joi, 30 iunie 2011

Prinţul şi arta războiului...

Machiavelli şi Sun Tzu, adică Prinţul şi Arta Războiului. Două referinţe pentru orice student la management. Interesant este că ambele se referă la oamenii puternici ca la nişte borne.

Fie că e bine să-i ai subordonaţi, fie că este bine să le urmezi drumul lor încununat cu succese, asemenea personalităţi nu pot decât să te stimuleze într-un mod creativ, un aspect esenţial al managementului de azi, desfăşurat într-un mediu în continuă mişcare şi schimbare.

Iar a identifica în mod eficient acest tip de om este un lucru facil prin prisma faptului că la rându-i este înconjurat de oameni de acelaşi calibru, oamenii inteligenţi construiesc relaţii cu alţi oameni inteligenţi.

Un alt principiu esenţial este hotărârea, adică netolerarea întârzierilor în luarea deciziilor, şi conclusiv, afirmaţia că atunci când cauţi şi găseşti oameni inteligenţi şi plini de succes, este bine să acţionezi cu hotarâre şi promptitudine pentru a-i atrage în echipa ta, întrucât însăşi ideea de şansă presupune efemeritatea.

*****

Acum, când în economie se simt în mod diferit efectele crizei şi ale altor elemente parazite, în recrutare şi selecţie este important să fie identificate persoanele care pot aduce plus valoare organizaţiei. Motivaţia este mult dirijată de către aspecte de la baza piramidei lui Maslow, într-un mod care alterează serios comportamentul candidatului către livrarea unui răspuns mai puţin onest şi mai mult foarte bine studiat.

Diferenţa este că oamenii care strălucesc ies în evidenţă şi sunt constanţi în comportament. Schimbaţi cadrul şi copmortamentul real va ieşi la iveală.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu