luni, 7 ianuarie 2013

Asigurările de Viaţă - Contractul de Asigurare - FAQ



Image courtesy of cooldesign/ FreeDigitalPhotos.net



Din ce este compus Contractul de Asigurare de Viaţă?
CSA, atât cât mai rămâne instituţia care guvernează industria asigurărilor, a hotărât ca din contractul de asigurare să facă parte mai multe elemente, printre care: condițiile generale și specifice de asigurare, polița de asigurare, oferta de asigurare și alte câteva, în funcție de complexitatea poliței sau de situația clientului.


Despre Condițiile de Asigurare (generale și specifice/suplimentare/speciale):

De ce nu citesc mulţi condiţiile de asigurare?
În primul rând, pentru că intermediarul, fie el Agent sau Consultant sau Broker, îi oferă o imagine customizată pe nevoile şi interesele clientului, lucru care poate să însemne că timpul nu permite un curs complet despre generalităţi în asigurări sau despre diferitele produse de asigurare, aşa că unele informaţii pot fi lăsate pentru o altă întâlnire. Consultantul tău ar trebui să se asigure că știi ce cumperi.

Cum să citesc aceste Condiţii?
Strategia de lectură a acestor Condiţii de Asigurare ar trebui să includă:
- Un pix, creion, marker, orice vă este la îndemână ca instrument de lucru pentru a sublinia zonele de interes sau de neclarităţi, apoi
- Lectura propriu-zisă, sfatul meu, de 2-3 ori (este posibil să vă familiarizaţi foarte bine cu contractul dvs., activitate pe care altfel o veţi face probabil dacă veţi avea daună, adică în 10-20 de ani sau niciodată pe perioada contractului)
  • Structura lor (dacă există) pentru o mai bună orientare, 
  • Definiţiile folosite în contract (de obicei sunt termeni generali valabili, dar atenţie la cei nuanţele date de fiecare Asigurător în parte), 
  • Acoperirea: ce se înţelege, limite teritoriale, de Sumă Asigurată sau de responsabilităţi, 
  • Excluderile - foarte important - câte?, care?,
- Sesiune de întrebări adresate Consultantului dvs privitoare la aspectele importante pentru dvs. identificate în  textul condițiilor.


Despre Polița de Asigurare de Viață:

Ce cuprinde Polița de Asigurare de Viață?
Polița de Asigurare de Viață conține datele Asiguratului, Beneficiarului și Contractanctului și date despre tipul de poliță contractat, un număr de contract unic în baza căruia puteți comunica mai eficient cu compania, durata contractului, sume asigurate, riscuri asigurate, și alte mențiuni în funcție de tipul de poliță contractat.
Este important ca și clientul să verifice  încă o dată corectitudinea datelor înscrise atunci când primește polița, lucru care de foarte multe ori nu se mai întâmplă.


Despre Oferta de Asigurare:

Ce este Despre Oferta de Asigurare?
În baza nevoilor identificate la client, compania de asigurări, prin Agent/Broker/Consultant, emite o ofertă de asigurare care să răspundă acestor nevoi. Oferta vine sub forma printată, de cele mai multe ori, și trebuie să fie discutată cu clientul, iar mai apoi semnată, întrucât în baza acesteia se emite Polița, care certifică existența unei Asigurări de Viață.


De ce atâtea elemente?
Pentru că este vorba despre un proces în derulare, iar fiecare dintre aceste elemente atestă derularea a încă unui pas spre o Asigurare de Viață.


*****


Te-aș mai putea co-interesa cu:
Asigurările de Viață - Indemnizația de asigurare FAQ
Asigurarea de Viaţă - Consultantul Financiar I (FAQs)
Asigurările de Viață - Compania de asigurări (FAQs)
Asigurările de tip Unit-Linked - FAQ
Asigurările de tip Unit-Linked - despre fondurile lor de investiție

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu