină dincolo de micile realizări în viaţă şi în multe arii ale vieţii nu mai este atât de reconfortant să apară victorii mici, întrucât ele sunt eclipsate destul de repede de o altă nevoie care devine prioritară, cerându-se rezolvată.

Când îţi vei dori o bătrâneţe fără griji, aşa cum este înţeleasă în studiile de mai sus, vei lua în considerare şi aspectele financiare de care, acum, poţi să te ocupi, trecând peste imaturitatea afirmaţiilor: "Mai am până atunci!" sau, din contră: "Nu ajung eu până atunci!".

Dezvoltare pe orizontală şi verticală

Binecunoscuta asociaţie a companiilor de asigurări de viaţă şi servicii financiare - LIMRA - urmăreşte şi-n România ridicarea nivelului pieţei asigurărilor şi alinierea la standardele europene, prin noul său Preşedinte, Theodor Alexandrescu.

Printre soluţiile practice pe care asociaţia internaţională le aduce industriei financiare, se numără şi deschiderea de pieţe noi, dar şi extinderea capacităţilor de vânzări prin multiplicarea canalelor de distribuţie (adăugarea de agenţi independenţi, bancassurance şi agenţi care colaborează direct cu angajatorii) sau, după caz, creşterea productivităţii distribuţiei şi prin gestionarea următoarei serii de lideri de business.

*****

Momentul pieţei este evident pentru multiplicarea şi extinderea reţelelor de distribuţie în industria asigurărilor în România, astfel încât profitabilitatea să rămână obiectiv, însă venind în întâmpinarea nevoilor clienţilor de pe toate nivelurile şi din toate nişele, cu nevoi fundamentale de asigurare similare sau speciale, dar cu siguranţă modalitatea de a satisface aceste nevoi trebuind să se adapteze, astfel încât să fie şi eficientă şi eficace.

Din aceste motive, diversificarea canalelor de distribuţie este o necesitate a companiilor de asigurări astăzi, aici şi acum, în România din (post) criză, pregătirea specifică fiecărui canal de distribuţie rămânând foarte importantă, în funcţie de nişa pieţei către care se îndreaptă, toate aceste sugerând prin cele două direcţii de dezvoltare - orizontală şi verticală, adică mai mulţi şi mai buni - trecerea pieţei de asigurări într-o etapă nouă, chiar dacă la început şi în condiţii speciale.

luni, 4 aprilie 2011

2060

Un studiu ALLIANZ Demographic Pulse, citat de 1asig.ro, care analizează efectele tendinţelor de îmbătrânire a populaţiei şi de creştere a speranţei de viaţă asupra bugetului de stat, estimează că în 2060, România, vor creşte cheltuielile cu pensiile cu 9 % din PIB, pe fondul creşterii populaţiei cu vârsta de peste 60 de ani în 2050 la 39,5%, faţă de 20%, procent al momentului.

Îmbătrânirea accentuată a populaţiei este o problemă cu care se confruntă ţările la nivel global şi care se evidenţiază în contextul tuturor celorlalte legate de criza financiară şi cu implicaţii sociale deosebite.

Atâta vreme cât există sisteme sociale sustenabile şi creştere economică, se poate controla această tendinţă de îmbătrânire, evidenţiază Alexander BORSCH, Senior Economist International Pensions in cadrul ALLIANZ.

*****

Toată piaţa de asigurări din România (instituţii de profil şi asigurători privaţi) face eforturi, mai inspirate sau mai multe, pentru a determina statul să acţioneze în interesul cetăţeanului prin stimularea sprijinului pentru această industrie, având argumentaţie precum cea dată de studiul amintit mai sus, dar şi altele, precum legătura dintre asigurări şi evoluţia economică.

vineri, 1 aprilie 2011

Bani albi pentru zile negre. De unde?

Crizele financiare. 
O realitate la nivel mondial. Un risc personal potenţial. 
Cum ne confruntăm noi înşine cu ele?

*****

Unul din elementele esenţiale pe care le descoperă omul în viaţa lui este nevoia contextuală de bani, prin care să răspundă altor nevoi, precum cele de bază: hrană, păstrarea sănătăţii, îmbrăcăminte-încălţăminte, adăpost,  grijă pentru familie, dar şi pentru cele legate de un anume statut social: un anume tip de casă, maşină, o anume pregătire, un job pe măsura calificărilor, un viitor pentru copii, etc.

Atunci când lipsa banilor periclitează existenţa socială şi personală, putem recunoaşte sintagma de "zile negre" folosită în contextul sugerării unui anume tip de economisire, gândită în acelaşi context a fi "bani albi", opozabilitatea cromatică indicând utilitatea acestora strictă pentru situaţiile specifice ale lipsei banilor.

În acest caz în care situaţii neprevăzute pot apărea şi afectează invariabil şi implicit finanţele personale şi ale familiei, există o singură soluţie, aceea de a se adapta şi de a face rost de bani, tratând momentul cu sentimentul maximei urgenţe.

Oare unde poate să apeleze cel aflat în nevoie, astfel încât să atenueze impactul financiar? Sursele primare la care apelează în mod obişnuit o persoană sunt: economii de bani cash sau în bancă, împrumut la rude sau prieteni, lichidarea unor proprietăţi personale, folosirea acoperirii oferită de asigurare.

Cu toate acestea, opţiunile de mai sus presupun în primul rând existenţa lor ca atare, apoi un anume cost financiar pentru fiecare în parte, asociat şi combinat de multe ori cu alte tipuri de costuri, care pot augmenta criza personală.
  • Banii Cash de la saltea, dacă există, pot reprezenta o soluţie pentru o parte din situaţiile care ar putea apărea, limitaţi însă la cuantumul sumei care există disponibil.
  • De asemenea, economiile din bănci, sunt limitate la acelaşi cuantum existent, cu un plus în funcţie de dobânda depozitului.
  • Un împrumut de la o rudă sau un prieten poate fi făcută cu cheltuiala pierderii unor relaţii de-o viaţă, în eventualitatea prelungirii crizei personale şi întârzierii returnării banilor.
  • O asigurare este eficientă în cele mai multe situaţii de criză personală, acoperind o paletă largă de riscuri financiare (viaţă, sănătate, educaţie, start în viaţă, pensie liniştită, ba chiar proiecte importante, proprietăţi).
  • Pot exista şi alte surse din care să fie procuraţi aceşti bani.

Te provoc să te exprimi în sondajul lunii aprilie: "Bani albi pentru zile negre. De unde?" şi să comentezi subiectul.