miercuri, 1 octombrie 2014

Editorial 3/4

Image courtesy of worradmu / FreeDigitalPhotos.net


Suntem într-o perioadă în care industria asigurărilor întâmpină câteva provocări care se pot reflecta în încrederea pe care clienții o acordă ei, cu referire directă la situațiile celor trei companii care se găsesc în anchete ale autorităților.

Fiind vorba despre un domeniu al predictibilității financiare, al anticipării și prevenirii riscurilor financiare și al stabilității planurilor financiare, este, evident, de o importanță majoră ca aceste elemente să fie atinse rapid și rezolvate în mod transparent și ferm.

Devine firesc cumva ca întrebările despre situația financiară personală, pe care un Consultant Financiar din Asigurări le adresează de obicei clienților, să fie dublate de explicații și argumente solide despre stabilitatea financiară a companiei și despre viziunea pe termen lung a acestor soluții financiare vizate.

Pe de altă parte, nevoia de stabilitate și predictibilitate financiară în viața fiecăruia dintre noi este cu atât mai mare, iar prezența unui Consultant profesionist este și ea o cerință obligatorie.

Perioada de pensionare, pe care o vizează Asigurările și Pensiile Private, este din ce în ce mai clar că se subscrie unui inevitabil conform căruia efortul de a susține pensionari devine mai mare de la an la an, situație augmentată demografic și folosită de multe ori în istoria recentă ca atu electoral. Contextul actual confirmă că, în plan personal, este necesar a căuta soluții alternative la pensia de stat, lucru deja cunoscut de majoritatea clienților. Iar Soluții alternative există, fie ele numite Asigurări de viață, Planuri de pensie sau Pensii private, ba chiar Fonduri de investiții care țintesc această nevoie a populației.

Aceste soluții de economisire și plasare a banilor în diferite instrumente financiare sau planuri complexe de economisire și investiție fac parte din arsenalul oricărei sesiuni de Consultanță Financiară Profesionistă.
Desigur că aspectul fiscal este foarte important și trebuie să facă parte și el din orice discuție de acest gen.
Și nu numai, este nevoie de o educație financiară care să producă și metode alternative de a construi venit suplimentar sustenabil și consistent.

Riscurile cu impact financiar major în viața de zi cu zi sunt deasemenea elemente vizate de Asigurări, în mod special. Cu atât mai mult în cazul clauzelor medicale există o plajă foarte largă de riscuri specifice asigurate cu un cost care variază de la companie la companie, însă opțiuni există.

Foarte eronat înțeleasă este alternativa la aceste asigurări medicale, adică soluția abonamentelor medicale la diferite clinici sau spitale. De fapt sunt servicii complementare, un element care face diferența pentru o consultanță de calitate în domeniu.

Cât despre investiții sunt un subiect tabu pentru cei mai mulți dintre clienți, dar doar pentru că preferă cu adevărat consultanță profesionistă și rezultate rapide în condiții de riscuri minimale. Ca să nu mai spunem despre o anumită etică și o discreție sub-înțeleasă.

Desigur, produsele de tip Unit-Linked folosite în asigurări ca suport al unei investiții financiare, pe fondul unei înțelegeri eronate și a unor așteptări nerealiste și neverificate, sunt soluții care necesită multe clarificări și un interes crescut al clientului, ca și un angajament activ al acestuia.

Pe de altă parte, randamentele oferite de acest tip de produse este unul mulțumitor, ca și avantajul fiscal aferent, mai ales pentru viziune activă pe termen mediu și lung.

Arsenalul Protecție/Economisire/Investiție este completat în mod natural de Eliminare/Diminuare costuri, până la a periclita calitatea serviciului sau produsului urmărit.

Un domeniu vast și dens în același timp, asigurările în România încă nu și-au spus ultimul cuvânt, cu toate că modalitatea în care unii exponenți ai acestei piețe au ales să funcționeze cu "mijloace și modalități autohtone" de a face business, care nu le face cinste și nici nu cadrează cu conceptul general de business.

Este perioadă electorală și cu siguranță în proiectul unor candidați ar trebui să apară și doleanțele acestei piețe cu potențial uriaș, încă incomplet explorat tocmai datorită unor mecanisme care mai mult împiedică decât ajută la dezvoltarea sănătoasă a acestui business.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu