vineri, 25 ianuarie 2013

Să moară mail-ul!

Există păreri, și nu de ieri sau de azi, dar poate mai argumentate în ultima perioadă, cum că fenomenul mail-ului devine depășit. Argumente simple, de genul: se pierde foarte mult timp numai pentru consultarea acestuia,  devin din ce în ce mai puternice prin conștientizarea lor în context.

Folosim mailul ca să transmitem informație. Acest lucru poate fi făcut mai eficient prin platforme/instrumente de colaborare pentru a genera conținut (articol sursă aici). Pentru managementul de proiecte se folosesc de multă vreme diferite soluții care au de-a face cu emailul tot mai puțin, soluții on-line în care se pot face modificări și testări ale soluțiilor proiectate aproape instant, cu feedback la fel de rapid.

Poate rețelele de socializare încep să acutizeze senzația de pierdere de vreme prin folosirea emailului, facilitând o anumită interactivitate, care sub anumite rezerve de lipsă de control și de direcție constructivă, poate înlocui destul de eficient comunicarea într-un proiect personal sau profesional, nefiind soluție dedicată managementului de proiecte.

Comunicarea începe să depășească transmiterea de informație dintr-un loc într-altul, de la un utilizator pasiv al ei la unul activ, de la un beneficiar la altul. Comunicarea tinde să depășească deja chiar modalitatea senzorială de a evidenția un mesaj, înțelegând că tot ce face trainingul și spațiul comunicațional ca industrie de comunicare vor deveni ramuri specifice sau/și funcțiuni determinate ale comunicării în ansamblu.

Probabil că a venit momentul ca fondul comunicării să fie un subiect mai important, poate că generarea de energie creativă a depășit brainstormingul mental și cu siguranță că astăzi acțiunile noastre nu implică doar decizii intelectual testate și emoțional verificate, ci și o voință personală conectată la una, să-i zicem, colectivă.

Nevoile acestea tind să izoleze soluții specifice de comunicare, precum e-mail-ul, recunoscându-i doar valențe mult mai delimitate. Cu siguranță că pentru mulți ideea că mail-ul va dispărea într-o perioadă de timp poate să însemne o noutate destul de terifiantă, întrucât adaptarea la un nou stil de comunicare online poate deveni anevoiasă unor contexte.

Avantajul major al dezvoltării online-ului este fără îndoială o rezistență mult mai mică la schimbare, de oricare natură ar fi ea, inclusiv în spațiul cyber, unde este cu atât mai prezentă.

Un subiect tot mai prezent va fi autenticitatea comunicării, legat de veridicitatea instrumentelor interpuse comunicării, de contribuția sau diluarea calității comunicării prin acestea.


Așa că, poa' să moară și mailu'!


(Puteți să-mi dați comment sau poate un email!, Hi, hi!)

vineri, 11 ianuarie 2013

Cum să ne raportăm la riscurile la nivel mondial pe 2018 în plan personal?


 Image courtesy of by Stuart Miles at FreeDigitalPhotos.net

***Articol reeditat în martie 2018



Există organisme internaționale și private care fac acest tip de analiză de risc anual. Analiza de riscuri luată în discuție se face anual de către o serie de instituții și analiști, cu precădere pentru a putea urmări interese strategice la nivel mondial. Pentru a consulta o astfel de analiză urmăriți linkul.


Cum să ne raportăm la riscurile la nivel mondial pe 2018 în plan personal?

Să luăm în lucru datele acestui raport.

Riscurile cel mai probabile sunt legate de evenimente naturale cu impact pe o suprafață mare, de tehnologie în termeni de atacuri cibernetice și furt sau fraudă privitor la date, migrația ca fenomen de masă, iar economic vorbind, bule economice și comerț ilicit.

Riscurile cu cel mai puternic impact țin de arme de distrugere în masă, problemele amintite de mediu, și atacuri cibernetice.

Am scris un articol despre cum putem să facem o analiză rapidă de risc în companie sau în plan personal. Desigur că o analiză completă o poate face un consultant de risc printr-un program complet de managementul riscului.

Dacă riscurile cu impact planetar fac obiectul preocupărilor organismelor internaționale și al statelor fiecare în bucătăria lor și riscurile cibernetice sunt rezervate soluționării pro-active organismelor abilitate, riscurile cu impact personal pot fi ”cesionate” către un asigurător.

Raportându-mă la riscurile care pot fi transferate către asigurări, aproape toate din cele amintite pot fi parțial sau total transferate din punct de vedere financiar. Cu asta se ocupă asigurările ca industrie, minimizarea impactului pe care un risc probabil și cu impact puternic îl poate avea în viața noastră.

Există limitări explicite pe care companiile de asigurări le pun în contractele de asigurare la secțiunile de excluderi, adică atunci când compania nu preia riscul și aceste date sunt făcute cunoscut către clienți la începutul contractului.


Image courtesy of by Sujin Jetkasettakorn at FreeDigitalPhotos.net


Situația poate deveni și mai spinoasă

Dacă unul din aceste riscuri se manifestă și efectele se resimt și în același timp apare și o criză în plan financiar personal, atunci bugetul familiei este de departe depășit de câteva ori.

Voi ce credeți despre aceste lucruri?

Suntem în 2018, după cei mai mulți analiști, la limita ciclului de creștere la finalul căruia urmează aproape invariabil o nouă criză financiară, mai devreme sau mai târziu, iar statele ar trebui să fi creat deja instrumentele de gestiune și de protejare a creșterii din ultimii ani. 

Atunci când intervine o criză financiară în viața privată, care dublează o criză mondială/locală, lucrurile nu stau deloc bine. Să ne amintim de recenta criză de prin 2007 începută, cu efecte puternice în economiile personale a miliarde de oameni.

Ceea ce rămâne în puterea și datoria fiecăruia în plan personal este interesul și pregătirea pentru soluționarea acestor situații printr-un management al riscului personal. De obicei aceste lucruri pot fi rezolvate mai ușor prin Asigurări de Viață, Sănătate, Pensii private și Asigurări Generale.


De pildă:
Categoriile de Riscuri care privesc companiile de asigurări de viață și pensii sunt: riscul de a trăi prea puțin, riscul de a trăi prea mult și riscul de a trăi în condiții nedorite.

Riscul de a trăi prea puțin se referă strict la asigurarea de viață și la ceea ce poate rezolva din punct de vedere financiar în plan personal. A muri prea repede, oricând este prea repede pentru a muri, poate impacta în sens financiar pe cei dragi, dependenți financiar de venitul tău care le asigură un nivel de trai sau un standard de viață cu care sunt obișnuiți și în baza căruia există o anumită predictibilitate a vieții în termeni de planuri de viitor, visuri de îndeplinit, proiecte de pus la punct.

Riscul de a trăi prea mult înseamnă cam ce se întâmplă cu mulți din seniorii din jurul nostru care ajung la pensie și depind doar de venitul de la pensionare asigurat de stat, lucru care în cele mai multe situații înseamnă chiar pierderea unei demnități în fața celorlalți și a vieții în general.

Riscul de a trăi în condiții nedorite se traduce în probleme majore legate de sănătate, care te pot transforma din producător pentru tine și familie în termeni financiari în consumator cu cheltuieli medicale importante suplimentar adăugate standardului de viață al familiei. Aici intră probleme cauzate de îmbolnăviri grave și accidente grave, care pot duce la invaliditate, spitalizări și intervenții chirurgicale costisitoare, boli grave.

În toți cei peste 13 ani de când fac asigurări, nu am întâlnit niciodată pe cineva care să conștientizeze în mod independent aceste riscuri sau impactul lor în bugetul familiei lor. 
Doar printr-un consultant financiar și printr-o discuție făcută ca la carte cineva poate să conștientizeze și să realizeze în termeni foarte preciși și în sume absolute ce se poate întâmpla în viața sa atunci când aceste riscuri se manifestă. 
Mai există o parte din clienți care prin experiența familiei extinse sau a unui cunoscut devin conștienți de un anume risc din cele amintite, însă nu pot calcula impactul în bugetul lor, element rezolvabil printr-o discuție cu consultantul tău financiar.


Image courtesy of by Stuart Miles at FreeDigitalPhotos.net


În loc de concluzie…

Ca și în alți ani, poate surprinde puțin faptul că pentru riscurile din zona financiară a vieții, elementele esențiale rămân: sunt guvernate de disproporție mare, de lipsa unei idei superioare care să armonizeze extremele, de imposibilitatea unei voințe comune de a trata probleme comune. Iar pentru riscurile legate de natură, aceasta tinde "să reacționeze" pe cale de consecință tocmai la această coeziune de voință comună, accentuând cele mai mari excese asupra ei, reflecția financiarului în natura înconjurătoare este deja mult prea puternică. 

De fiecare dată când o analiză, un raport sau o concluzie de acest tip este mediatizată și ajunge în subiectele de discuție, tinde să trimită la elemente mult mai profunde ale internului nostru, la felul de a fi, la filosofia de viață, la credințe și etică, la mecanisme și motivații. 

Aproape invariabil, este vorba de lăcomie, înțeleasă firesc, în sensul de exces care extermină o resursă fără nicio justificare raportată la principiu și traducerea lui în realitatea absolută sau relativă. 

Omenirea a ajuns să trateze această planetă, și nu numai, ca pe o resursă și atât; spațiu de locuit, administrabil precum un hotel, atâta vreme cât există atracții turistice pe lângă el, merită să uzezi la maximum de acest aspect pentru a-ți maximiza un profit, care să susțină un nivel de trai mai ridicat.

De altfel, promovarea ideii că, un nivel de trai mai ridicat sau un stil de viață mai bun este indisolubil legat de posesia de bani, este un mecanism care este în faza în care se autogenerează, deși, existențial vorbind, lucrurile sunt perfectibile în mod constant. 



SOLUȚIA la această situație... Greu de spus.

O soluție de fond ar putea fi reinventarea economiei, și există multe păreri și teorii în acest sens, pe alte principii decât consumism, iar acest element ne privește pe toți.

O soluție imediată, cu impact în plan personal, rămâne apelarea la asigurări și alte mecanisme de protejare a stilului și standardului de viață.



Te invit să comentăm împreună!


Articole legate de subiect în on-line:







Pe blog, te-ar mai putea interesa și: 


Managementul Riscului: Cum? Când? Beneficii

Cum să gestionezi riscurile în firmă asociate pierderii sănătăţii angajaţilor?

De ce nu-și fac românii Asigurare de Viață? 3 motive

"Riscul este ceva pozitiv!"

Despre autor:
Cătălin Maxim lucrează în asigurări de mai bine de 10 ani, furnizând soluții de Private Investment, Asigurări Medicale, Asigurări de Viață și Asigurări Generale pentru persoane fizice și juridice, specializându-se pe administrare conturi mari prin analiză nevoi, eficientizare procese, monitorizare rezultate financiare și managementul riscului.

Puteți să luați legătura cu Cătălin prin email: maxim.catalin.mgm@gmail.com

joi, 10 ianuarie 2013

Reforma Sănătății - Update de început de an

Ministrul Sănătății a înaintat 30 aprilie ca dată până la care se va stabili pachetul de bază pentru legea sănătății, este vorba de prima etapă în calendarul pe care îl va pune la dispoziție FMI pentru modificarea Legii 95/2006 privitoare la Reforma Sănătății. Implementarea legii luată în discuție anul trecut ar dura câțiva ani.

Cu alte cuvinte, mai durează.
Tendința mea e să mă alătur în astfel de momente celor care stau și se întreabă neputincioși de ce la alții se poate, iar la noi nu (sau extrem de greu).


*****


Din postările care reflectă o parte din nedumeririle și așteptările pe acest subiect:
Sănătate, Reformă, aşteptări Sănătatea, capitolul I

Manipulează bursa! II

Implicațiile lui Sandy în viața noastră sunt evidente. Sandy, adică "Superstorm Sandy", așa cum a fost calificată de către presa americană, dovedește că orice acțiune, fie ea și naturală - într-un sens naturalist, adică, - se convertește în lumea de azi în acțiune economică, mai precis cu implicații profund economice, lucru extrem de important pentru cei care au informația și știu cum să se folosească de ea.

Ce vor oamenii zilelor noastre? Cei mai mulți, probabil, să-și trăiască Visul lor American, casă, mașină, job, bani, familie, whatever... O precizare poate este importantă, în sensul că ce scrie cu litere mici este de fapt foarte important, la români considerentele de mai înainte trebuie să fie la plural și să existe atributul alăturat cumulativ: "să se ajungă!"; pentru o mai clară subliniere: case, mașini, euroi, poate nevastă și copii decât familie, și afacere personală, adică patroneală

Iar dacă Sandy poate sprijini aspectul "ajungerii", atunci chiar nu mai contează cum ne atingem obiectivele. A fi la curent cu ceea ce urmează să se întâmple este un aspect esențial al oricărui investitor și al oricărui broker de investiții. Dar a avea puterea de a stimula niște mișcări în piața investițiilor bursiere pare a fi ceva mai mult.

FED-ul, adică Rezerva Federală a SUA, are acest atribut și este mai evident ca oricând că deja nu mai este unul discret, ci extrem de evident. Când zice ceva FED-ul, bursele se mișcă, anticipând acțiunea ulterioară a FED-ului.

Pot fi anticipate unele mișcări importante ale burselor și folosind calendarul economic și o minimă înțelegere a efectelor sau o privire atentă la analizele financiare disponibile în presa de specialitate.


miercuri, 9 ianuarie 2013

Recomandări de pe Co.Exe pe 2012

Câteva recomandări din 2012:

Ianuarie:
Cum mă uit la cheltuieli? Sau Metodologie de Evaluare aplicată.

Februarie:

Martie:
Pensia nu mai este ce a fost - Îmbătrânirea Activă
Momentul care te definește

Aprilie:

Mai:
Expedițiile antarctice și vânzările de azi

Iunie:

Iulie:
Carpe Diem, România!

August:

Septembrie:
Banii accentuează caracterul... în ambele sensuri

Noiembrie:

Decembrie:
"Din păcate, da!"

Statistică de blog TD

Top 10



luni, 7 ianuarie 2013

Asigurările de Viaţă - Contractul de Asigurare - FAQ



Image courtesy of cooldesign/ FreeDigitalPhotos.net



Din ce este compus Contractul de Asigurare de Viaţă?
CSA, atât cât mai rămâne instituţia care guvernează industria asigurărilor, a hotărât ca din contractul de asigurare să facă parte mai multe elemente, printre care: condițiile generale și specifice de asigurare, polița de asigurare, oferta de asigurare și alte câteva, în funcție de complexitatea poliței sau de situația clientului.


Despre Condițiile de Asigurare (generale și specifice/suplimentare/speciale):

De ce nu citesc mulţi condiţiile de asigurare?
În primul rând, pentru că intermediarul, fie el Agent sau Consultant sau Broker, îi oferă o imagine customizată pe nevoile şi interesele clientului, lucru care poate să însemne că timpul nu permite un curs complet despre generalităţi în asigurări sau despre diferitele produse de asigurare, aşa că unele informaţii pot fi lăsate pentru o altă întâlnire. Consultantul tău ar trebui să se asigure că știi ce cumperi.

Cum să citesc aceste Condiţii?
Strategia de lectură a acestor Condiţii de Asigurare ar trebui să includă:
- Un pix, creion, marker, orice vă este la îndemână ca instrument de lucru pentru a sublinia zonele de interes sau de neclarităţi, apoi
- Lectura propriu-zisă, sfatul meu, de 2-3 ori (este posibil să vă familiarizaţi foarte bine cu contractul dvs., activitate pe care altfel o veţi face probabil dacă veţi avea daună, adică în 10-20 de ani sau niciodată pe perioada contractului)
  • Structura lor (dacă există) pentru o mai bună orientare, 
  • Definiţiile folosite în contract (de obicei sunt termeni generali valabili, dar atenţie la cei nuanţele date de fiecare Asigurător în parte), 
  • Acoperirea: ce se înţelege, limite teritoriale, de Sumă Asigurată sau de responsabilităţi, 
  • Excluderile - foarte important - câte?, care?,
- Sesiune de întrebări adresate Consultantului dvs privitoare la aspectele importante pentru dvs. identificate în  textul condițiilor.


Despre Polița de Asigurare de Viață:

Ce cuprinde Polița de Asigurare de Viață?
Polița de Asigurare de Viață conține datele Asiguratului, Beneficiarului și Contractanctului și date despre tipul de poliță contractat, un număr de contract unic în baza căruia puteți comunica mai eficient cu compania, durata contractului, sume asigurate, riscuri asigurate, și alte mențiuni în funcție de tipul de poliță contractat.
Este important ca și clientul să verifice  încă o dată corectitudinea datelor înscrise atunci când primește polița, lucru care de foarte multe ori nu se mai întâmplă.


Despre Oferta de Asigurare:

Ce este Despre Oferta de Asigurare?
În baza nevoilor identificate la client, compania de asigurări, prin Agent/Broker/Consultant, emite o ofertă de asigurare care să răspundă acestor nevoi. Oferta vine sub forma printată, de cele mai multe ori, și trebuie să fie discutată cu clientul, iar mai apoi semnată, întrucât în baza acesteia se emite Polița, care certifică existența unei Asigurări de Viață.


De ce atâtea elemente?
Pentru că este vorba despre un proces în derulare, iar fiecare dintre aceste elemente atestă derularea a încă unui pas spre o Asigurare de Viață.


*****


Te-aș mai putea co-interesa cu:
Asigurările de Viață - Indemnizația de asigurare FAQ
Asigurarea de Viaţă - Consultantul Financiar I (FAQs)
Asigurările de Viață - Compania de asigurări (FAQs)
Asigurările de tip Unit-Linked - FAQ
Asigurările de tip Unit-Linked - despre fondurile lor de investiție