marți, 11 septembrie 2012

Banii accentuează caracterul... în ambele sensuri

"Banii nu vor face decât să accentueze caracterul pe care îl aveți deja."

Deși afirmația face parte din alt film (vezi aici postarea la care face referire), ea își păstrează validitatea și se verifică de multe ori, surprinzător că se verifică și în situațiile unora din cei mai bogați oameni de pe planeta.

Cazul care mi-a stârnit curiozitatea este cel al milionarului chinez Zong Qinghou, care trăiește cu 20 de dolari pe zi.

Ceea ce e mai frapant este că aceste exemple sunt, procentual vorbind, nu prea relevante, dar prin profilul persoanelor în cauză compensează calitativ un criteriu cantitativ.

Ar fi ușor de trăit cu o sumă mică de bani atunci când o serie de nevoi primare sunt rezolvate. Acest lucru ar însemna doar o ajustare a stilului de viață la strictul necesar și este posibil doar în cazul persoanelor care știu cu adevărat ce vor de la viață și-și asumă acest lucru.

De obicei, ei nu se uită la televizor așa cum se uită majoritatea oamenilor, ceea ce înseamnă că elimină din viața lor influențele pe care nu le doresc și pe care le transmite media în mod programatic. Dar sunt alte multe lucruri pe care ei le fac altfel decât ceilalți și toate pleacă de la un echilibru interior dat de cunoașterea valorilor și a principiilor care guvernează pentru ei universul în care se întâmplă ei ca persoane.

Așa că nu e de mirare că exemple rarisime precum cel de mai sus vor apărea la intervale oarecare de timp în media, mai mult ca niște accidente, ca niște curiozități, care însă vor confirma inutilitatea surprizei celor care citesc despre și care ar trebui să filtreze informația după principiile lor.

Principiile pot fi și nepotrivite, depinde de cine le evaluează, adică în primul rând neconforme unei majorități autoritare sau unei minorități normative. Dar, ceea ce este absolut fabulos, este că principiile și valorile personale sunt singurele motoare ale vieții.


*****


Despre Principii și Valori pe acest blog te-ar putea surprinde și:

Valoarea valorilor

A cheltui sau... a cheltui. Fără vină.

Banii... Pro și Contra

Putere vs Caracter

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu