marți, 6 septembrie 2011

Obiceiul de a gestiona banii

"Obiceiul de a vă gestiona banii este mai important decât suma" este unul din principiile prosperităţii din cartea lui T. Harv Eker, Secretele minţii de milionar, Editura Curtea Veche, Bucureşti, 2011, colecţia Capital.

Metoda la care face referinţă citatul spune că indiferent de câţi bani dispunem, este important să-i gestionăm noi, nu să ne gestioneze ei, adică să nu fim influenţaţi de nevoia momentului, ci să acţionăm în virtutea unei strategii pe termen lung şi bine echilibrată.
Eker dă şi o variantă de gestionare eficientă a banilor, având experienţa metodei probate:
50% - Cheltuieli Uzuale
10% - Economii şi Cheltuieli pe Termen Lung
10% - Educaţie
10% - Investiţii pentru venituri pasive
10% - Distracţie
10% - Donaţii
Deşi lista nu apare intocmai, din capitol reiese această alocare a banilor.

De asemenea, un indicator puternic financiar este Valoarea Netă, legată de 4 elemente: Venit, Economii, Investiţii şi Simplificarea stilului de viaţă şi se calculează prin stabilirea valorii actuale a tuturor posesiunilor (proprietate personală) din care se scade tot ceea ce se datorează (datoriile la zi).


*****


Un Consultant Financiar nu are în repertoriu astfel de sfaturi pentru clienţii săi. Deşi partea de pregătire profesională ar putea cuprinde şi studiul acelor oameni care au reuşit şi reuşesc din punct de vedere financiar să prospere, atingând şi depăşind idealul de independenţă financiară.

Este evident că puterea exemplului personal este un element capital pentru oricine vrea să promoveze ideei precum independenţă financiară, protecţie financiară, consultanţă financiară profesionistă. Consultantul este primul care ar trebui să urmeze cuvintele pe care le spune şi soluţiile pe care le găseşte pentru clienţii săi.


Tu cum îţi aloci banii? Răspunde la sondajul din dreapta sus.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu