Un răspuns simplist și total scos din context ar putea fi legat de oricare din produsele de pensie privată sau asigurare și este indisolubil în concordanță cu disponibilitatea clientului de a plăti o anumită sumă de bani lunar, dar și de specificațiile tehnice ale contractului. Altfel spus, pensia privată te poate costa foarte puțin, dacă ai așteptări mici de la un astfel de instrument de economisire specific.
Un răspuns mai aproape de ceea ce ar putea fi o sesiune de consultanță financiară pe acest subiect, ar putea pleca în primul rând de la contextul mai larg al administrării finanțelor personale în funcție de obiectivele financiare specifice.
Este important contextul personal și social în care se găsește clientul, un anume status financiar și o proiectare a oportunităților de creștere sau de conservare a veniturilor devenind elemente importante ale planificării financiare.
Asta presupune în mod evident că aceste obiective financiare au fost identificate și stabilite în context personal. Obiective pe termen scurt, mediu și lung, raportate la posibilități, disponibilități și proiecte de viitor, ca și la nivelul de așteptări personale. Obiectivele devin priorități, care gestionează urgența și importanța lor în abordarea practică și imediată a clientului.
În categoria obiectivelor pe termen lung se situează de obicei și pensia privată, înțeleasă mai mult ca un supliment la ceea ce statul va mai fi în stare să ofere ca sprijin financiar la vârsta legală a pensionării. Acest obiectiv însă poate fi atins printr-un cumul de soluții: mai multe tipuri de polițe de asigurare, Pilon II sau III, sau alte soluții de economisire pe termen lung.
Nivelul de economisire lunar de acum, pentru ca acest obiectiv financiar - pensia privată - să fie asigurat, poate pleca de la câțiva lei și poate ajunge la câteva sute bune, ori poate mai mult - pentru acei clienți cu nevoi de economisire mai mari. Determinarea cantitativă a sumelor (cost și pensie) este operată de obicei din două direcții: Cât poți economisi pe lună, astfel încât să nu-ți perturbe în mod absolut finanțele lunare? Dar și: Cât îți dorești la pensie, raportat și la nivelul de venituri pe care îl ai luat ca medie, toate acestea traduse în nevoie specifică?
Un factor deloc de neglijat este durata de timp până la vârsta pensionării, evident, cu cât mai mare, cu atât mai interesante arată soluțiile financiare pe care le poți accesa.
Interesant că aproape toți clienții îl percep ca pe un cost, este adevărat, tehnic vorbind, asta este. Însă, atâta vreme cât există o perspectivă de ansamblu corect formulată și bine explicată, acest cost se transformă în economisire activă din partea clientului, iar sensul costului se alterează spre ceva constructiv.
Pe de altă parte, pentru acel profil de client care înglobează și un spirit antreprenorial acut, toate aceste argumente pot fi insuficiente față de atitudinea, puterea și asumarea personală a unui viitor, chiar și atât de îndepărtat. Desigur, viitorul fiecăruia este o problemă personală, care poate ține cont, în același timp, și de soluțiile financiare ale vremii. Este o chestiune de alegere și de opțiune personală.
*****
Te mai poate interesa pe acest Blog, în legătură cu subiectul Pensia privată:
Să ne mai gândim la Pensie?
Pensia privată, update de 2013
Pensiile noastre... de bine, de rău
Crește speranța de viață
Pensia nu mai este ce a fost - Îmbătrânirea Activă
Învaţă să alegi! Pensia privată, o decizie „tânără”
Bătrâneţea - să ne facem un dar
Independenţă financiară - studiu de caz
Pensiile private şi economia României
Bani albi pentru zile negre. De unde?
2060
Românii economisesc. Ce fac ei cu banii lor?
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu