marți, 15 martie 2011

"Avem o criză, ce facem cu ea?"

În mediul de business românesc există speranţă alimentată de o serie de factori mai mult pasivi.
Reacţia pieţei româneşti la schimbările de afară este în general redusă sau cel puţin întârziată, ceea ce este un plus al momentului actual. Deşi în România există o contracţie economică importantă, acest aspect este văzut ca foarte benefic pentru investiţii întrucât va urma o creştere lentă şi sigură, analize făcute de diferite medii de business susţinând acest scenariu. Imaginea României în afară, văzută inclusiv de către românii plecaţi, este negativă şi inhibitorie pentru întoarcere, chiar dacă o discuţie "la faţa locului" ar putea demonta această viziune. 


"Noi trebuie să scoatem ţara din criză, nu altcineva." este o concluzie importantă şi se circumscrie unei asumări din partea mediului de business românesc care se implică activ într-o situaţie de fapt şi în găsirea soluţiilor potrivite pentru depăşirea efectelor crizei financiare.


*****

Parafrazând sensul afirmaţiei de mai sus, există o formulă care presupune în varianta foarte românească o asumare şi o implicare activă totală, iar ea poate suna în felul următor "Avem o criză, ce facem cu ea?" . Judecând din punctul de vedere al sistemului, criza este rezultatul capitalismului, iar acesta o va rezolva, a mai făcut-o şi cu alte ocazii, în contexte diferite, dar se poate presupune cu destule argumente că va reuşi şi acum.

De la un anumit nivel, economia devine un act care poate fi privit cu ochiul jucătorului care a învăţat foarte bine regulile jocului şi poate să joace foarte bine astfel încât să fie cel mai bun. Regulile jocului în economie însă, spre deosebire de spaţiul ludic, sunt ele însele influenţabile, şi, prin urmare, modificabile, ceea ce pe de o parte sporeşte atracţia jocului ca senzaţie, pe de altă parte aduce elemente de noutate şi beneficii suplimentare, dar şi dezechilibre care duc la situaţii de criză particularizată, care pot fi rezolvate punctual, sau criză generalizată, care ridică întrebarea vehiculată în anumite cercuri dacă modelul actual al economiei mai este funcţional, cu toate "upgrade-urile" la zi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu