1. Valoarea banilor în timp scade.
Exemplu: la rata inflației de 5% în 10 ani, puterea de cumpărare scade cu 40%, în momentul de față dobânzile bancare surclasează inflația.
2. Sumele mari în numerar aduc mari complicații logistice.
Exemplu: e greu să cumperi o mașină cu banii cash.
(3). Organizațiile "criminale" folosesc banca, pentru că e mai sigură și pentru că asigură suplimentare sporite. Oare de ce oamenii de rând nu ar folosi băncile?
*****
Fiind o perioadă de micșorare a volumului de intrări în orice domeniu, și în bancă de asemenea, este cumva firesc să existe confirmări și reactualizări a încrederii populației în diferitele instrumente financiar-bancare, cu atât mai mult cu cât situația Ciprului a ridicat anumite întrebări în ceea ce privește instituția băncii.
Oamenii nu mai știu pe de-o parte cum să mai găsească un nou loc de muncă pentru a-și mări veniturile, iar pe de altă parte încep să aibă îndoieli în ceea ce privește tot ceea ce cunosc despre finanțe personale. Oricât de mult s-ar strădui, parcă nu mai este destul, parcă nu mai sunt soluții, banii doar ies din conturi, sau cel puțin cu o mai mare frecvență.
Lăsând la o parte ultimul dintre ele, argumentele de mai sus, privitoare la bancă, sunt pertinente la o primă evaluare în defavoarea cash-ului. Dar doar atât. Există alte metode de păstrare a banilor poate mai utile și mai eficiente decât banca și a ei dobândă, corelate cu nivelul de implicare, și cu cel de așteptare, al clientului.
De altfel, o analiză simplă a situației dobânzilor, dovedește că în 2 ani de economisire a 250 RON lunar, dobânda efectiv încasată este mai puțin decât economisirea pe o lună (articol sursă aici).
Așa că, în funcție de nevoia specifică și precis identificată în ceea ce privește banii și finanțele personale, se pot căuta și alte variante de gestionare a banilor proprii. De la asigurări și până la fonduri de investiții, de la imobiliare și până la afaceri personale, există o serie soluții la situații și nevoi financiare diferite. Toate acestea exclud cash-ul ca metodă în sine de administrare a finanțelor personale.
Este cunoscut faptul că banca este o opțiune de a folosi banii în deplină siguranță, de a face anumite plăți curente, de a transfera bani, de a schimba bani în monedă străină. Însă, rareori în bancă, și doar în condiții foarte speciale - însemnând în primul rând un volum foarte mare - , banii pot fi folosiți pentru a produce alți bani.
De aceea este important ca informarea în ceea ce privește finanțele personale să fie făcută prin profesioniști în domeniu financiar, de preferință din 2-3 surse și cu experiență demonstrabilă.
(Despre Consultanță Financiară câteva articole pe acest blog)
Astfel că răspunsul final nu poate fi dat unilateral decât în funcție de situația specifcă, dar în general cash-ul nu este mai practic decât banca pentru administrare finanțe personale.
***
Ai un expert din domeniul financiar în anturajul tău? Când ai stat de vorbă ultima dată cu Consultantul tău Financiar? Cu un Contabil? Cu un Jurist? Cu un specialist în Fiscalitate?
Cum îți pregătești etapele următoare ale vieții tale din punct de vedere financiar?
Nu am folosit de mult cardul pentru cumparaturi sau banca. Mai bine folosesc cash-ul deoarece atunci cand ai o problema nu cred ca te poti folosi de un card.
RăspundețiȘtergereDe acord, este ceva mai facil când manipulezi banii în forma lor hard, chiar dacă primești salariul pe card. Nu poți cheltui decât ce ai în portofel, așa că e o formă de disciplinare utilă.
RăspundețiȘtergere