O mentalitate hrănită de ideea că resursele pot fi folosite, chiar dacă nu se află în posesie, în primul rând prin împrumut, o idee folosită în detrimentul conceptului de bunăstare. Băncile au rafinat acest concept și o parte din sistemul financiar l-a transformat în așa măsură încât s-a ajuns la împrumut pentru a plăti împrumutul inițial și la împrumut din banii altora pentru a crea profit.
Desigur, o parte din aspectele care țin de mecanismele financiare sunt valide și respectă chiar principii morale și principii sănătoase de bază, mai ales pe acelea care înseamnă un sprijin real pentru afaceri și persoane care să folosească banii împrumutați pentru a produce ceva. Este esențial acest concept de a produce, de a crea, de a aduce un ROI (Return On Investment) pozitiv.
O parte din problemele financiare de astăzi sunt generate și de hiperprofesionalizarea financiară, care a creat profesioniști ce pot să găsească acele breșe în sistem pentru a crea ceva aparent profitabil, mai ales pe termen scurt, dar care parazitează în ansamblu un sistem, care devine progresiv ineficient și distructiv. Parabola unui virus informatic este ilustrativă în acest context.
Soluții există, desigur, și poartă multe nume.
În esență, ceea ce poate fi luat ca reper moral al situației, ideea de a împrumuta ar trebui să dispară, ceea ce este practic imposibil, este un lucru care face parte din cultura noastră.
Dacă acest lucru nu este posibil, atunci poate că a reduce din uzanța acestui concept - a împrumuta - poate duce la diminuarea efectelor negative masive; împrumut doar pentru oportunități de dezvoltare și de producere profit, nu și pentru a acoperi doar niște pierderi nedublate de un plan de restructurare eficient și eficace.
*****
Provocarea de azi:
Cum putem folosi împrumutul astfel încât să-i diminuăm din impactul financiar?
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu