Dacă până în criză profilul de acţiune al investitorului era legat de o anumită strategie, astăzi acesta pare să fie motivat doar de a face bani "azi", eventual "mâine"
stricto senso. Evenimentele neprevăzute precum cele de acum 3 ani, când
Lehman Brothers a capitulat, sunt sperietoarea investitorului pe bursă de astăzi, el reacţionând mai brusc şi mai violent la asemenea veşti, ceea ce a determinat o mai mare precauţie a managerilor de fonduri şi a brokerilor.
În
wallstreet.ro Eugen Voicu, preşedintele societăţii de administrare a investiţiilor Certinvest, spunea: “S-a dovedit cât de interconectate sunt pieţele, cât de mare este
globalizarea, cât de fragile sunt anumite mecanisme şi cât de importantă
este o viziune pe termen lung. Am observat că interesul pentru
finanţele personale este în creştere, şi pe fondul problemelor întâmpinate de sistemul bancar.
Aceasta şubrezenie a domeniului bancar ar trebui să devină un avantaj pentru asigurători şi pentru fondurile de investiţii.”
Tendinţa de a investi pe bursă se circumscrie ideii de a nu folosi decât până-n 50% din banii disponibili, apropiindu-se de
ideea de a folosi banii cu cap, de a stabili o strategie pe termen lung, de a echilibra anumite zone ale domeniului bani din viaţa investitorului.
Fie că este vorba despre o re-definire a capitalismului, fie că se discută despre limitele atinse ale acestuia,
economişti sau politicieni români sunt congruenţi în aprecierea momentului ca unul de cotitură, care poate să revigoreze creşterile pe bursă, atât de urmărite de cea mai mare parte a investitorilor ca barometru important al stării de dezvoltare economică globală.
Guvernul euro sau trezoreria europeană (
Soros) par a fi soluţia care să fie parte a rezolvării situaţiei datoriilor europene.
*****
Investitorul este mult mai precaut şi extrem de bine informat, calculează fiecare centimă şi are nevoie s-o vadă producând valoare financiară repede.
Asigurările devin un domeniu de interes întrucât obiectul de activitate este legat de finanţele personale, de riscurile financiare, de garantare a unor sume de bani, de plus valoare dat banilor clienţilor.
Consultantul tău poate să te facă să înţelegi această perspectivă.