luni, 21 martie 2011

Investiţii în Fonduri Pasive sau Active

Investiţiile financiare şi adevăruri mai puţin spuse. Printre acestea: Fondurile active sunt mai ineficiente decât fondurile de tip index. Pentru mai multe motive:

Fondurile active au mai puţine şanse să depăşească în randamente fondurile pasive, luându-se în calcul o serie de argumente care se bazează pe analiză comparativă între acestea două. Un portofoliu care ar avea în componenţă 5 fonduri administrate activ pe orizontul investiţional de 1 an ar avea doar 30 % probabilitate să depăşească un portofoliu de fonduri pasive (de tip index), iar analiza merge către 2 % probabilitate pentru 25 de ani. Probabilitatea scade, deasemenea, cu cât portofoliul primeşte mai multe fonduri active.


Un alt argument important este că, dacă Warren Buffet a reuşit să depăşească randamentele pieţei, acest lucru nu este un sprijin al ideii că managerul de fond administrat activ are aceleaşi abilităţi ca şi W.B. 



Dar ce sunt fondurile de tip index? Un răspuns simplu: o schemă de investiţii colective, precum un fond mutual, care urmăreşte să replice mişcările unui index al unei pieţe financiare specifice.


*****


Consultantul Financiar are posibilitatea să ofere portofoliului său de clienţi acele soluţii care pot include şi contracte legate de asemenea fonduri de tip Index-Linked, ca şi pe acelea clasice de tip Unit-Linked, în funcţie de profilul clientului şi de obiectivele acestuia pe termen mediu sau/şi termen lung. 

Asiguratorii din piaţa românească au suferit consecinţele unui portofoliu construit şi prin produse de tip unit-linked odată cu venirea crizei financiare. Au existat multe răscumpărări şi, deşi pentru companii aceste situaţii se traduc în profit, din punct de vedere al numărului de contracte au existat scăderi importante, dar, ce este mai greu de reparat, este că percepţiile despre consultant, asigurare, investiţie, plan financiar au suferit mutaţii, aducând elemente noi în pregătirea noilor consultanţi şi chiar în a celor cu experienţă. 




Care este profilul tău de client? Ce ţi se potriveşte ca plan financiar pentru obiectivele pe care ţi le-ai propus? Este momentul să-ţi provoci consultantul la o discuţie despre programele de tip index-linked.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu