luni, 20 februarie 2012

Riscuri incontrolabile la investiția pe bursă

Wall-Street ne învață la ce să ne uităm dacă vrem să investim pe bursa românească:


1. Modificarea politicilor monetare influențează cererea și oferta de bunuri și servicii, implicit împrumuturile. Când dobânda cheie crește, interesul investitorilor se mută pe obligațiuni și instrumente similare, acțiunile nemaifiind atractive.

2. Prăbușirea economiei reale este elementul care subliniază prezența recesiunii, perioadă în care acțiunile în bunuri de larg consum sau farmaceutice par să fie mai profitabile. Când PIB-ul are căderi succesive, recesiunea este o certitudine, iar elemente potrivite ar fi cumpărarea de acțiuni ale companiilor subevaluate.

3. Regimurile politice sunt importante, întrucât cele instabile sunt cele care schimbă brusc politicile interne, ceea ce-i face mai circumspecți pe investitori, care, de obicei, evită perioadele electorale.

4. Modificarea regulamentelor și fiscalității este un semnal important pentru investitori, ducând la o mai atentă și dirijată activitate de investire pe bursă.

5. Contextul internațional este definitoriu pentru ce se întâmplă pe bursele interne, la noi fiind fundamental acest principiu.


*****


Aceste elemente se păstrează și când vine vorba de deslușirea motivelor pentru care bursele internaționale reacționează într-un fel sau altul.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu