joi, 23 februarie 2012

Dispersia Riscului

Din ciclul "Clientul mă învață", astăzi despre Dispersia Riscului sau despre Cum să-ți pui ouăle în mai multe buzunare ca să nu se spargă toate...



O întâlnire cu un client mai vechi, prilejuită de o discuție despre situația de cont a programului de investiții în care investește periodic, mi-a reamintit într-un mod elegant și personal despre cum este bine să faci o dispersie a riscului în toate domeniile vieții. Dacă este posibil să valorificăm legislația în vigoare pentru a ne eficientiza bugetul personal și cel al companiei, cu atât mai mult devine o datorie să găsim toate elementele care ne fac să plătim mai puțin (și el se gândea la taxele către stat, care pot fi privite din mai multe perspective) și să câștigăm mai mult, pe principii transparente și etice.

Și nu este vorba doar de a câștiga bani sau despre a plăti mai puțin. Este vorba despre sentimentul că ești la cârmă, despre sentimentul că ești în control, când este vorba despre banii tăi.
Este vorba despre sentimentul că eu ca și Consultant Financiar văd că munca mea are roade, adică am pus umărul și am reușit să conștientizez un om mai bine despre starea lui financiară și despre atitudinea lui despre bani și am reușit să-l consiliez să-și pornească un plan profesionist și eficient de gestionare a resurselor financiare ale vieții lui.
Dar și despre sentimentul că munca mea are sens și invers, fiecare întâlnire cu un om îmi dă posibilitatea să învăț ceva nou; după principiul unui bun prieten și coleg, dacă rămân cu o idee pe care să o pot folosi, aceea nu a fost o întâlnire ratată, în sensul existențial și de profit de business.

În momentul în care un element al vieții noastre dă semne de sincope sau nu mai funcționează în parametrii optimi (poate fi sănătatea, poate fi cariera, poate fi familia), poate fi oricare domeniu al vieții, atunci reacția naturală este să compensăm situația, mai bine sau mai rău, printr-o atenție sporită și un focus accentuat, până ieșim din criză. De obicei nu există un follow-up de durată, adică de o abordare sistemică.

Chiar și în contextul în care criza financiară afectează serios bugetele personale și prezintă impact puternic asupra bugetelor companiilor, chiar și în acest context, este o reacție potrivită să te uiți cu mai multă atenție și cu  mai multă metodă asupra banilor și a ceea ce reprezintă ei în viața personală sau a organizației, iar acest lucru reconsideră în sens constructiv atitudinea asupra banilor.

Dacă riscurile financiare la care mă expun sunt multe, dacă vreau să să consider un spectru mai larg de riscuri și să anticipez un plan de scăpare pentru eliminarea unui impact financiar devastator, atunci și soluția pe care o voi căuta va fi în mod necesar una completă și complexă. Ea va gândi și faptul că însăși soluția nu se va sprijini doar pe un element fundamental. Totul se va construi pe ideea că riscul trebuie dispersat, cu mențiunea că analiza cost/beneficiu își are greutate covârșitoare. Vorbim despre bani!


*****


Îți mulțumesc, Domnule Client!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu