joi, 16 iunie 2011

Grecia ... spartană?

Dacă Grecia nu va fi salvată de liderii europeni, efectele negative sunt comparate cu cele ale falimentului Lehman Brothers. Standard & Poor's a redus luni ratingul pentru creditele pe termen lung, de la "B" la "CCC", cel mai scăzut rating de ţară. Băncile germane pot întâmpina probleme întrucât au expunere mare pe Grecia.

"Singura veste bună pentru România este că avem atât de mult de recuperat încât o să avem imediat creştere economică." afirmă omul de afaceri Ion Ţiriac, spunând totodată că "Grecia s-ar putea să ne facă pe toţi din Europa să ne dăm peste cap"

"În prezent, subsidiarele româneşti finanţează deja de ceva timp băncile-mama din Grecia", situaţie favorizată de lichiditatea bună pe care o au, potrivit analizei făcută de banca japoneză Nomura publicată parţial pe FT Alphville, preluată de către wallstreet.ro.

Miniştrii de finanţe europeni nu au găsit ieri o ieşire din impas pentru Grecia, Germania şi Banca Central Europeană (BCE), având abordări diferite asupra implicării sectorului privat într-un nou pachet de bail-out, BCE nefiind de acord cu extin­derea obligatorie a maturităţii datoriilor elene cu şapte ani, aspect privit de agenţiile de rating ca situaţie de default.

Europenii ar trebui să fie mulţumiţi că Spania şi Portugalia nu urmează acelaşi curs pe care îl probează acum Grecia.

*****

Planurile de austeritate impuse de statul grec devin foarte greu de suportat. Statul spartan antic este greu de replicat, mai ales că totul este schimbat, contextul cultural, social, economic, politic. Ceea ce se întâmplă în acest moment poate să fie o expresie a unui sistem monetar care are multe lucruri de îmbunătăţit, în măsura în care şi legislativul reglementează contextul potrivit.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu