vineri, 17 iunie 2011

Mituri despre economie

Miturile instrumentate politic, care circulă în Statele Unite ale Americii, cu privire la economia americană, sunt nesustenabile din punct de vedere practic, afirmă o analiză ZF.ro.
Astfel, ideea că economia va avansa, situaţia actuală fiind doar temporară, este împărtaşită de o serie de analişti, sau ideea că nişte stimulente pot înclina balanţa pozitiv, sau altă idee că sectorul privat ajută la redresare, sau ideea că întreprinzătorii sunt baza creşterii economice, toate aceste idei sunt doar nişte mituri, care analizate în profunzime sunt uşor demontabile.
Atâta vreme cât operaţiunile unei companii nu se întâmplă pe teritoriul american, contribuţiile la economia SUA a acelei companii sunt aproape de zero.

*****

Globalizarea are un efect interesant, observat ca urmare a efectelor crizei financiare, anume acela că chiar SUA, acolo unde şi de unde fenomenul poate să fie mai pregnant, îl resimte prin faptul că pârghiile acţionează împotriva ei, mai precis în favoarea companiilor şi prin extensie contextuală în defavoarea SUA.

Ceea ce se întâmplă în SUA este perfect valid peste tot în lume, pentru că există companii puternice care îşi externalizează serviciile şi îşi duc operaţiunile acolo unde forţa de muncă este ieftină, având capacitatea de mobilitate foarte mare, mai ales prin forţa financiară acumulată şi menţinută tocmai prin astfel de mecanisme facilitate de globalizare.

Competitivitatea pe care o generează spiritul globalismului poate fi nocivă în congruenţă cu ideea unei crize generalizate, poate şi prin ideea că există cineva mai mare care te poate cumpăra, dar nu o va face decât în condiţiile în care iese pe profit maximal.

A fi vizionar ca politician presupune un aparat administrativ care să asigure analize pertinente şi pregătire economică foarte eficace şi eficientă, nu doar avansarea unor teorii preluate prin consens de partid sau de grup politic sau de interese, fără fundamentare reală. Poate că în situaţii de criză, este de foarte mare actualitate o conducere/un leadership bazat pe tehnic.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu