marți, 13 noiembrie 2012

Asigurările de tip Unit-Linked - FAQ

Ce sunt Asigurările de tip Unit-Linked?

Asigurările de tip Unit-Linked prezintă un tip de asigurare de viață ce permite rezolvarea unor nevoi financiare combinate:
1. Protecția financiară la urmările decesului din orice cauză și 
2. Nevoia de investiție financiară.
3. Opțional, permite în anumite condiții, și atașarea unor Clauze suplimentare care pot viza în mod special Nevoia de asigurare de sănătate sau pot îmbunătăți substanțial protecția financiară.


Cum funcționează Asigurările de tip Unit-Linked?

Mecanismul de funcționare redus la principiile generale se referă la faptul că din Prima de asigurare pe care o plătește Contractantul, după ce se retrag o serie de comisioane și taxe, o parte va folosi drept suport pentru acoperirea costurilor cu protecția (Asigurarea de Viață) și cealaltă parte va merge către partea de investiție. În general, fiecare asigurător își rezervă dreptul de a avea taxe specifice produsului său UL (Unit-Linked).
Practic, banii se împart în două părți inegale, fiecare cu o destinație specifică, asigurarea sau/și investiția.


Ce se întâmplă cu banii care sunt destinați investiției?

Banii respectivi vor folosi la achiziționarea unor Unități de Fond, care ele însele vor constitui practic Contul tău de client. De fiecare dată când se plătește o primă de asigurare sau se face o investiție suplimentară, cu banii respectivi se achiziționează Unități de Fond care vor fi contorizate în Contul tău, evidențiate la prețul la zi al unității de fond. Desigur că acest cont poate suporta anumite taxe. 


Ce urmărește partea de investiție a Asigurărilor de tip Unit-Linked?

Asta e simplu, să cumperi ieftin și să vinzi scump, acumulând profit. Și totuși, nu mulți înțeleg că este un instrument care trebuie folosit în mod activ.


De ce acest gen de investiție financiară?

De obicei contractul de Asigurare de tip Unit-Linked se face pe o perioadă minimă de 5 ani, recomandarea merge de obicei de la o perioadă de minimum 10 ani și poate merge pe 30 de ani sau mai mult. Acest aspect permite un Orizont investițional mediu sau mare și are în vedere maximizarea randamentelor prin câteva pârghii.


Cum pot să gestionez mai bine maximizarea randamentului pe o Asigurare de tip Unit-Linked?

1. În primul rând este vorba de o identificare corectă a profilului de investitor cu care pornești la drum.
2. Mai apoi este importantă evoluția fondului, de obicei asigurătorii dând informații periodice despre acest lucru, având și o interfață de analiză grafică a acestor evoluții.
3. Dreptul de a investi suplimentar poate cântări foarte mult în ROI-ul investiției în acest tip de instrument financiar. 


Cum mă poate ajuta Consultantul Financiar prin care am achiziționat acest tip de produs de asigurare?

De fapt nici nu prea are legătură cu Consultantul tău, atâta vreme cât ai înțeles foarte bine mecanismul și condițiile contractuale în baza cărora funcționează contractul. Dar, dacă este un Consultant pasionat și profesionist, îți va întocmi periodic rapoarte privitoare la Contul tău și la Evoluția fondurilor, și cu alte informații utile pentru a putea lua decizii informate privitoare la investițiile tale în timpul potrivit.


Dar de ce să nu investesc direct în Fondurile de Investiții?

În primul rând că nu poți, de cele mai multe ori. Este vorba de fonduri cu capitalizare foarte mare la care nu ai avea acces ca persoană fizică, de obicei. 
În al doilea rând este vorba de cumulul de factori dat de: experiența în administrarea activelor, istoric și brand, puterea pe care o are un fond capitalizat puternic.
În al treilea rând, este vorba de faptul că dinamica este una foarte bună și păstrează oportunități de câștig raportate la riscuri mai puține sau/și mai mici.
În al patrulea rând, este singurul instrument de investiție care are și o componentă de protecție și poate accesa și asigurări de sănătate, creând un pachet de beneficii cu efect majorat.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu