luni, 23 mai 2011

"Location, location, location!"

63.000 de euro este venitul mediu pe cap de locuitor în Zug, un canton din Elveţia, în care se găseşte şi orăşelul cu acelaşi nume, în care există peste 30.000 de firme înregistrate, iar anual se adaugă altele 1.000. Legislaţia permite impozitul pe câştigul firmei holding, taxele sunt reduse şi procesul de înregistrare este rapid. Dacă elementele de suport sunt cele amintite, condiţiile care trebuie îndeplinite pentru a înregistra o companie în Zug sunt, printre altele, capitalul social peste 80.000 de euro, unul dintre directori să fie locat în Elveţia, iar auditorii de asemenea.

*****

Gândul celor ce pleacă din România, pentru a munci în altă ţară în alte condiţii financiare şi culturale, ar putea să cuprindă şi altă nuanţă, nu doar motivaţia de a scăpa de sărăcie, adică formularea prin negativ: a te îndepărta de ceva, a lăsa în urmă ceva care îţi aminteşte de un gust amar, a scăpa de o povară.

Motivaţia financiară este esenţială în orice proces economic. Însă nu cu preţul pierderii identităţii personale, al înstrăinării, al alienării.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu