luni, 19 august 2013

Coaching Credo....

Up until this very moment,
I've been the witness of great changes, outstanding transformation and surprising evolution. I've even seen a lighthouse turning into a rocket. I've felt the explosion of emotions that determine a becoming into life changing. I've heard the laughs and the joy of right directions and fulfilling lives. I've touched the fresh success attitude and the mature one.

Well, there's a lot of evidence, let's say, from the perspective of quantity and quality, to not consider Executive Coaching for me as the right think to do and the fulfilling part of my career.

The most extraordinary fact is that there are people, very good professionals, and they have a right sense of things, and they want more, they want it all. I step into the scene not as a film director, but much more as a co-star, colleague, or well trained career assistant, in order to create space, time, opportunities and flow for those people to move forward and further the way they know and understand their path.

I'm just enrich their power with an instrument of perspective, leaving them the option of using or not profiting of it.

I hand my client a gift, a mighty gift that is. And there, underneath all of the paper covering the box, there's a big, shiny magnifying glass. I encourage my birthday boy/girl to look through this magnifying glass and try the other eye also, or the eye of someone else, or even to use this magnifying lens to start a fire that burns the turning point to this not so resourceful route, except that it is just a familiar one.

I'm not the guide to his journey, but I can be there all the way to the end of it. I can be his connection with all of his resources that he never used before, resources that he was not seriously considering as such, or resources that he was not aware of their existence.

From now on,
The Coaching relationship has evolved to the point that is a very special one. There's a certain level of communication that benefits all the parties involved, including the Coach.
So, there's the TRUST. Trust comes with the brand, the process, the results...


*****


Of course, this is just a working progress!

miercuri, 7 august 2013

Nevoile clienților se rafinează

Un studiu periodic al Ernst & Young (studiu aici) face referire la riscurile și oportunitățile identificate în industria asigurărilor.

O constatare firească este că nevoile clienților se modifică în timp, iar companiile au oportunitatea de a-și aduce la zi modalitățile de promovare a acestor servicii, mai precis canalele de distribuție, și în același timp au șansa de a dezvolta produse adaptate acestor noi nevoi.

De asemenea, un aspect deloc de neglijat este faptul că o oportunitate reală a acestei industrii este identificarea și oferirea unor soluții adecvate și realiste clienților, mai precis prin profesionalizarea intermediarilor și prin customizarea noilor produse de asigurare pe specific de client.

Pe de altă parte, studiul amintit face referire și la riscurile acestei industrii, iar cele mai importante sunt tendințele macroeconomice și reglementarea în termeni legislativi, elemente cu impact puternic european, care duc la modificarea unor strategii de dezvoltare și de abordare a pieței.  (alte informații aici)

În același timp la noi, deși condițiile economice în cifre s-au îmbunătățit considerabil, la nivelul consumului nu se simte acest lucru, totul fiind pus pe seama unei frici care se pare că se lasă greu înfrântă. (articol sursă aici)

O variantă a studiului despre riscurile în asigurări venită din partea Pricewaterhouse Coopers arată că cele mai mari riscuri sunt în general legate de costuri și de noile reglementări impuse de legislația europeană și/sau românească, elemente care duc managementul în alte zone de interes și de acțiune. Aceste concluzii vin în urma unui studiu citat în cariereonline.ro (vezi articolul sursă aici). Managementul riscului și eficiența operațională ar trebui să fie preocuparea principală a jucătorilor din piața de asigurări.

Este ușor de identificat aceste direcții la mulți din jucătorii din piață, pe de altă parte implementarea acestor direcții presupune decizii ferme și asumate cu riscuri calculate, care să impacteze strategic business-ul și în același timp și să producă efecte pozitive și pe termen mediu și scurt.

Resursa umană, operațională, de pregătire sau din vânzări, este esențială, iar focusul pe ea a devenit mai acut, din perspectiva gestionării talentelor și investirii în oameni capabili să ducă businessul mai departe. La acestea se adaugă și elementul pieței acestei perioade, care prezintă caracteristici speciale și care solicită o expertiză mai aprofundată și o abordare mai sănătoasă din partea jucătorilor.

Deși cifrele per ansamblu sunt crescătoare în această industrie, inclusiv pe criteriile de plată daune, percepția generală este că asigurările fac eforturi susținute pentru a reveni la ratele de profit dinainte de criză.


Nevoile clienților se rafinează! Se rafinează și solicită din partea tuturor jucătorilor un focus precis și o viteză de reacție potrivită, cumulate cu o inteligentă abordare, care să nu însemne, de pildă, derapaje de la lege sau desconsiderare a clientului.

Cu cât mai specifice și mai diferențiate nevoile clienților, cu atât și modul de adresare a acestora poate evolua la nivele superioare. Canale de distribuție tot mai flexibile, diversificarea acestor canale de distribuție, modalități de marketing de construire a relației cu clientul mai eficiente, probabil inovarea în domeniul modelului de business, toate acestea sunt deja de ceva timp standarde pentru toți jucătorii din piață.

marți, 28 mai 2013

Cât mă costă lunar pensia privată?

Este o întrebare destul de întâlnită în industria financiară. Și foarte pertinentă, atunci când vine vorba de sondarea unui instrument-metodă de administrare finanțe personale, anume este vorba despre planificare financiară. Cu anumită pregătire și ceva mai multă preocupare, planificarea financiară eficace poate fi făcută de către oricine, și, în același timp, pentru a fi și eficientă, poate fi dublată și verificată printr-o persoană profesionistă, un Consultant Financiar de carieră.

Un răspuns simplist și total scos din context ar putea fi legat de oricare din produsele de pensie privată sau asigurare și este indisolubil în concordanță cu disponibilitatea clientului de a plăti o anumită sumă de bani lunar, dar și de specificațiile tehnice ale contractului. Altfel spus, pensia privată te poate costa foarte puțin, dacă ai așteptări mici de la un astfel de instrument de economisire specific.

Un răspuns mai aproape de ceea ce ar putea fi o sesiune de consultanță financiară pe acest subiect, ar putea pleca în primul rând de la contextul mai larg al administrării finanțelor personale în funcție de obiectivele financiare specifice.

Este important contextul personal și social în care se găsește clientul, un anume status financiar și o proiectare a oportunităților de creștere sau de conservare a veniturilor devenind elemente importante ale planificării financiare.

Asta presupune în mod evident că aceste obiective financiare au fost identificate și stabilite în context personal. Obiective pe termen scurt, mediu și lung, raportate la posibilități, disponibilități și proiecte de viitor, ca și la nivelul de așteptări personale. Obiectivele devin priorități, care gestionează urgența și importanța lor în abordarea practică și imediată a clientului.

În categoria obiectivelor pe termen lung se situează de obicei și pensia privată, înțeleasă mai mult ca un supliment la ceea ce statul va mai fi în stare să ofere ca sprijin financiar la vârsta legală a pensionării. Acest obiectiv însă poate fi atins printr-un cumul de soluții: mai multe tipuri de polițe de asigurare, Pilon II sau III, sau alte soluții de economisire pe termen lung.

Nivelul de economisire lunar de acum, pentru ca acest obiectiv financiar - pensia privată - să fie asigurat, poate pleca de la câțiva lei și poate ajunge la câteva sute bune, ori poate mai mult - pentru acei clienți cu nevoi de economisire mai mari. Determinarea cantitativă a sumelor (cost și pensie) este operată de obicei din două direcții: Cât poți economisi pe lună, astfel încât să nu-ți perturbe în mod absolut finanțele lunare? Dar și: Cât îți dorești la pensie, raportat și la nivelul de venituri pe care îl ai luat ca medie, toate acestea traduse în nevoie specifică?

Un factor deloc de neglijat este durata de timp până la vârsta pensionării, evident, cu cât mai mare, cu atât mai interesante arată soluțiile financiare pe care le poți accesa.

Interesant că aproape toți clienții îl percep ca pe un cost, este adevărat, tehnic vorbind, asta este. Însă, atâta vreme cât există o perspectivă de ansamblu corect formulată și bine explicată, acest cost se transformă în economisire activă din partea clientului, iar sensul costului se alterează spre ceva constructiv.


Pe de altă parte, pentru acel profil de client care înglobează și un spirit antreprenorial acut, toate aceste argumente pot fi insuficiente față de atitudinea, puterea și asumarea personală a unui viitor, chiar și atât de îndepărtat. Desigur, viitorul fiecăruia este o problemă personală, care poate ține cont, în același timp, și de soluțiile financiare ale vremii. Este o chestiune de alegere și de opțiune personală.


*****


Te mai poate interesa pe acest Blog, în legătură cu subiectul Pensia privată:

Să ne mai gândim la Pensie?
Pensia privată, update de 2013
Pensiile noastre... de bine, de rău
Crește speranța de viață
Pensia nu mai este ce  a fost - Îmbătrânirea Activă
Învaţă să alegi! Pensia privată, o decizie „tânără”
Bătrâneţea - să ne facem un dar
Independenţă financiară - studiu de caz
Pensiile private şi economia României
Bani albi pentru zile negre. De unde?
2060
Românii economisesc. Ce fac ei cu banii lor? 






joi, 23 mai 2013

Cash-ul, este mai practic decât banca?

Un articol interesant de pe Business Magazin subliniază câteva elemente de maxim impact pozitiv pentru varianta de a ține banii în bancă. Argumentele aduse în discuție:

1. Valoarea banilor în timp scade.
Exemplu: la rata inflației de 5% în 10 ani, puterea de cumpărare scade cu 40%, în momentul de față dobânzile bancare surclasează inflația.

2. Sumele mari în numerar aduc mari complicații logistice.
Exemplu: e greu să cumperi o mașină cu banii cash.

(3). Organizațiile "criminale" folosesc banca, pentru că e mai sigură și pentru că asigură suplimentare sporite. Oare de ce oamenii de rând nu ar folosi băncile?


*****


Fiind o perioadă de micșorare a volumului de intrări în orice domeniu, și în bancă de asemenea, este cumva firesc să existe confirmări și reactualizări a încrederii populației în diferitele instrumente financiar-bancare, cu atât mai mult cu cât situația Ciprului a ridicat anumite întrebări în ceea ce privește instituția băncii.

Oamenii nu mai știu pe de-o parte cum să mai găsească un nou loc de muncă pentru a-și mări veniturile, iar pe de altă parte încep să aibă îndoieli în ceea ce privește tot ceea ce cunosc despre finanțe personale. Oricât de mult s-ar strădui, parcă nu mai este destul, parcă nu mai sunt soluții, banii doar ies din conturi, sau cel puțin cu o mai mare frecvență.

Lăsând la o parte ultimul dintre ele, argumentele de mai sus, privitoare la bancă, sunt pertinente la o primă evaluare în defavoarea cash-ului. Dar doar atât. Există alte metode de păstrare a banilor poate mai utile și mai eficiente decât banca și a ei dobândă, corelate cu nivelul de implicare, și cu cel de așteptare, al clientului.

De altfel, o analiză simplă a situației dobânzilor, dovedește că în 2 ani de economisire a 250 RON lunar, dobânda efectiv încasată este mai puțin decât economisirea pe o lună (articol sursă aici).

Așa că, în funcție de nevoia specifică și precis identificată în ceea ce privește banii și finanțele personale, se pot căuta și alte variante de gestionare a banilor proprii. De la asigurări și până la fonduri de investiții, de la imobiliare și până la afaceri personale, există o serie soluții la situații și nevoi financiare diferite. Toate acestea exclud cash-ul ca metodă în sine de administrare a finanțelor personale.

Este cunoscut faptul că banca este o opțiune de a folosi banii în deplină siguranță, de a face anumite plăți curente, de a transfera bani, de a schimba bani în monedă străină. Însă, rareori în bancă, și doar în condiții foarte speciale - însemnând în primul rând un volum foarte mare  - , banii pot fi folosiți pentru a produce alți bani.

De aceea este important ca informarea în ceea ce privește finanțele personale să fie făcută prin profesioniști în domeniu financiar, de preferință din 2-3 surse și cu experiență demonstrabilă.
(Despre Consultanță Financiară câteva articole pe acest blog)

Astfel că răspunsul final nu poate fi dat unilateral decât în funcție de situația specifcă, dar în general cash-ul nu este mai practic decât banca pentru administrare finanțe personale.

***

Poate ar fi important să te întrebi: Când ai fost ultima dată surprins nepregătit de o situație care implică domeniul financiar al vieții tale?

Ai un expert din domeniul financiar în anturajul tău? Când ai stat de vorbă ultima dată cu Consultantul tău Financiar? Cu un Contabil? Cu un Jurist? Cu un specialist în Fiscalitate?

Cum îți pregătești etapele următoare ale vieții tale din punct de vedere financiar?

vineri, 26 aprilie 2013

Informația economică la români

Dacă lucrezi în servicii financiare, vei fi absolut interesat de orice informație de natură economică și informațiile Institutului Național de Statistică sunt foarte relevante, mai ales în virtutea autorității cu care sunt transmise.

INS a dat publicității un raport privitor la situația salariilor din octombrie 2012, în care sunt făcute mai multe precizări interesante, printre care și aceea că doar aproximativ 5% din angajați câștigă peste 5000 RON.

Sursă: http://www.insse.ro/cms/files/statistici/comunicate/com_anuale/salarii/salarii-oct2012r.pdf



Atâta vreme cât în ultimile zile informațiile sunt preluate de mai multe medii on-line și nu numai, aceste comunicări ale INS devin relevante în contexte potrivite de business, chiar și acelora care nu urmăresc cu regularitate o structură în informările lor privitoare la situația economică a României. Astfel încât se poate ajunge relativ ușor la analize superficiale și la folosirea acestor informații în mod eronat și preferențial în argumentații, sau, mai rău, în speculații.

De altfel, este ușor de găsit elemente care susțin afirmația de mai sus, pe aceeași pagină a unui cotidian de business existând două informații care se contrazic, dovadă a calității exclusive de informare a cotidianului și nu aceea de orientare a cetățeanului în elementele care reglează mecanismul economic românesc. Acest lucru să-l facă alte instituții, nu presa! (sic)

Toată lumea vorbește de câți bani fac românii, dar puțini sunt cei care vor să le spună românilor la ce le folosește această informație din punct de vedere economic. Poate prea puțini la număr, dar există, iar acest element este important, întrucât ne întărește încrederea că mai există profesioniști adevărați, că mai există pasiune și etică profesională, că mai pot fi găsite modele, poate încă nepervertite.





luni, 11 martie 2013

The power of recruiting I

From a certain point of view, the process of Recruiting and Selection candidates for a job is one instrument that empower the Recruiter with an extraordinary set of powers, the most important of all being the power of  deciding the candidate's future. You match the need of the organization for the specialist and the interest of that specialist to work in this organization. You open the door to a successful career and to tremendous development opportunities. It is a feeling of a deep responsibility and a a great fulfillment, especially if the possibilities of following and contributing to development of the candidate exist.

That power is linked with a greater responsibility, to company, to candidate, and to himself/herself. To himself/herself meaning that you are in the position of choosing to be a professional at his best or to compromise. Of course, there are a number of Key Performance Indicators that flags you when a certain problem occurs in the process you use to get results.

You are so passionate about people, about getting to know a large amount of new, fresh people, about communicating and about psychology. You are so passionate, so you get others excited too. Excited to join.

This part of a leadership skill, to attract the right people for the job, project, mission, has from many years an interesting tendency to outsourcing, mainly by budgetary reasons, but the projects that are highly sensitive are still doing it the old fashion, without intermediary.

There are a lot of companies that use numerous sets of career assessments and tons of tests, specially designed to seek and catch the best candidate available, and there are many of them using a PC based interface. Another tendency nowadays is to replace the interview face-to-face by another modern instruments, like on-line communication.


...to be continued...

miercuri, 27 februarie 2013

Asigurările de Viață - Indemnizația de asigurare FAQ

Image courtesy of anankkml/ FreeDigitalPhotos.net 



Ce este Indemnizația de Asigurare (IA)?
Indemnizația de Asigurare este suma de bani care este plătită de către compania de asigurări către beneficiarii menționați în polița de asigurare la momentul producerii evenimentului asigurat. De pildă la decesul survenit din accident, în funcție de specificațiile din poliță, ea este compusă de obicei din suma asigurată înscrisă în poliță și, dacă este cazul, din alte sume conform contractului de asigurare de viață.

În ce condiții se încasează Indemnizația de Asigurare?
La producerea evenimentului asigurat prin poliță sau clauză.

În ce condiții nu se încasează Indemnizația de Asigurare?
În condițiile în care evenimentul s-a produs ca urmare a unei excluderi precizate în contractul de asigurare.

Cum pot să-mi construiesc o Indemnizație de Asigurare potrivită situației mele?
Există, desigur, mai multe variante. Cea mai uzitată este aceea variantă în care pe baza nevoilor clientului, se calculează o sumă de bani pentru asigurarea de viață între niște limite, corelat și cu disponibilitatea financiară a clientului.
Cu toate acestea, există și variante adiacente prin care se poate suplimenta această sumă la deces prin clauze suplimentare, în funcție de riscurile la care se expune clientul și, bineînțeles, de oferta companiei.

Ce ar trebui să mai știu despre IA?
IA poate fi diferită de Suma Asigurată înscrisă în poliță, mai ales la polițele de Asigurare de Viață care au și componentă de economisire sau de investiție, cazuri în care IA este mai mare decât Suma Asigurată.

Este motivul pentru care îți faci Asigurare (de oricare tip), deci insistă pe clarificarea termenilor și a beneficiilor încasate le situațiile care pot intra sub incidența poliței.


*****


Te-aș mai putea co-interesa cu:

Asigurările de Viaţă - Contractul de Asigurare - FAQ
Asigurările de Viață - Compania de asigurări (FAQs)
Asigurarea de Viaţă - Consultantul Financiar I (FAQs)
Asigurările de tip Unit-Linked - FAQ
Asigurările de tip Unit-Linked - despre fondurile lor de investiție

marți, 19 februarie 2013

De ce nu-și fac românii Asigurare de Viață? 3 motive.


***Această postare a fost reeditată prin adăugare de informații în ianuarie 2018.





Ce vei găsi în această postare?

  • Motivele pentru care românii nu-şi fac Asigurări de Viaţă
  • Un răspuns bazat pe practica de peste 13 ani în domeniu
  • Principalele Avantaje ale unei Asigurări de Viaţă
  • Cum să te interesezi despre contractarea unei Asigurări de Viaţă
  • La ce să fii atent
  • Cum să eviţi erori şi greşeli comune
  • Probleme comune după ce ai contractat o Asigurare de Viaţă
  • Recomandare de Acţiune



Un studiu UNSAR al anului 2017 concluzionează că cele trei motive pentru care românii nu-şi fac Asigurări de Viaţă sunt:
    1. asigurarea de viaţă este SCUMPĂ,
    2. românii spun că NU AU NEVOIE de ea şi
    3. că NU ŞTIU LA CE AJUTĂ.

Un alt studiu care are în vedere anul 2011 la nivel european spune că doar 6 % din populația României avea Asigurare de Viață. Lucrurile nu au evoluat pozitiv spectaculos în ultimii ani. Este de prisos confirmarea că suntem în urma tuturor europenilor şi la acest capitol.

De ce să ne raportăm la europeni când vine vorba de asigurări? 

Ca de obicei răspunsul este legat de dorinţa noastră de apartenenţă la un context mai civilizat şi mai normal, dintr-un anume punct de vedere. Pe de altă parte, expunere la risc este evidentă. Cu alte cuvinte, riscurile sunt demonstrate statistic că există, dar facem prea puţin sau nimic pentru a le diminua impactul financiar în plan personal.

Totusi, cum să înţelegem aceste motive pentru care românii nu-şi fac asigurări de viaţă? Să le analizam puţin pe rând:

Asigurarea de Viaţă este Scumpă
Orice consultant de asigurări vă poate calcula o Sumă Asigurată minimă, conform statisticilor şi tuturor manualelor de training în asigurări de viaţă. Aceasta ar fi în varianta cea mai simplist evaluată corespunzătoare venitului realizat pe 5 ani.
Dacă luăm în calcul că reflecţia costului asigurării nu trebuie să depăşească 15% din venitul anual, atunci probabil că, dacă înţelegem ce cumpărăm, acest cost este probabil mai mic decât, spre exemplu, al televizorului din casă sau al dispozitivului de pe care citiţi acest articol.


Românii Nu au nevoie de Asigurare de Viaţă
La întrebarea: Ce Sumă Asigurată doriti?, cei mai multi clienţi sau prospecţi cu care am discutat au avut o reacţie uimitoare. Au fost de acord că dacă nu ar exista o limitare prin cost, şi-ar dori o asigurare de viaţă sau de oricare fel cu suma asigurată cât mai mare.
Dacă nu te-ar costa nimic şi nu ai avea limita de evaluare financiară, cât ai vrea să poată încasa familia, în caz de deces? 1 milion de euro a fost primul răspuns în multe situaţii.

Aportul tău financiar la bugetul familiei, indiferent cât de mare este, poate fi cuantificat şi evaluat într-o sumă asigurată. Iar riscul de deces există, statistica este foarte relevantă în dovedirea acestui aspect. Rămâne doar înţelegerea impactului financiar la nivel personal a situaţiei neprevăzute. De fapt, aici este identificată nevoia personală de asigurare.


Românii Nu ştiu la ce ajută Asigurarea de Viaţă
Atunci când alimentăm bugetul familiei prin venituri de oricare natură, rezultă un nivel de trai, care susţine toţi membrii familiei. Cheltuieli curente, concedii, gradiniţă, facultate, pensie, medicale, şi alte aspecte care sunt foarte personale şi care pot fi cuantificate financiar.
Atunci când apare un deces, prin faptul că venitul dispare sau este diminuat considerabil, nivelul de trai al familiei este foarte serios afectat. Există mecanisme de revenire, dar cel mai eficient şi eficace în istorie se dovedeşte a fi o asigurare de viaţă.


Câteva precizări din practica de zi cu zi:


1. Cei mai mulți nu știu despre acest instrument financiar, mai precis deţin informații superficiale sau nu au informaţii suficiente pentru o decizie informată. Aceste aspecte le justifică atitudinea reticentă față de un lucru relativ nou. De altfel, există numeroase studii care certifică și științific faptul că educația financiară a românilor este departe de a fi una măcar diversă.

Într-o postare anterioară, spuneam că la nivelul întâlnirilor pe care le au Consultanții Financiari se simte o evoluție a acestei educații financiare. Succesul de educare al populației prin companiile de asigurări întâmpină dificultăți multiple, generate de contextul macro-economic şi de situația social-politică din ţara noastră. Dar oare când ar fi vreodată o situaţie ideală?

2. Pe de altă parte, cei care află informații specifice, constată că asigurarea de viață este în primul rând un produs intangibil în sensul propriu al cuvântului. Este un serviciu ce apare sub forma unui contract care leagă pe client de compania de asigurări pentru perioade foarte mari de timp: 20, 25 de ani sau mai mult.
Obiectivul precis al clientului este de a transmite către compania de asigurări riscul financiar al evenimentului asigurat, decesul. Practic, clientul primește doar o hârtie cu promisiunea companiei de asigurări de a fi alături de beneficiarii poliței, pe toată perioada contractată. Din păcate, puțini reușesc să înțeleagă că rostul unei asigurări nu este acela de a pune bani imediat în buzunarul clientului.

3. Contextul macro-economic contribuie considerabil la această atitudine cel puţin rezervată ("Cine-și mai face asigurări azi?"). Cumulat și cu o voință politică foarte împărțită, argumentul devine și mai plauzibil. "Românii nu au bani, românii sunt săraci", auzim destul de des.

Deși invalidă aprecierea în afara unui context potrivit, putem să fim de acord cu ideea generală că românii dau mult mai puțini bani pe asigurări de viață decât alte popoare europene cu același context socio-economic.

4. Există o categorie care știu destul de multe despre asigurări de viață ca să își recunoască nevoia de asigurare, își permit să plătească pentru una sau mai multe și cu toate acestea, încă nu fac acest pas. Aș zice că acest element ține de o anumită tendință a specificului nostru românesc, suntem esențialmente reactivi
Sunt destule argumente în istorie să susțină această afirmație, iar a recunoaște că românii nu sunt cei mai proactivi, planificați și sistemici indivizi din spațiul european nu este greu. Ce-o fi, o fi! Tocmai de aceea sistemul nostru decizional este legat de: "Las' că văd eu atunci!", care nu este un motiv în sine.

5. În acelaşi spirit, am primit întrebarea şi destul de frecvent: Tu crezi în asigurări de viaţă? Personal consider că ceea ce se leagă de aspectul personal al credinţei nu are de-a face cu acest instrument financiar, care răspunde punctual unei probleme. Asigurarea de Viaţă nu este o credinţă, ci un mecanism financiar de reglare al bugetului familiei într-un context foarte bine definit.
Şi în acelaşi timp, cred cu tărie că poate ajuta într-un fel foarte concret şi consistent atunci când altcineva nu te poate ajuta la fel.

Dar ce Avantaje poate aduce o Asigurare de Viaţă unei persoane?


Avantajele unei Asigurări de Viață pot fi multiple, în funcție de nevoia identificată. Pentru varianta de Asigurare de Viață Simplă, avantajul principal este compensarea cuantumului de venit care dispare din familie prin producerea evenumentului asigurat. 

Mai simplu exprimat, prin producerea decesului asiguratului pe parcursul derulării contractului se încasează de către beneficiarul desemnat în poliță Suma Asigurată sau indemnizatia de asigurare, ca povara financiară a familiei să fie total sau parțial acoperită.

Aceasta inseamna ca familia va beneficia in continuare de aceleasi lucruri de care se bucura si inainte ca venitul sa dispara, nivelul de trai nu este impactat aproape deloc.

O precizare importantă. Am şi scris un scurt articol cu ceva vreme în urmă despre acest lucru. Există comunităţi şi oameni care au un set de valori diferite si care isi conduc viaţa după alte principii decât cele tradiţional-economice. Pentru ei, asigurarea, în orice formă a ei, nu prea are valoare. Aceasta nu diminuează câtuşi de puţin valoarea ei pentru ceilalţi.


La ce să fii atent când începi să te interesezi de Asigurare de Viaţă?


  • Dacă agentul este acreditat, verificând pe site-ul ASF numele agentului, unde vei găsi informații privitoare la acreditarea de a vinde Asigurări de Viață. În mod obligatoriu, agentul/consultantul are examen promovat periodic în urma căruia i se reînnoiește sau i se acordă dreptul să intermedieze Asigurări de Viață.
  • Cum stă compania în piață, solvabilitate, strategie pe termen mediu si lung. Fiecare companie de asigurări este obligată să publice pe site-ul companiei un Raport anual în care sunt trecute aceste date.
  • Chestionarul financiar, analiza nevoilor financiare de asigurare pe care o efectuați împreună cu consultantul/agentul trebuie să reflecte realitatea financiară personală pentru a-și atinge scopul de instrument de diagnosticare eficientă.


Cum să te pregateşti pentru o analiză financiară?


Îţi poţi întocmi un buget personal, care să cuprindă venituri şi cheltuieli. De obicei, clienţii mei nu-şi întocmeau un buget scris, o evidenţă lunară a acestor elemente, din simplul motiv că nu ai cum să cheltuieşti mai mult decât câştigi. Realitatea este puţin diferită.

În zona de venituri pot fi trecute toate, şi cele de provenienţă salarială si de altă natură, practic tot ceea intra ca bani în casă, tot ce este un venit constant sau sezonier.

Ca cheltuieli, o evidenţă scrisă devine utilă, mai ales că vă conştientizează pe ce se duce cea mai mare parte din bani.

Este utilă o evidenţă scrisă pe luni şi la nivel de an, pentru că poate să devină un instrument de proiecţie pe termen scurt, dându-vă imaginea de ansamblu.

În acest moment puteţi analiza şi optimiza aspectele urmărite: de unde intră mai mulţi bani, cum puteţi mări acest cuantum, din ce cheltuieli puteţi reduce sau re-aloca către alte elemente importante ale vieţii dumneavoastră.

Se poate astfel construi o strategie pe 5-10 ani, unde vreţi să ajungeţi, pornind de la ceea ce există, şi cum v-aţi propune sa realizaţi aceste obiective intermediare.


Puteţi evita aceste Greseli sau Erori comune:


- Amânarea pe termen nedefinit a contractării unei Asigurări de Viață, din varii motive. Cea mai întâlnită dintre consecințe este apariția unei condiții medicale prin care evaluarea standard să nu mai fie posibilă, urmând a fi făcute evaluări medicale suplimentare amănunțite. Acestea pot impacta prețul poliței sau, cea mai problematică consecință, imposibilitatea preluării în asigurare, adică refuzul din partea companiei de a oferi Asigurare de Viață.

- Declarații false pe proprie răspundere, care pot duce la refuzul plății indemnizației de asigurare din partea companiei, aspect care aduce multe neplăceri juridice și financiare de ambele părți, asigurat și companie.

- Ce riscuri să acopăr? Util ar fi, în baza analizei, să fie acoperite toate riscurile identificate. Din practică, acest lucru este rareori folosit ca atare, de cele mai multe ori fiind o problemă de analiză beneficii vs costuri, 

- Durata optimă de asigurare este o greșeală frecventă evidentă, dacă se are în vedere că riscul de deces. În aceste condiţii, ar trebui luată în considerare o perioadă cât mai mare. Pentru alte riscuri, este de analizat în funcţie de fiecare situaţie în care se gaseşte clientul.

- corelaţia cât plătesc, ce primesc este o chestiune legată doar de oferta companiilor la momentul deciziei

- cum se încadrează în bugetul meu, poate să genereze surprize de genul constatării că nevoia este mai mare decât puteţi susţine financiar, iar acest element este unul delicat şi face parte dintr-o analiză financiară minuţioasă şi o planificare financiară eficientă, pe care le pot realiza mulţi dintre consultanţii financiari care activează în industria asigurărilor.

literele mici, adică zona de excluderi şi condiţiile de plată a indemnizaţiei. Aceste lucruri trebuie citite şi înţelese foarte bine pentru a nu exista lacune de informații.



Probleme comune după ce ai contractat Asigurarea de Viaţă


Ai contractat, doar platești. Da și nu prea, întrucât în practică se întâmplă aproape cu fiecare client ca situația financiară și personală să se schimbe în decursul unui an calendaristic. De aceea este utilă discuția cu consultantul tău, cel puțin o dată pe an. Am scris un articol referitor la acest aspect.

Personal consider că neglijarea discuţiilor periodice cu consultantul tău poate să îţi aducă deservicii în plan personal si profesional din punct de vedere al accesului la o persoană cu destulă  influenţă (consultantul), cu acces în multe domenii de activitate, care pot fi transformate în oportunităţi reale şi cu impact imediat.




Dacă vrei să înţelegi, ACŢIONEAZĂ!


Ce ar fi de făcut ACUM?


Dacă nu ai asigurare de viaţă, poate că ar fi momentul să cauţi un consultant bun pentru o discuţie exhaustivă şi o analiza completă a nevoilor tale de asigurare. Aici te pot ajuta şi eu, dacă îmi dai un email la catalin.maxim.mgm@gmail.com, motivând interesul tău şi lăsându-mi datele de contact. Consider că am destulă experienţă (peste 13 ani în domeniu) să pot veni cu răspunsuri şi soluţii care să te ajute să te decizi într-o direcţie utilă ţie.

Dacă ai asigurare, în primul rând Felicitări!, pentru că faci parte din cei aproximativ 10% din români care au facut acest demers. În al doilea rând, dac ă nu ai o relaţie apropiată cu consultantul tău, putem discuta şi reevalua la zi poliţa ta, cu costul unei cafele, pe care o pot suporta eu, dacă vii la mine la birou. Acelaşi email este valabil ca mai sus: maxim.catalin.mgm@gmail.com.

Caută-mă pe LinkedIn sau Facebook pentru a intra în discuţii despre asigurări şi înscrie-te în lista celor care primesc postările mele cele mai noi pe acest blog: coexe.blogspot.com.

Te rog să completezi poll-urile din dreapta sus al acestei pagini cu opţiunile tale, care sunt confidenţiale şi mă ajută să pot optimiza conţinutul acestui site după nevoile cele mai comune întâlnite.

Îţi mulţumesc că ai lecturat până aici şi îndrăznesc să cred că ai rezonat cu o parte din material şi ai găsit utile aceste informaţii generale.

Spread the Word şi împărtăşeşte cu prietenii tăi şi cu cei pentru care consideri la fel de utile aceste informaţii. (F, In, Mail, etc)

Tu te poţi abona la acest site să primeşti pe email informaţiile noi atunci când ele sunt publicate pe site.

M-aş bucura să pot răspunde punctual la toate solicitările de precizări suplimentare primite, de aceea nu ezita în a comenta sau a-mi trimite mail pentru alte informaţii.


*****

Ce este o Asigurare de Viață? 
Câteva postări menite să ofere o strategie de orientare:

Asigurările de Viaţă - Contractul de Asigurare - FAQ
Asigurările de Viață - Compania de asigurări (FAQs)
Asigurarea de Viaţă - Consultantul Financiar I (FAQs)
Cash la purtător...
Eşti sănătos... te asigurăm




Despre autor:
Cătălin Maxim lucrează în asigurări de mai bine de 13 ani, furnizând soluții de Private Investment, Asigurări Medicale, Asigurări de Viață și Asigurări Generale pentru persoane fizice și juridice, specializându-se pe administrare conturi mari prin analiză nevoi, eficientizare procese, monitorizare rezultate financiare și managementul riscului.
Mai multe despre autor aici.


Puteți să luați legătura cu Cătălin prin email: maxim.catalin.mgm@gmail.com




miercuri, 13 februarie 2013

Bani din daune morale și vătămări corporale



Un ordin CSA de modificare a Anexei prin care se reglementează metodologia de calcul a rezervei de daune neavizate RCA, ne semnalează printre altele că începe să prindă un contur destul de pronunțat, în domeniul juridic, o idee de afacere care se leagă de aceste praguri de Sume Asigurate maximale stipulate de Răspunderea Civilă Auto.


Despre ce este vorba?

O serie de cazuri, şi nu puține, în care victima unui accident de circulație dă în judecată pentru daune morale, şi nu numai, pe vinovat, adică pe conducătorul auto care a produs accidentul. În urma actului justiţional, acesta din urmă ajunge să plătească aceste daune. Desigur, juridic vorbind, aceste sume de bani imputate vinovatului pot fi imputate de fapt asigurătorului, furnizor de RCA. 

Astfel se creează o nişă de piaţă care este luată în foarte serios în zilele noastre, existând chiar o tendinţă de migrare către ea din partea multor profesionişti din domeniul dreptului sau din asigurări, nevoia reală existând şi fiind doar o problemă de necunoaştere a drepturilor.

Pe această nişă de piaţă încep să se specializeze şi multe case de avocatură, rafinând deja modalitatea de a-şi căuta clienţii. Desigur, aspectele care se subsumează unei astfel de situaţii prezintă implicaţii diverse şi profunde pentru toţi cei implicaţi, dar mai ales pentru victime. Compensarea materială nu vine decât să acopere nişte sume de bani care pot fi cuantificate prin metodologie precisă, în primul rând prin pregătirea unui dosar solid de probe, după care avocatul preia cazul.

Aspectul de business este dat în primul rând de o piaţă foarte nişată şi de noutatea aplicării acestei idei. Desigur, nu este vorba despre o noutate absolută, ci mai degrabă de un cumul de factori inedit care să o favorizeze acum. Pentru cei care se ocupă de dosar şi pentru avocaţi înseamnă bani din banii obţinuţi în proces, este vorba de obicei despre un comision de succes, astfel că serviciile juridice trebuie să fie exemplare la capitolul calitate. 


luni, 11 februarie 2013

Asigurarea de Viaţă - Consultantul Financiar I (FAQs)

De ce e nevoie de Consultant Financiar la contractarea unei Asigurări de Viaţă? 

Pentru că este reprezentantul companiei şi poate să vă consilieze pentru toate procedurile de evaluare financiară sau de subscriere (pentru a exemplifica doar cu două dintre ele) prin care veţi trece până la emiterea poliţei.



Unde poate ajuta Consultantul Financiar?

Consultantul Financiar este pregătit să vă identifice situaţia financiară în care vă aflaţi la un moment dat, corelând priorităţile dumneavoastră cu această situaţie financiară personală, să vă dea cel puţin una din soluţiile potrivite pentru a vă regla expunerea la riscurile financiare identificate şi să vă asiste pe toată perioada derulării contractului, ajustând soluţiile la nevoile financiare specifice, reevaluate periodic.
 
Mai concret, dacă există ceva la care să exceleze Consultantul dumneavostră Financiar, atunci acel ceva este informația, sau ar trebui să fie. Și capacitatea de a pune într-un ansamblu coerent toate piesele din puzzle-ul economic astfel încât să vă dea posibilitatea de a lua decizii informate, dar și orientate în direcția potrivită priorităţilor dumneavoastră.

Printre altele, Consultantul Financiar vă va da mai multe variante de investiție, va identifica mai multe oportunități financiare, va îmbunătăți cantitatea și calitatea informațiilor despre investiții financiare, va îmbunătăți randamentul plasamentelor tale.

Dacă aveţi o poliţă cu componentă investiţională, Consultantul Financiar va introduce în programul său de service şi alte elemente (vezi postări despre Unit-Linked)


Cum este plătit Consultantul Financiar?
Remunerarea Consultanţilor Financiari se face în primul rând conform schemei de remunerare a companiei cu care lucrează.
De obicei, se porneşte de la comision, fiind vorba de o poziţie de vânzări: comision de achiziţie client, comision din servisare portofoliu. În funcţie de companie sau broker, se adaugă o serie de alte beneficii financiare de genul: finanţare, salariu, bonusuri, prime, etc.

vineri, 8 februarie 2013

Asigurările de Viață - Compania de asigurări (FAQs)

Asigurările de Viață - Compania de asigurări (FAQs)



Cât de mult contează alegerea companiei?

Asigurările de viață sau asigurările generale sunt niște instrumente financiare la îndemâna oricui vrea să se intereseze de niște soluții financiare eficiente la riscurile la care se expune. Atâta vreme cât există un organism CSA care reglementează piața asigurărilor în România, teoretic, alegerea companiei cu care să închie o poliță de viață nu ar trebui să fie în sine o problemă, mai ales dacă aceasta răspunde punctual unei probleme de risc identificat și cuantificat corect.
Cu toate acestea, mai ales de când criza financiară a ieșit la iveală, au fost o serie de mișcări în piața asigurărilor care duc la o alegere mult mai bine cântărită a celui care furnizează polița de asigurare.




Cum să-mi aleg compania de asigurări?

Principiul care trebuie să guverneze ar trebui să fie următorul: Asigurătorul să fie capabil să-și onoreze contractul pe toată durata lui. Mai apoi, pot fi și alte aspecte de luat în considerare. În general, o metodologie  eficientă și eficace de alegere a furnizorului de poliță este următoarea:
1. întocmirea unei liste de criterii importante și
2. evaluare fiecare companie din piață în parte pe criteriile respective.



Ce parametrii să urmăresc?

Seriozitate, experiență, expertiză, stabilitate, profit, listare la bursă, număr de agajați, vechime, istoric, solvabilitate.


Este o decizie arbitrară, până la urmă...

Nu, în niciun caz nu este o decizie arbitrară. Chiar dacă ați întâlnit un Consultant Financiar abil, care vă zugrăvește în linii și nuanțe care să vă cumpere, nu vă lăsați neapărat convinși numai de ceea ce spune el. Tocmai de aceea este important să aveți scrise aceste elemente și evaluarea dvs să fie la îndemână, pentru a putea avea controlul deciziei dvs.
Ați putea mai degrabă să întrebați pe Consultantul dvs Financiar de ce a ales el să lucreze la această companie, dacă el însuși are polițe la această companie.



Dar, despre Consultantul Financiar din Asigurări de Viaţă într-o postare viitoare...

marți, 5 februarie 2013

1200 RON, Consultant Financiar

Am nevoie de candidați pentru poziția de Consultant Financiar (7 membri) pentru un proiect de echipă specializată în administrare oportunități de investiții (pentru entry level, vezi job description mai jos).


- Aplic selecție riguroasă, urmărind experiența de muncă, abilitățile de lider, calitățile umane, pregătirea practică și teoretică în domeniul vânzărilor, asigurărilor și planificării financiare strategice.

- Ofer personal colegilor din echipa mea consultanță de carieră în domeniu, bazată pe expertiză și experiență: 8 ani în asigurări, pe poziții de consultant financiar, manager, director de agenție, trainer, executiv în proiect dezvoltare distribuție alternativă, cu specializare în dezvoltare sistem de management, bazat pe principiul dezvoltării sustenabile a forței de vânzări.




Vei avea ca parteneri:

Un brand puternic la nivel internațional, asociate în piață cu stabilitate financiară, profesionalism, operativitate în plata daunelor, servicii de calitate.

Elita forței de vânzări, ceea ce înseamnă o grijă deosebită pentru pregătirea, susținerea și dezvoltarea ta ca profesionist în echipa noastră.

Echipa cu care vei lucra are performanțe deosebite și constante, lucru care îți va asigura exemple multe de așa da și un know-how la secundă, adaptat la piața de azi.




ROLUL TĂU în echipa noastră
  • Prospectarea profesionist aplicată asupra pieței și lucru pe segmente bine definite 
  • Promovarea serviciilor financiare și a conceptului de planificare financiară 
  • Contactarea potențialilor clienți în vederea stabilirii unei întâlniri de identificare nevoi financiare 
  • Identificarea nevoilor de asigurare ale clienților 
  • Ofertare clienți si finalizare vânzări 
  • Service post vânzare pe durata derularii contractului 


CE ÎȚI OFERIM?

Beneficii financiare
  • Finanțare 
  • Grile de comisionare atractive   
  • Bonusuri trimestriale, semestriale și anuale  

Beneficii non-financiare
  • Posibilitatea de a promova profesional și de a deveni manager de echipă sau de agenție, în funcție de performanțele înregistrate și de interesul manifestat pentru activitatea pe care o desfășori 
  • Oportunitatea de specializare si perfecționare prin participarea la programe de pregătire profesională (gratuit) din ce în ce mai complexe, în funcție de performanțele obtinute 
  • Schimbul de experiență cu colegii din echipa de vânzări din întreaga țară 
  • Participarea la Conferința Națională de Vânzări pentru aprecierea si promovarea performanței tale la scenă deschisă
  • Recunoașterea și promovarea performanței tale la nivel național și internațional prin intermediul evenimentelor interne si a mijloacelor de comunicare internă (publicațiile interne) 
  • Facilitarea accesului la cursurile teoretice pentru calificare profesionala în domeniul asigurărilor (platforma e-learning) 
  • Ofertă completă și complexă în domeniul pregătirii profesionale (gratuit).


CE AȘTEPTĂM DE LA TINE?

  • Studii medii, studiile superioare constituie avantaj 
  • Să ai cunoștințe operare calculator 
  • Să fii persuasiv și perseverent 
  • Să ai spirit de inițiativă și capacitate de a relaționa cu diverse tipologii de oameni 
  • Să ai bune abilități de comunicare și negociere și orientare către rezultate 
  • Experiența în vânzări constituie un avantaj. 


Dacă ai citit până aici, și vrei să discutăm foarte serios despre acest subiect,
atunci trimite-mi CV actualizat la:

maxim.catalin.mgm@gmail.com

cu mențiunea 
"CO.EXE: CF"

vineri, 25 ianuarie 2013

Să moară mail-ul!

Există păreri, și nu de ieri sau de azi, dar poate mai argumentate în ultima perioadă, cum că fenomenul mail-ului devine depășit. Argumente simple, de genul: se pierde foarte mult timp numai pentru consultarea acestuia,  devin din ce în ce mai puternice prin conștientizarea lor în context.

Folosim mailul ca să transmitem informație. Acest lucru poate fi făcut mai eficient prin platforme/instrumente de colaborare pentru a genera conținut (articol sursă aici). Pentru managementul de proiecte se folosesc de multă vreme diferite soluții care au de-a face cu emailul tot mai puțin, soluții on-line în care se pot face modificări și testări ale soluțiilor proiectate aproape instant, cu feedback la fel de rapid.

Poate rețelele de socializare încep să acutizeze senzația de pierdere de vreme prin folosirea emailului, facilitând o anumită interactivitate, care sub anumite rezerve de lipsă de control și de direcție constructivă, poate înlocui destul de eficient comunicarea într-un proiect personal sau profesional, nefiind soluție dedicată managementului de proiecte.

Comunicarea începe să depășească transmiterea de informație dintr-un loc într-altul, de la un utilizator pasiv al ei la unul activ, de la un beneficiar la altul. Comunicarea tinde să depășească deja chiar modalitatea senzorială de a evidenția un mesaj, înțelegând că tot ce face trainingul și spațiul comunicațional ca industrie de comunicare vor deveni ramuri specifice sau/și funcțiuni determinate ale comunicării în ansamblu.

Probabil că a venit momentul ca fondul comunicării să fie un subiect mai important, poate că generarea de energie creativă a depășit brainstormingul mental și cu siguranță că astăzi acțiunile noastre nu implică doar decizii intelectual testate și emoțional verificate, ci și o voință personală conectată la una, să-i zicem, colectivă.

Nevoile acestea tind să izoleze soluții specifice de comunicare, precum e-mail-ul, recunoscându-i doar valențe mult mai delimitate. Cu siguranță că pentru mulți ideea că mail-ul va dispărea într-o perioadă de timp poate să însemne o noutate destul de terifiantă, întrucât adaptarea la un nou stil de comunicare online poate deveni anevoiasă unor contexte.

Avantajul major al dezvoltării online-ului este fără îndoială o rezistență mult mai mică la schimbare, de oricare natură ar fi ea, inclusiv în spațiul cyber, unde este cu atât mai prezentă.

Un subiect tot mai prezent va fi autenticitatea comunicării, legat de veridicitatea instrumentelor interpuse comunicării, de contribuția sau diluarea calității comunicării prin acestea.


Așa că, poa' să moară și mailu'!


(Puteți să-mi dați comment sau poate un email!, Hi, hi!)

vineri, 11 ianuarie 2013

Cum să ne raportăm la riscurile la nivel mondial pe 2018 în plan personal?


 Image courtesy of by Stuart Miles at FreeDigitalPhotos.net

***Articol reeditat în martie 2018



Există organisme internaționale și private care fac acest tip de analiză de risc anual. Analiza de riscuri luată în discuție se face anual de către o serie de instituții și analiști, cu precădere pentru a putea urmări interese strategice la nivel mondial. Pentru a consulta o astfel de analiză urmăriți linkul.


Cum să ne raportăm la riscurile la nivel mondial pe 2018 în plan personal?

Să luăm în lucru datele acestui raport.

Riscurile cel mai probabile sunt legate de evenimente naturale cu impact pe o suprafață mare, de tehnologie în termeni de atacuri cibernetice și furt sau fraudă privitor la date, migrația ca fenomen de masă, iar economic vorbind, bule economice și comerț ilicit.

Riscurile cu cel mai puternic impact țin de arme de distrugere în masă, problemele amintite de mediu, și atacuri cibernetice.

Am scris un articol despre cum putem să facem o analiză rapidă de risc în companie sau în plan personal. Desigur că o analiză completă o poate face un consultant de risc printr-un program complet de managementul riscului.

Dacă riscurile cu impact planetar fac obiectul preocupărilor organismelor internaționale și al statelor fiecare în bucătăria lor și riscurile cibernetice sunt rezervate soluționării pro-active organismelor abilitate, riscurile cu impact personal pot fi ”cesionate” către un asigurător.

Raportându-mă la riscurile care pot fi transferate către asigurări, aproape toate din cele amintite pot fi parțial sau total transferate din punct de vedere financiar. Cu asta se ocupă asigurările ca industrie, minimizarea impactului pe care un risc probabil și cu impact puternic îl poate avea în viața noastră.

Există limitări explicite pe care companiile de asigurări le pun în contractele de asigurare la secțiunile de excluderi, adică atunci când compania nu preia riscul și aceste date sunt făcute cunoscut către clienți la începutul contractului.


Image courtesy of by Sujin Jetkasettakorn at FreeDigitalPhotos.net


Situația poate deveni și mai spinoasă

Dacă unul din aceste riscuri se manifestă și efectele se resimt și în același timp apare și o criză în plan financiar personal, atunci bugetul familiei este de departe depășit de câteva ori.

Voi ce credeți despre aceste lucruri?

Suntem în 2018, după cei mai mulți analiști, la limita ciclului de creștere la finalul căruia urmează aproape invariabil o nouă criză financiară, mai devreme sau mai târziu, iar statele ar trebui să fi creat deja instrumentele de gestiune și de protejare a creșterii din ultimii ani. 

Atunci când intervine o criză financiară în viața privată, care dublează o criză mondială/locală, lucrurile nu stau deloc bine. Să ne amintim de recenta criză de prin 2007 începută, cu efecte puternice în economiile personale a miliarde de oameni.

Ceea ce rămâne în puterea și datoria fiecăruia în plan personal este interesul și pregătirea pentru soluționarea acestor situații printr-un management al riscului personal. De obicei aceste lucruri pot fi rezolvate mai ușor prin Asigurări de Viață, Sănătate, Pensii private și Asigurări Generale.


De pildă:
Categoriile de Riscuri care privesc companiile de asigurări de viață și pensii sunt: riscul de a trăi prea puțin, riscul de a trăi prea mult și riscul de a trăi în condiții nedorite.

Riscul de a trăi prea puțin se referă strict la asigurarea de viață și la ceea ce poate rezolva din punct de vedere financiar în plan personal. A muri prea repede, oricând este prea repede pentru a muri, poate impacta în sens financiar pe cei dragi, dependenți financiar de venitul tău care le asigură un nivel de trai sau un standard de viață cu care sunt obișnuiți și în baza căruia există o anumită predictibilitate a vieții în termeni de planuri de viitor, visuri de îndeplinit, proiecte de pus la punct.

Riscul de a trăi prea mult înseamnă cam ce se întâmplă cu mulți din seniorii din jurul nostru care ajung la pensie și depind doar de venitul de la pensionare asigurat de stat, lucru care în cele mai multe situații înseamnă chiar pierderea unei demnități în fața celorlalți și a vieții în general.

Riscul de a trăi în condiții nedorite se traduce în probleme majore legate de sănătate, care te pot transforma din producător pentru tine și familie în termeni financiari în consumator cu cheltuieli medicale importante suplimentar adăugate standardului de viață al familiei. Aici intră probleme cauzate de îmbolnăviri grave și accidente grave, care pot duce la invaliditate, spitalizări și intervenții chirurgicale costisitoare, boli grave.

În toți cei peste 13 ani de când fac asigurări, nu am întâlnit niciodată pe cineva care să conștientizeze în mod independent aceste riscuri sau impactul lor în bugetul familiei lor. 
Doar printr-un consultant financiar și printr-o discuție făcută ca la carte cineva poate să conștientizeze și să realizeze în termeni foarte preciși și în sume absolute ce se poate întâmpla în viața sa atunci când aceste riscuri se manifestă. 
Mai există o parte din clienți care prin experiența familiei extinse sau a unui cunoscut devin conștienți de un anume risc din cele amintite, însă nu pot calcula impactul în bugetul lor, element rezolvabil printr-o discuție cu consultantul tău financiar.


Image courtesy of by Stuart Miles at FreeDigitalPhotos.net


În loc de concluzie…

Ca și în alți ani, poate surprinde puțin faptul că pentru riscurile din zona financiară a vieții, elementele esențiale rămân: sunt guvernate de disproporție mare, de lipsa unei idei superioare care să armonizeze extremele, de imposibilitatea unei voințe comune de a trata probleme comune. Iar pentru riscurile legate de natură, aceasta tinde "să reacționeze" pe cale de consecință tocmai la această coeziune de voință comună, accentuând cele mai mari excese asupra ei, reflecția financiarului în natura înconjurătoare este deja mult prea puternică. 

De fiecare dată când o analiză, un raport sau o concluzie de acest tip este mediatizată și ajunge în subiectele de discuție, tinde să trimită la elemente mult mai profunde ale internului nostru, la felul de a fi, la filosofia de viață, la credințe și etică, la mecanisme și motivații. 

Aproape invariabil, este vorba de lăcomie, înțeleasă firesc, în sensul de exces care extermină o resursă fără nicio justificare raportată la principiu și traducerea lui în realitatea absolută sau relativă. 

Omenirea a ajuns să trateze această planetă, și nu numai, ca pe o resursă și atât; spațiu de locuit, administrabil precum un hotel, atâta vreme cât există atracții turistice pe lângă el, merită să uzezi la maximum de acest aspect pentru a-ți maximiza un profit, care să susțină un nivel de trai mai ridicat.

De altfel, promovarea ideii că, un nivel de trai mai ridicat sau un stil de viață mai bun este indisolubil legat de posesia de bani, este un mecanism care este în faza în care se autogenerează, deși, existențial vorbind, lucrurile sunt perfectibile în mod constant. 



SOLUȚIA la această situație... Greu de spus.

O soluție de fond ar putea fi reinventarea economiei, și există multe păreri și teorii în acest sens, pe alte principii decât consumism, iar acest element ne privește pe toți.

O soluție imediată, cu impact în plan personal, rămâne apelarea la asigurări și alte mecanisme de protejare a stilului și standardului de viață.



Te invit să comentăm împreună!


Articole legate de subiect în on-line:







Pe blog, te-ar mai putea interesa și: 


Managementul Riscului: Cum? Când? Beneficii

Cum să gestionezi riscurile în firmă asociate pierderii sănătăţii angajaţilor?

De ce nu-și fac românii Asigurare de Viață? 3 motive

"Riscul este ceva pozitiv!"

Despre autor:
Cătălin Maxim lucrează în asigurări de mai bine de 10 ani, furnizând soluții de Private Investment, Asigurări Medicale, Asigurări de Viață și Asigurări Generale pentru persoane fizice și juridice, specializându-se pe administrare conturi mari prin analiză nevoi, eficientizare procese, monitorizare rezultate financiare și managementul riscului.

Puteți să luați legătura cu Cătălin prin email: maxim.catalin.mgm@gmail.com