luni, 28 martie 2011

De ce iese România din recesiune?

"Indicatorii privind economia României sunt aproape universali pozitivi." Afirmaţia aparţine lui Jeffrey Franks, şeful misiunii FMI la Bucureşti, care şi-a exprimat concluziile despre ieşirea ţării noastre din criza financiară.

Producţia industrială are o creştere robustă, evoluţia exporturilor este pe plus, vânzările din retail recâştigă teren şi încrederea consumatorului s-a stabilizat, au fost câteva precizări ale lui Franks.
De asemenea, el estimează că trimestrele lui 2011 vor fi peste cele din 2010, astfel încât se va putea constata la sfârşitul anului o creştere importantă a economiei, de 1,5%, iar pe la jumătatea anului oamenii vor percepe deja schimbarea în bine a situaţiei economice.

Se pare că 13 mai, ziua în care va apărea concluzia INS despre PIB-ul pe primul trimestru, este o dată cu ecouri anticipate.

*****

Cu toate acestea, constanta din toate acestea va rămâne interesul ca lucrurile să meargă bine la nivel micro, însă este important ca această dorinţă să animeze un spirit constructiv al antreprenorului român, astfel încât fundamentul oricărei creşteri economice să pornească firesc de la o bază ideatică solidă.
Deciziile politice care vin să susţină acest spirit sunt de bun augur, deşi confiscarea politică a unui efort conjugat de un asemenea calibru va rămâne o tentaţie, indiferent de cât de reală a fost sau nu contribuţia.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu