joi, 22 decembrie 2011

Coaching - mitologie...

Printre "miturile" existente despre coaching și cele care vor mai fi formate de practică și de contexte specifice, există câteva care se aplică din abundență și în România: Coach-ul este un profesionist, care se folosește de expertiza lui pentru a ajuta clientul să-și atingă obiectivele specifice, expertiza care poate consta și-n pachete de motivații și sfaturi practice.


O serie de mituri care poate fi adevărat în sens invers sau parțial invers.

Adică, de cele mai multe ori, Coach-ul nu este neapărat un profesionist (a se citi aici autorizat de International Coach Federation), ci este un profesionist într-un domeniu în care activează clientul său și din care activitate el s-a retras sau nu, dar vine cu prestanța unui nume în industrie și, de cele mai multe ori, relația se translatează către Mentorat, iar dacă este ales un profesionist care are pregătire pe partea psihologică, relația se duce către Consiliere.

Sesiunea de Coaching este structurată astfel încât să rezolve printr-o abordare foarte practică probleme specifice și este orientată pe rezultate cuantificabile, dar contribuie la o calitate a vieții mult îmbunătățită și nu doar într-un domeniu al vieții (cel profesional, de exemplu).

În niciun caz Coach-ul nu este un prieten care livrează sprijin și motivație și nu este un consultant de business sau consilier psihologic astfel încât să evalueze o situație și să implementeze un pachet de soluții. Este un personaj de cele mai multe ori incomod prin stimularea și provocarea acelor părți din client de care nici nu era neapărat conștient.   

Articolul inspirație-sursă aici.

*****

Este interesant de urmărit și constatat unde am ajuns în acest proces evolutiv pe scara profesională și personală astfel încât o astfel de activitate să devină profesie. Practic, suntem atât de îngrădiți și izolați sistematic de imaginea de ansamblu a vieții noastre încât e nevoie de Cineva care să ne facă să ne aducem aminte să ne punem întrebările simple care contează cu adevărat pentru noi și care au răspunsurile cele mai complexe obținute prin cel mai dificil proces de auto-re-cunoaștere, de re-împrietenire cu noi înșine. 


Provocare: Îți aduci aminte oare când te-ai uitat în oglindă ultima oară și te-ai recunoscut? Dacă tot se apropie ceasul în care în mod formal toți își fac o analiză a ceea ce s-a întâmplat în ultimul an și își construiesc New Year's Resolution, este momentul să te gândești mai din timp și introspecția să se producă.


Motivație de Leadership

Leadership is pursuit. Altfel spus, acțiunea de urmărire constantă și de căutarea continuă a unor noi modalități de a face lucrurile mai simplu și mai eficient, în același timp și mai aproape de valori reale și autentice. Lucrurile potrivite la momentul potrivit în modalitatea potrivită pentru motivele potrivite ar putea fi o nuanță importantă a acestui act de urmărire.

Astfel, motivația interioară devine motorul principal al unui leader bun, iar mecanismele prin care aceasta poate fi alimentată eficient fac parte din instrumentarul de lucru cotidian. Un leader învață din greșelile altora și înțelege cum poate să evite și să folosească aceste aspecte ale vieții profesionale în cea mai potrivită modalitate pentru contextul pe care îl creează.

*****

Leadership-ul și Motivația sunt barometre și borne față de care trebuie să te poziționezi atunci când intri în business și/sau urmărești acest domeniu al vieții. Partea tehnică înseamnă modalitățile studiate prin care poți acționa cu perseverență pentru a pune aceste concepte să lucreze pentru tine, iar partea interioară legată îndeosebi de valori personale puse în context devine elementul care asigură anduranța.

marți, 13 decembrie 2011

Keep It Simple!

"Complexitatea este o fenomenală consumatoare de resurse, mai ales financiare și energetice. Cand acestea lipsesc sau problemele încep să se acumuleze, complexitatea crește pentru că, așa cum spune Tainter, instituțiile care definesc o societate își pierd legitimitatea. Și atunci instituțiile cresc complexitatea pentru a rezolva problemele, unele dintre ele generate chiar de complexitate. Și se intră într-un cerc vicios".

Afirmații ale matematicianului Dan Selaru în preambulul conferinței de miercuri 14 decembrie ora 18 din Sala Senatului a Universității Româno-Americane cu titlul "Sfârșitul complexității, perspectiva unui matematician asupra crizei" (sursa aici sau aici)

*****

Argumentația lui Dan Șelaru este în concordanță cu ideea că noul ciclu economic în care am intrat va trebui să fie altfel, iar simplitatea va fi o trăsătură esențială pentru funcționalitatea ei.

Despre Dan Șelaru și pe blogul lui.

Investigație de investitor

"Am scăpat de recesiune!" Cel puțin așa poate fi concluzionat în baza mediei istorice a scăderii PIB-ului raportat la Marea Depresiune din 1929. Kenneth Rogoff si Carmen Reinhart au scris o carte ("The Aftermath of Financial Crises"), în baza căreia studiul realizat de Institutul Bancar Roman cu ocazia seminarului EU-COFILE a discutat acest subiect. (Restul argumentelor și articolul complet aici)

Cu ocazia aceluiași seminar s-a afirmat și faptul că un nou ciclu economic a început, iar stilul de viață va fi schimbat, nemaiavând la bază "bunăstarea pe datorie". (Sursa aici)

Deutsche Bank a întocmit un top al riscurilor care amenință economia globală în 2012. Printre țările către care ne focusăm atenția, în ordine, Grecia, Italia, Spania, SUA, China, Franța, iar probleme importante pot apărea chiar când economia globală poate să aibă o creștere prea mare față de estimări (mulți pariază pe scădere). (Sursa aici)

Bloomberg ne spune ce se așteaptă investitorii profesioniști să se întâmple în 2012: pariază pe nedizolvarea Zonei Euro ceva mai bine de jumătate din europeni și o treime din americani și asiatici, SUA și dolarul se vor descurca mai bine decât europenii, Fondul European de Stabilitate Financiara nu va rezolva problema, dar uniune fiscala in Zona Euro este singura modalitate de rezolvare a crizei.


*****


Doar niște repere pentru a ști la ce să te uiți și unde să cauți informație pentru a putea lua decizii de investiție corecte.

luni, 12 decembrie 2011

Clișeistica de serviciu sau legendele de cultură

De pildă: "Dacă ai vândut asigurări de viață, vei putea vinde orice!"


Recunosc, un clișeu pe care l-am folosit și eu în discuțiile cu mulți candidați care dovedeau o accentuată aplecare antreprenorială. Un clișeu care își găsește fundamentul în multe puncte de sprijin, cele mai multe legate de partea de pregătire/training în acest domeniu, recunoscut ca fiind în general de excepție. Alteori sprijinit de exemple, iarăși, de excepție, adică de oameni care au avut o carieră fulminantă, o ascendență greu de imaginat, contextualizată unei perioade de avânt al domeniului. 


Desigur, "a vinde" înțeles în cel mai etic mod cu putință.


Este vorba despre a reuși să sintetizezi în câteva întâlniri cu potențialul tău client aspecte care țin și de educație financiară, și de consultanță financiară, și de vânzare-persuasiune, și de alte domenii ale vieții, care implică o experiență de viață complexă, de multe ori neconformă cu vârsta fragedă a tânărului entuziast din fața clientului. Dar, "entuziasmul este cel care vinde", iar companiile știu asta foarte bine, direcționând recrutarea și pregătirea personalului sub egida acestui principiu.


Mecanismul este autogenerativ, se hrănește din el însuși, motivația de a exista a procesului de vânzare este motivația consultantului legată de nevoile lui interne: dezvoltare personală și profesională, bani, etc.


Este cu siguranță mult exagerată și destul de părtinitoare ideea că foarte multe aspecte ale acestui domeniu sunt legate de o Clișeistică de serviciu, de niște lucruri care funcționează, fie statistic, fie practic. O argumentație de bază spune că orice domeniu are un best-practice, un nivel de funcționalitate coroborat cu profesionalism, care să asigure schimburile comerciale ale domeniului sau însăși rațiunea existenței lui.


Vin cu completarea de rigoare: "Dacă vinzi asigurări de viață în perioadă de criză financiară, vei dobândi abilitatea de a-ți îndeplini visele!" Criză, a se înțelege un cumul de elemente contextuale pe care cei mai mulți le apreciază potrivnice activității de consultanță; visele, a se înțelege capacitatea de a identifica și formula obiective mai aproape de nevoile interne și de realitatea înconjurătoare.

joi, 8 decembrie 2011

Reforma Sănătății (apendice)

Cu siguranță există o categorie aparte de oameni care, din dorința de a fructifica oportunitatea întrevăzută prin Reforma Sistemului de Sănătate, au apelat la niște brokeri ce promit valorificarea acestei oportunități în condiții excepționale. 

Comisia de Supraveghere a Asigurărilor în 7 decembrie 2011 face o serie de precizări cu referire strictă la această situație, atenționând că "activitățile derulate de aceste firme, care se substituie intermediarilor autorizați pe piața de asigurări, sunt în afara legislației în vigoare, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă penală de la 20.000 lei (RON) la 100.000 lei (RON)". (comunicatul oficial aici)

*****


De altfel, presa reflectă destul de dur activitatea acestor firme care prejudiciază imaginea pieței, iar isteria provocată de entuziasmul generat de posibilitatea de a câștiga bani mulți cu efort minim și într-un timp relativ scurt este greu de oprit, fie și de niște argumente logico-juridice.

Poate că toate aceste lucruri se întâmplă și din cauza unei superficialități destul de mari a profesioniștilor din domeniu, superficialități în implicare și în interes pentru a păstra o imagine sănătoasă asupra Consultanței Financiare, datorate în esență lipsei de atenție pentru a găsi soluții viabile pentru orice situație sau problemă apare.

E mai simplu să abandonezi, decât să gândești, să cauți sau să vrei să găsești o soluție. Desigur, este mult mai ușor să afirmăm acest lucru decât să-l probăm.

luni, 5 decembrie 2011

Copilul Investitor la Bursă

Există soluția de economisire pentru viitorul copiilor și prin investirea direct pe bursă, printr-un cont special creat și țintind un portofoliu pe termen lung. Bursa de Valori București are un asemenea client, un copil care a împlinit 1 an. De contul lui se ocupă un broker, copilul având drept de decizie peste la 18 ani. De deciziile privitoare la acest tip de cont se ocupă ambii părinți. (Sursa articol aici)

Cu toate acestea, există și o soluție mai veche, propusă de o asigurare cu același obiect - viitorul copilului - și care poartă diferite denumiri în marketingul companiilor de asigurări, precum: plan de economisire pentru studiile copilului, sau asemenea.

Ceea ce este important de evidențiat este de ce poate fi preferabil un asemenea plan financiar soluției contului de la bursă:

1. este o asigurare de viață, componenta de protecție însemnând că viitorul micuțului nu este condiționat de cât de mult reușește părintele să se implice în administrarea și maximizarea contului, iar în situația limită în care părintele nu mai este, planul financiar răspunde acestei nevoi cu garantarea unei sume prestabilite la vârsta de 18 ani sau vârsta aleasă de părinte.
2. pot fi atașate clauze medicale, care sunt extrem de importante și contribuie la ideea de Plan financiar pentru copil și viitorul lui, răspunzând tuturor situațiilor de risc cu impact financiar asupra micuțului și care fac obiectul sănătății părintelui și copilului în același timp sau separat.
3. garanția investițiilor date de brandul și istoricul financiar al companiei de asigurării, care poate fi superior unui broker individual sau unei companii de brokeraj relativ tânără și cu experiență limitată unui domeniu mult prea rigid și cu soluții limitate.

*****

Desigur, ca orice instrument financiar, și soluția investirii direct la bursă într-un cont destinat viitorului copilului, dar și soluția unei asigurări/plan financiar cu același obiectiv, trebuie evaluate din punctul de vedere al celui care beneficiază de acestea. Un Consultant Financiar ar trebui să poată consilia clienții în funcție de mai multe criterii, iar unul din seturi este profilul și prioritățile clientului.

De asemenea, un Consultant Financiar știe că pentru o situație financiară echilibrată și adaptată nevoilor și priorităților clientului, toate soluțiile trebuie evaluate și luate în considerare. Așa că, chiar și soluția în cauză, în funcție de contextul potrivit, se poate dovedi o soluție eficientă.

joi, 1 decembrie 2011

Omul serii... la Gala ZF

Wolfgang Munchau, editorialist la Financial Times, într-un interviu acordat Ziarului Financiar, afirmă că, dacă băncile străine vor retrage capital din România, acest lucru va duce la o criză a creditului şi ar putea genera un risc foarte mare. Propune şi nişte soluţii imediate, precum intervenţie asupra reglementărilor locale, asupra politicilor fiscale şi iniţializarea stimulentelor, iar pe termen lung Munchau propune consolidarea unor bănci cu capital local şi constituirea unor bănci regionale puternice, tocmai pentru a compensa şi echilibra balanţa, iar preocuparea principală a României ar trebui să fie reducere credibilă a deficitului. "Sunteţi norocoşi că nu v-aţi grăbit să intraţi nepregătiţi în zona euro, aşa cum au făcut alte state precum Grecia sau Irlanda, şi se pare că nici Germania şi nici Franţa nu au fost pregătite. Până în anul 2015, când România vrea să adere la zona euro, într-un fel sau altul problemele zonei euro se vor rezolva."


Sursa: http://www.zf.ro/eveniment/munchau-cea-mai-mare-amenintare-pentru-romania-este-oprirea-creditului-bancar-9019272