vineri, 4 martie 2016

Top 10 sfaturi pentru a face Profit prin Asigurările cu Componentă Investițională

Image courtesy of Sujin Jetkasettakorn at FreeDigitalPhotos.net


Știați că există pârghii prin care cine deține Asigurări cu Componentă Investițională poate maximiza randamentele conturilor sale, chiar în perioadă de criză financiară?

Acest tip de asigurări de viață (Unit-Linked) sunt construite astfel încât  partea investițională să ofere oportunități de a-ți proteja contul de scădere, dar și de a-l crește împreună cu evoluția pieței financiare. Mecanismul de funcționare, Drepturile date de contract și Interesul către macroeconomie sunt elementele care stau la baza obținerii de profit prin Administrarea profesionistă a acestor contracte.

O privire de ansamblu asupra investițiilor ține cont, în primul rând, de Profilul de investitor marcat de Apetența la risc, Așteptările, Experiența și Implicarea clientului și abia mai apoi de Companie, Consultant și Componenta de investiție din Poliță.

  1. Strategia de Investiție 
  2. Mecanismul de Funcționare 
  3. Drepturile contractuale cu efect în Contul de Investiții
  4. Cunoștințele de investitor 
  5. Consultanță profesionistă 
  6. Influențarea Randamentul Contului  
  7. Investițiile și rațiunea 
  8. Analiza costurilor
  9. Clauzele Medicale 
  10. Reconsiderare exit

1. Mai întâi, alege o Strategie de Investiție care să se potrivească Profilului de Risc, Așteptărilor și Experienței tale de Investiții.

Experiența ta de investitor cântărește foarte greu în strategia de investiție pentru că setează modul în care vei interacționa cu această investiție. Te ajută experiența anterioară a unei investiții de oricare natură: Business personal sau Brokeri de investiții,  pentru înțelegerea facilă a Mecanismului de Investiție.

Profilul de risc îți va da o orientare către Fondurile de investiții care se mulează cu stilul tău de viață și cu asumarea unor decizii financiare importante. Așteptările tale legate de evoluția contului vor fi puse în context, integrând experiența și cunoștințele tale în domeniul investițional și profilul de risc.

Toate sunt corelate și cu situația financiară actuală cu impact direct asupra Fondurilor, dar și cu strategia pe termen mediu și lung asumată sau revizuită. Diversificarea portofoliului de investitor este o idee ce produce profit în situații incerte sau de volatilitate crescută pe piețele financiare și în același timp o bună strategie de început.


2. Este absolut necesar să cunoști Mecanismul de Funcționare al Asigurării de Viață cu Componentă Investițională pe care ai achiziționat-o. În principiu, tu vii cu o sumă de bani și compania de asigurări îți pune la dispoziție variante de programe sau fonduri de investiții cu Prospecte diferite. Există de obicei o taxă inițială, Diferență preț vânzare/cumpărare, cu restul de bani se achiziționează Unități de Fond, în varianta agreată.

Cine este implicat? Ce instituții vor fi prezente la investiția pe care tocmai ați început-o: Compania de Asigurări, Administratorul de Fond, ș.a.? În ce se investesc banii tăi? Programe de Investiții sau/și Fonduri de Investiții? Care este circuitul banilor? Ce se întâmplă cu ei de când trec din contul bancar în poliță și invers? Termene de investiții? Când se investesc efectiv banii și în ce condiții? Care sunt costurile fixe și cele ocazionale? Simplificat, banii care vor merge în investiții sunt pretabili de anumite cheltuieli procentuale sau fixe, care influențează contul cu o anumită periodicitate. 


3. Ai prin Contractul de Asigurare semnat câteva drepturi cu efect în Contul de Investiții, printre ele cele mai importante sunt Dreptul de a face Transferuri (gratuite) între Fonduri și Dreptul de a Redirecționa Prima de Asigurare.

Dreptul de a face Transferuri (gratuite) între Fonduri îți dă posibilitatea de a-ți schimba Strategia de investiții pe termen scurt, prin accesarea unui alt fond de investiții cu potențial de creștere. Acest lucru se face prin vinderea/cumpărarea Unităților de Fond deținute la un moment dat și este de obicei gratuită de 2 ori pe an.

Dreptul de a Redirecționa Prima de Asigurare înseamnă adăugarea unor Fonduri noi în Strategia de Investiții, păstrând în același timp și strategia inițială. Poți face uz de acest drept când apar noi oportunități în piață și, de asemenea, este gratuit de 2 ori pe an.


4. Obligațiile, care nu țin de Condițiile Contractuale, dar care sunt esențiale se referă la o constantă Educație de investitor din toate sursele relevante și accesibile. A te informa despre evenimentele care au impact în evoluția fondurilor și contextele care duc la aceste evenimente devine o activitate continuă și de durată. Studiază cum au reușit cei mai de succes investitori, ce strategii au aplicat, ce principii de viață au avut, ce practică de investiții au folosit.

Sursele de informare pentru investitori evoluează și inovează continuu, astfel că este utilă orice formă de informații financiare apelate cu discernământ și dorință de acțiune. Site-urile multor companii conțin informații de bază pentru investitori, unele chiar mini-cursuri gratuite pentru o introducere în domeniul investițiilor financiare. Informațiile specifice legate de investiția ta vor fi însă particularizate alături de Consultantul tău Financiar și de compania prin care investești în polița de asigurare.


5. Solicită consultanță profesionistă Consultantului tău și stabilește un program de service și acest element poate fi decisiv în evoluția investiției tale pe termen mediu și lung. Consultantul Financiar poate veni cu experiența de investiții a companiei, la care adaugă experiența proprie de administrare a unui portofoliu de investitori și cu interesul profesional pentru domeniul financiar.

Serviciile de consultanță date de către Consultantul Financiar se referă la informații care ajută la susținerea și evoluția pozitivă a contului de investiții. Contextul macro-economic în care se găsește contractul, diferitele ajustări făcute de companie și componentele specifice ale părții investiționale fac parte din programul de service obișnuit. 


6. Principiul care stă la baza Strategiei tale este că poți influența Randamentul Contului și nu Randamentele Fondurilor/Programelor de Investiții, care sunt doar pârghii pentru Cont. Administratorul Fondurilor de Investiții are sarcina de a investi activele fondurilor, în niciun fel deținătorul poliței nu poate influența rezultatele investiționale ale acestora. Ceea ce poți face este să folosești oportunitățile de cumpărare la un preț mic cu scopul de a vinde la un preț bun, astfel făcând profit.

Exemplu relevant: cumpărarea unui apartament la un preț mic cu scopul de a face bani prin aprecierea valorii lui și/sau prin închiriere. Valoarea poate crește natural prin aprecierea prețului pe piață, însă îi poți influența și tu valoarea prin investiții de renovare sau de construire elemente deosebite.


7. Investițiile sunt apanajul rațiunii și nu al sentimentelor, așa că reacționează doar la argumentație și analiză aprofundată a oportunităților care apar. De aceea, când pleci la drum în investiții este util un plan de rezervă pentru a putea fructifica toate trendurile pozitive pe care le produce piața. Se poate întâmpla ca unii clienți să își asume riscuri insuficient argumentate sub imboldul emoționalului, asumându-și și efectul deciziei.

Să gestionezi un portofoliu de active care să-ți minimizeze pierderile și să-ți maximizeze oportunitățile de creștere și, în același timp, să nu se anuleze reciproc. Este vorba despre elemente principiale de bază și în niciun caz de algoritmi complecși de construire portofolii de investiții.


8. Dacă deții deja o astfel de poliță de asigurare, fă o analiză minuțioasă a costurilor, care țin de partea investițională, și nu numai, pentru a avea un tablou la zi. Informații precum: costuri periodice, costuri ocazionale, cheltuieli la zi pe contract, raport cont-cheltuieli, sunt folositoare pentru a-ți evalua periodic investiția. De obicei, compania îți va elibera la cerere sau periodic o informare de acest gen, pe care este util s-o înțelegi și s-o completezi.


9. Profită de un asemenea contract, care îți poate înlesni posibilitatea de a atașa o serie de Clauze Medicale, care să elimine alte riscuri financiare. Există situații în care un pachet complet ce include investiții-economisire, asigurare de viață și asigurări medicale să fie mai ieftin decât achiziționate separat.


10. Reconsideră-ți exitul, pentru a fi pregătit și pentru alte tipuri de oportunități, nu doar cele de pe polița pe care deja o deții. Când ai stabilit Strategia de investiție, ai avut în vedere un Obiectiv major pe termen lung, care dictează și ulterior acțiunile tale.  Obiectivul tău poate fi atins și cumulând o sumă de contexte personale și de business care nu au putut fi anticipate și care pot dicta o nouă strategie investițională.






Răspunde întrebării despre cum investești tu prin click la sondajul din dreapta sus!


Ai putea găsi utile și următoarele postări din aceeași zonă de interes:

Redefinirea investitorului



"Riscul este ceva pozitiv!"



Dacă ai vreo poliță de asigurare de acest gen, împărtășește-ne experiența ta într-un comentariu.
Voi reveni cu o postare care să trateze subiectul: cea mai bună variantă de a face bani din acest tip de poliță.



Despre autor:
Cătălin Maxim lucrează în asigurări de mai bine de 10 ani, furnizând soluții de Private Investment, Asigurări Medicale, Asigurări de Viață și Asigurări Generale pentru persoane fizice și juridice, specializându-se pe administrare conturi mari prin analiză nevoi, eficientizare procese și monitorizare rezultate financiare.

Puteți să luați legătura cu Cătălin prin email: maxim.catalin.mgm@gmail.com









Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu