Este foarte importantă deschiderea către cultură şi descoperirea principiilor şi valorilor pentru a trece peste eventualele derapaje ce apar în domeniul în care activează fiecare, iar domeniul trebuie să fie unul care să confere un grad de satisfacţie mare.
Leadershipul este "o funcţie socială foarte veche în istoria planetei noastre", începând să existe ca şi concept în ultimii 300 de ani, dobândind nuanţa de leadership meritocratic, bazat pe reuşitele individuale, însă important este şi interesul pentru atingerea unui nivel de excelenţă în domeniul în care activează profesionistul, neexistând neapărat necesitatea internă de a deveni lider social.
Afirmaţia făcută de academicianul român, care poate surprinde contextual: “Daca n-ai noroc, nu te realizezi, fiindcă viaţa este ca o loterie”, se poate erija în provocare pentru participanţi.
Sursa: www.wall-street.ro
*****
O afirmaţie care leagă partea profesională de noroc în contextul unei şcoli de leadership cu siguranţă provoacă reacţii, cu atât mai mult cu cât vine din partea unei persoane legată de mediul academic.
Corelaţia pe care spiritul occidental pragmatic o face între profesionist, meritocraţie şi succes se bazează pe experienţa culturală occidentală, obişnuită să conceapă şi să aplice un management eficient asupra tuturor ramurilor vieţii din care să se obţină rezultate cuantificabile. Cu această idee operează şi majoritatea şcolilor de business translatate în spaţiul non-occidental şi în special cu un tip de leadership meritocratic, funcţional, deşi în cultura orientală (dar şi-n cea aflată la intersecţia celor două) domină modelul de leadership dinastic, vocaţional, cu aură legendară, mesianică, şi mai puţin pe tipul funcţional.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu