Înseamnă să nu mai depinzi financiar de cineva sau de ceva, de vreo persoană sau de vreun sistem. În accepţiunea comună, independent financiar presupune posesia unei sume de bani (variabilă în funcţie de subiect) care să acopere orice necesitate de la momentul acum până la finalul vieţii. Există şi nuanţa că independent financiar presupune să-ţi poţi permite orice. Independenţa financiară se va delimita de înţelesul totalei autonomii financiare individuale ce comportă nuanţă parţial antisocială a individului.
Industria financiară transpune acest concept în elemente specifice şi răspunde acestei nevoi umane a omului modern prin metode şi soluţii particularizate domeniului. (Deocamdată în România "Consultant financiar" ca şi carte de vizită există în foarte multe domenii, el fiind doar un specialist în aria sa de activitate, şi neslujind în totalitate necesităţii de independenţă financiară conform înţelesului global.)
Consultanţii financiari discută despre acest aspect în măsura în care pot contribui la un plan personal financiar de pre-întâmpinare a unor riscuri financiare conştient anticipate de către clienţi şi cu un impact specific şi cuantificabil. Este delicat de discutat despre acest lucru din punctul de vedere al profilului Consultantului, întrucât necesită pe lângă expertiza specifică şi o anume experienţă de viaţă pentru a acorda autoritatea expertului cu dorinţa clientului de a implementa soluţia propusă.
Ceea ce industria financiară rezolvă prin soluţii sofisticate, bunul simţ uman face dintotdeauna. Important este că nu se întâmplă într-un mod generalizat acelaşi lucru şi aici devine fiabil modelul soluţiilor din industria financiară.
Povestea lui Leonard McCracken a atins şi media din România şi trezeşte în cititor gândul admirativ la adresa demnităţii umane pe care şi-o asumă cu înţelepciune şi echilibru un reprezentant al ei.
McCracken este un domn ajuns la venerabila vârstă de 107 ani şi retras din activitate din 1969. Dincolo de aspectele personale ale vieţii sale, el dă reţeta financiară prin care a ajuns aici, deşi nu a avut pensie niciodată: economii, asistenţă socială şi anuităţi.
Pentru ca aceste instrumente financiare să funcţioneze până azi, McCracken a folosit câteva principii care se dovedesc încă eficiente şi eficace pentru el:
- Un stil de viaţă modest (a cumpărat doar 2 maşini noi, restul fiind la mâna a doua),
- Investiţii imobiliare ("Cei care cumpără acum, vor face mulţi bani", spune el acum),
- Împrumutul ponderat (doar când era nevoie şi returnat foarte repede),
- Activitate continuă (chiar şi când locurile de muncă sunt rare, se pot găsi joburi de tranziţie),
- Economii şi Investiţii conservatoare,
- grijă de Sănătate (contact redus cu sistemul medical).
Provocare: Există un plan/proiect care să reflecte ideea de Independenţă financiară în cazul tău? Cât de important este pentru tine acest aspect? Cât de specific este planul tău? Cât de mult ai implicat Consultantul Financiar în conceperea acestui plan?
Recompensă: Poate că acest plan nu-ţi va rezolva toate problemele financiare pe care le ai la acest moment, dar cu siguranţă îţi va arăta imaginea de ansamblu şi îţi va re-construi motivaţia să mergi mai departe.
Interesanta abordare. Am o parere asemanatoare despre succes. Vezi http://www.afaceri-de-viitor.blogspot.com/
RăspundețiȘtergere