joi, 28 aprilie 2011

"Cu ce te ocupi?" - Un răspuns de vânzător în 10 secunde

De obicei ţi se adresează această întrebare la evenimentele de socializare precum întâlniri de networking sau în holul unui hotel ori într-un alt context. Ideea generală este că prin răspuns trebuie să-ţi dai seama dacă cel care ţi-a adresat această întrebare poate să-ţi devină client. Tocmai de aceea un răspuns clasic de genul: "Bună ziua! Sunt (George Georgescu) şi sunt Reprezentant Vânzări pentru compania (Georgescu Impex SRL)" * nu are prea mult succes.

Un răspuns rapid şi cu impact trebuie să respecte 3 principii pentru eficienţă:
  • Să aibă sub 10 secunde, pentru că dovedeşti astfel că nu te afli în modul de vânzări / de prezentare produs şi astfel nu-l iriţi pe cel din faţă.
  • Vei începe cu cuvintele: "clienţii noştri", pentru că tu şi firma ta nu contaţi în ochii lui, doar el contează.
  • Să conţină un beneficiu intrigant, cuantificabil şi proaspăt în formă şi fond, pentru că este important ce schimbare poate face pentru ei produsul.

*****

Să vedem cum putem să ne prezentăm în domeniul asigurărilor:
Consultant Financiar: Clienţii noştri dorm mai liniştiţi ştiind că finanţele lor sunt puse la adăpost de riscuri financiare majore.
Manager: Clienţii noştri sunt mai eficienţi întrucât serviciile furnizate de oamenii noştri sunt cele mai calitative din piaţă.
Felul în care mă prezint eu se găseşte aici. Aştept şi varianta voastră, indiferent de domeniul în care activaţi.

______
          * Este important de ştiut că numele folosite în postare în legătură cu reprezentantul de vânzări şi compania pentru care lucrează sunt fictive şi nu au de-a face în niciun fel cu realitatea şi au menirea să reprezinte doar un exemplu sugestiv pentru situaţia în cauză

6 comentarii:

  1. Ana-Maria Gheorghe29 aprilie 2011 la 16:03

    Domeniul Pharma:
    - Cu ce te ocupi?
    - Cu cresterea numarului de aliati care lupta impotriva bolilor si totodata cu cresterea economiei nationale.
    Si de aici se dezvolta o adevarata conversatie care nu da impresia ca incerci sa vinzi ceva....

    RăspundețiȘtergere
  2. Eu cand primesc aceasta intrebare raspund doar atat: " Fac Bani" daca vrea sa stie cum ma va intreba, daca nu va muri in ignoranta. Unii fac bani de pe urma celorlalti care ii cheltuie. De aceea majoritatea sunt saraci si doar unii bogati. Aroganta este specifica liderilor. Toti clalti se regasesc in compatimire....

    RăspundețiȘtergere
  3. daca nu se aproba comentariul anterior , acesta este cel mai bun indiciu de ignoranta , slabiciune si novicie.

    RăspundețiȘtergere
  4. Multumesc pentru comentarii si idei.

    Este adevarat ca ceea ce facem in mod curent este ceea ce ne defineste, desi esenta noastra poate sa comporte o nuanta diferita total.

    Atentia noastra trebuie sa ramana concentrata astfel incat energia noastra sa se focuseze pe ceea ce conteaza cu adevarat in viata noastra.

    RăspundețiȘtergere
  5. am citit modul in care te prezinti tu... nu mi se pare cel mai fericit si-ti scriu si de ce: pe mine un "vanzator" m-a pierdut de musteriu in clipa in care-mi spune ca "ma ajuta" (exprimare intalnita si la tine)! Pai, daca te platesc sa-mi faci un serviciu se cheama ca-ti faci treaba, nu ca ma ajuti Nu?

    RăspundețiȘtergere
  6. Exista cursuri care invata pe vanzatori ca ei "ajuta" si nu vand.

    Tu cum cumperi? Cand si in ce conditii? De la cine? Si cel mai important, de ce?

    RăspundețiȘtergere