luni, 16 mai 2011

CFA Forecast Dinner

CFA Forecast Dinner 

12 mai, în Bucuresti, a fost data în care a avut loc "CFA Forecast Dinner", eveniment organizat de CFA. Subiecte dezbătute: motorul creşterii economice, procesul de convergenţă reala a Romaniei pe fondul decuplării din interiorul Uniunii Europene, problema demografică in Romania şi impactul evoluţiei sale asupra politicilor de investiţii.

"...majoritatea generaţiilor nu reuşesc să producă un numar la fel de mare de urmaşi. Efectul este unul de îmbatranire extrem de rapidă în majoritatea ţărilor dezvoltate şi în curs de dezvoltare de pe Pământ", a afirmat Richard F. HOKENSON, Fondator HOKENSON & Company. 

"...noi suntem de părere ca un volum moderat de investiţii (străine în economia românească, n.n.) ajută, dar un exces poate crea probleme. Printre efecte sunt o explozie a pieţei de creditare şi o apreciere accelerată a cursului de schimb".  Lucian CROITORU, Consilierul Guvernatorului BNR

O altă problemă discutată este legată de faptul că românii nu folosesc instrumente de economisire alternative băncii, precum asigurările de viaţă sau fondurile de pensii private.

*****

Faptul că România a ieşit tehnic din criză, confirmare a plusului de 0,6% din PIB din primul trimestru al acestui an, nu este un motiv de entuziasm şi sunt multe lucruri care trebuie să se întâmple ca percepţia populaţiei să se schimbe şi toate elementele să genereze un făgaş normal ascendent în economie.

Ceea ce ne spun specialiştii ar fi bine să fie preţuit şi valorificat, iniţiative precum cea a FCA au mai existat şi vor mai fi, important să stârnească un trend constructiv şi din punct de vedere politic, aşa cum eforturile se văd în spaţiul economic.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu