joi, 6 septembrie 2012

Poftiți, poftiți, că nu greșiți!

"Poftiți, poftiți, că nu greșiți! Ultimele pile de unghii! Dacă nu vă plac, mi le dați înapoi!" după care urmează un oftat ofticos pe lipsa de interes la această invitație magistrală și vânzătorul nostru ambulant descumpănit se proptește gânditor în bara de la tramvai, așteptând să coboare la prima.

Sau:
Dacă în concediu ăsta ai ajuns pe la mare, adică pe litoralul românesc, ai auzit cel puțin de 3 ori în 2 ore fel de fel de Pitch-uri de vânzări, pentru porumb, gogoși și pufuleți, care de care mai ritmate și versate, ca să atragă, să stârnească, să irite, doar-doar or aduce vânzări.



Deși are legătură cu subiectul de fond, poveștile de mai sus nu necesită o analiză de marketing sau de advertising, și nici măcar de vânzări. Sunt povești uzuale într-o zonă în care oamenii caută să facă bani, ocolind cu grație taxele la stat și stârnind uneori această invidie în cei care se îndreaptă stoic către biroul lor de multinațională sau sfertul de birou de la patron.

A-ți dori ceva ce vezi într-o reclamă, un lucru, o situație, un context, un statut, este astăzi ceva normal. De fapt suntem conduși de reclame și știri, care se presupun că realizează strategia economică pe care au pus-o la punct cei din conducere, ca să ne fie tuturor mai bine. Sau poate că acest aspect nu mai este de mult controlabil.

Exercițiul, pe care îl propun anumite sesiuni de coaching sau de consultanță de carieră, sună într-o variantă comprimată așa: Ce-ți place să faci? sau Ce-ți dorești tu de la viață? Acest exercițiu este din start pornit într-un context probabil greșit, acela în care apelul la sine se face atunci când sinele nu se poate detașa destul ca să poată să identifice acele valențe naturale care fac o viață să fie trăită, acele valori interne care radiază în afară.

Ne-am transformat/Ne-au transformat atât de mult încât să ne programeze și ceea ce ne dorim? Ne complacem în cercul acestui comod și facil încât să avem aspirații care nu înseamnă mai mult decât niște vanități?

Ne-au rescris ADN-ul uman...?!


*****


Ca să înțelegi, acționează! 
Poate puțin la început,
 dar este destul să îți deschidă ochii, urechile, mintea și brațele.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu