miercuri, 22 iunie 2011

Grecia şi consecinţele unui posibil default

wall-street.ro a publicat un clasament cu cele mai expuse instituţii la posibilul faliment al Greciei (articolul aici).

13% (Procent din datoria Greciei): Eurosystem SMP programul de cumpărare de bonduri condus de Banca Centrală  Europeană şi băncile membre
10%: Împrumuturile Uniunii Europene
8%: Sectorul public din Grecia
7%: Fonduri ale guvernelor din intreaga lume
5%: Fondul Monetar International
3%: Banca Naţională a Greciei
3%: Bancile Centrale din Europa
3%: Piraeus Bank
2%: Eurobank EFG
1%: Bancile salvate de Germania - Depfa si Hypo Real Estate

Un default al Greciei ar putea să afecteze puternic costurile de refinanţare pentru Irlanda, Portugalia, Spania, Italia si Belgia, ajustându-le în sus şi generând obstacole serioase în reducerea deficitelor bugetare şi în încetinirea ritmului de acumulare datorii, spun analişti citaţi de wallstreet.ro.

Cu toate acestea, Parlamentul grec a dat votul de încredere pentru Guvernul Papandreou, ceea ce se constituie într-o fază premergătoare implementării noilor măsuri de austeritate menite să salveze situaţia Greciei."Dacă ne este frică, dacă dăm cu piciorul acestei şanse, istoria ne va judeca foarte aspru", spunea Papandreou înaintea votului.

Sunt de luat în seamă şi creşterile de pe bursa americană, chiar dacă ele pot avea la bază investiţii speculative la adresa Greciei: Dow Jones Industrial Average a urcat cu 0,91%, iar Standard & Poor's (S&P) 500 a crescut cu 1,34%. Piaţa Nasdaq a înregistrat o apreciere de 2,19%, creşteri importante pentru ultima perioadă.

*****

Situaţia Grecie este încă în impas, iar economicul din întreaga lume resimte efecte, fie speculativ, fie pe pierdere.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu