luni, 21 martie 2016

Strategia de Investiții și Controlul Investiției

Image courtesy of pannawat at FreeDigitalPhotos.net


Ai bani de investit în Fonduri, printr-o Poliță de Asigurare cu Componentă Investițională. Cum îi faci să crească? Nu poți să influențezi Fondul, cu atât mai mult piețele financiare. Asta dacă nu ai câteva sute de miliarde de EUR.
Atunci, se pune problema, Unde Ai Tu Controlul Investiției Tale?
De fapt, nu este atât de complicat pe cât pare. Trebuie să știi în ce te bagi, să poți acționa proactiv și să vrei să reacționezi în timp util.

De la început îți spun că vei avea fibrilații (cel puțin nu stricto senso) când piețele fierb, chiar dacă ți-ai dezvoltat o Strategie de Investiții bună. Însă a vând o Strategie de Investiții care funcționează, vei dispune de o rețetă care să stabilizeze fibrilația rapid și eficient.

Să ne înțelegem, odată investiți banii, nu poți evita riscurile, ci doar poți gestiona efectul acestora.


Deci?!





Cine?
Investitorul este și cel care pune banii la lucru pentru un proiect argumentat și cel care dă lovitura într-o afacere și se retrage în glorie. O investiție calculată și un rezultat pozitiv sărbătorit cum se cuvine, acestea sunt elemente parte din viața celor mai mulți investitori. Însă există Investitori de carieră care, dezvoltându-și în timp o Strategie eficientă de Investiții, continuă să fructifice oportunitățile de piață.

Ce?
Strategia de Investiții reprezintă harta pe care o avem în fața ochilor în planificarea și alegerea drumului și a rutelor ocolitoare în ceea ce privește călătoria de investiții. Este partitura de pe care se interpretează magistral și de fiecare dată altfel această simfonie a piețelor financiare. Este rețeta celei mai reusite prăjituri a unui Masterchef, pe care o poți pune în platou în atâtea feluri.

Strategia presupune acțiunea care s-o implementeze, iar acțiunea subsumată principiilor Strategiei creează plus valoare contului. Strategia de Investiții răspunde în mod satisfăcător celor 2 întrebări: 1. Cum minimizăm riscurile?, 2. Cum maximizăm oportunitățile?

De ce?
Există o tendință în rândul clienților de asigurare, și anume: odată făcută polița, contul este lăsat în inerție și evoluția piețelor financiare dictează investiția, de multe ori defavorabil. O Strategie de Investiții coerentă și sănătoasă va aduce la masa discuțiilor pe client și pe consultant pentru a remedia unele deficiențe și pentru a uza de unele drepturi care pot influența pozitiv contul investitorului.

Cum poți alcătui o Strategie de Investiții eficace și eficientă pentru polițele cu componentă investițională și cât de sigură și corectă poate fi ea și, mai ales, cum poți gestiona această situație complexă?

Într-o postare anterioară aminteam de câteva din cele mai importante sfaturi de care poți ține seama când ai sau vrei să ai un asemenea instrument financiar. Dintre acestea, Strategia de Investiții este de departe un element definitoriu unui investitor de carieră și include Profilul de Risc, Experiența și Așteptările investitorului.

Pentru a stabili în mod cât mai corect Strategia de Investiții, este util să ții cont de situația ta reală, evaluată onest și cu multă atenție. Mai întâi, ce nevoi financiare neacoperite există, apoi ce disponibilități financiare și în ce formă există, poate în concluzie care este nivelul unui confort financiar constructiv. Cu titlul de acțiune suplimentară, poți analiza și ce potențial de surse și resurse vei accesa în plus de ceea ce deja ai, pentru a-ți atinge  aceste obiective. Analiza aceasta are în vedere toate intervalele de timp relevante și toate aspectele cu impact financiar în bugetul familiei. Un task foarte important, rezolvat în colaborare cu Consultantul tău.

Cât?
Astfel se desprinde în mod natural întrebarea: Cât să investesc? Decizia asupra sumei de investit, de obicei, se conturează după aflarea tuturor informațiilor care țin de tabloul investiției. Se ține cont de determinanții cantitativi: investiție pe termen scurt, mediu sau lung, banii toți odată sau în tranșe la intervale de timp, momentul efectiv al investiției. Și se exclude investirea banilor de care nu dispune clientul, precum împrumuturi, bani alocați altor nevoi. 

De asemenea, poți ține cont de un alt principiu de investiție, să nu investești mai mult de 10% din ceea ce câștigi. Dacă banii aceștia ar fi pierduți, nu ar duce la destabilizarea bugetului personal și, în același timp, suma să cointereseze atenția. Dacă riscul asumat este prea mare, atunci tendința de a reacționa emoțional este mult augmentată, adică duce la panicare rapidă și exit în momente nepotrivite.

Dealtfel, scopul oricărei investiții devine pe termen lung crearea unui venit pasiv destul de consistent pentru a prelua efortul financiar din activitatea curentă.

Când?
Când e mai bine să investești? "Acum" este răspunsul corect, “ieri” ar fi fost bine, “mâine” este prea târziu. Mai onest, când știi destule despre investiția ta astfel încât să poți controla ceea ce se întâmplă pentru a anticipa corect următoarea mișcare. Când ai destule pârghii și instrumente prin care poți să controlezi ceea ce se întâmplă în fiecare fază a investiției tale.  

O chestiune esențială este sincronizarea cu oportunitatea, adică prețul activului este mic, analiza argumentează trend de creștere, acțiunea se petrece în timp util. De obicei, un consultant atent și cu experiență poate sublinia momente potrivite, variabilele fiind foarte multe, însă o Strategie bună poate surclasa o perioadă cu volatilitate.

Factorul Timp este cel care dă coerență Strategiei de Investiții, întrucât cele mai multe strategii se fac ținând cont de termene medii, lungi și foarte lungi, soluțiile fiind construite ținând cont și de aceste elemente.

Cum?
Motorul din spatele unei Asigurări cu componentă investițională este fondul de investiții, care va da expresie randamentului contului tău. Dincolo de un mecanism eficientizat și un număr și volum mici de taxe, câțiva parametri sunt esențiali: administratorul, mărimea și moneda Fondului, tipuri de active, dispersia riscului,  istoricul fondului.

Prospectul fondului oferă toate informațiile utile unei analize aprofundate: tip de fond, active, riscul asumat, componență, istoric, premii, și alte elemente care sprijină decizia de a investi. De obicei, prospectele fondurilor în variantă redusă sunt publice și gratuite și sunt suficiente pentru o decizie informată de investiție.

Un element de impact este administratorul de fond, prin experiența și rezultatele furnizate în timp creând un context potrivit pentru evoluție pozitivă a fondului. Câteva repere istorice de care se ține seama când este evaluat un fond sunt: crizele financiare, elemente de impact asupra economiei mondiale sau local-regional.

De obicei clientul investește în domeniul/aria/industria despre care are cunoștințe aprofundate sau cel puțin un interes deosebit pentru principalele participații ale fondului. Acest lucru este foarte util în înțelegerea unor mecanisme de macroeconomie care pot influența într-un sens sau altul randamentul fondului, implicit al contului.

Cum minimizăm riscurile și cum maximizăm oportunitățile? 
Un răspuns complet poate nu există, ci doar în contextul specific fiecărui client este mai justificabil decât altul. Acest lucru nu înseamnă însă o medie universală, astfel că un singur răspuns este evident: acțiunea. Riscurile controlabile în efect și nu în cauză țin de evoluția negativă a fondului sau de dinamica evoluției fondului, acestea fiind determinate de evoluția piețelor financiare. Oportunitățile țin de mărirea contului când apare un preț bun al unui alt activ și conservarea câștigului acumulat în perioade de volatilitate crescută și trenduri incerte. 

Minimizarea riscurilor și maximizarea oportunităților se face prin uzarea de drepturile contractuale de a schimba fondurile prin transfer sau redirecționare, drepturi în general comune pentru majoritatea contractelor de tip Unit Linked.

Așteptările unui investitor sunt determinate de nivelul de educație financiară pe care l-a atins, cumulat și cu experiența practică de investiții care modelează covârșitor acest aspect. Așteptările presupun capacitatea de reacție pe scădere, determinat de factori sociali, psihologici, culturali care țin de context. De asemenea, există un nivel de așteptare legat de randamente medii pe clasa de active accesată prin investiție, care duce investitorul în zona de apetit/toleranță la risc.

Experiența de investiție. Întreabă orice proprietar de afacere și-ți va argumenta că cea mai bună investiție este în business-ul său, în ceea ce cunoaște intim: mecanisme și desfășurare reală. Este evident și firesc să susții cu entuziasm și convingere despre ceea ce cunoști practic cel mai bine: costuri și venituri, profituri și potențial.

Cu cât mai aproape de învestiție vei fi în ceea ce privește cunoștințelor și a interesului manifestat, cu atât mai mult îți vei mări șansele de a face bani.
  
Profilul de risc, care evaluează toleranța la risc sau apetitul la risc, este legat de volatilitatea contului și de capacitatea investitorului de a gestiona emoțional-rațional situația. În situația contractelor în discuție, alcătuirea profilului de risc va diferenția între opțiunile inițiale de investiție, mai precis în ce fonduri/programe se vor duce banii. În general, opțiunile sunt limitate ca număr, astfel că studierea lor este facilă, iar decizia de investiție poate fi de asemenea facilă. 

Există multe variante de Profile de Risc, iar cele mai multe leagă acest profil de Experiența anterioară de investitor.

Cât de sigură este o Strategie de Investiții?
Un răspuns general valabil nu cred să existe, poate niște rețete particularizate unei industrii sau perioade istorice. Atunci când se ia o decizie de investiție, Strategia o va ancora mai bine în realitatea investițională și va oferi mai multe șanse ca decizia să fie cea corectă pe termen mediu și lung

O Strategie de Investiții eficace și eficientă este o planificare analitică și complexă, care produce rezultate în timp predefinit și este un element viu și ajustabil. Pentru începători și pentru investitorii conservatori, este bună o abordare conservatoare a investiției, pentru familiarizare și pentru dispersie a riscului pe mai multe tipuri de active.

Investiția nu presupune pasivitatea nici măcar în formă nuanțată, ci presupune acțiune spre a găsi pârghii de a influența rezultatul final. Cu cât face mai des și mai atent acest lucru, cu atât mai mult investitorul devine mai sensibil la mișcările din piață. Devine astfel mai capabil și mai încrezător în a anticipa anumite mișcări pe care le poate transforma în oportunități pentru el, își dezvoltă flerul de investitor.








Pentru o aprofundare a subiectului de mai sus poți citi și din alte surse:
http://www.investopedia.com/
http://www.bvb.ro/



Tu ce surse folosești? 
Lasă un comment cu ele pentru a ne îmbogăți cu toții cunoștințele și experiența de investitor.


*******


Postări cu subiecte similare sau complementare:




Despre autor:
Cătălin Maxim lucrează în asigurări de mai bine de 10 ani, furnizând soluții de Private Investment, Asigurări Medicale, Asigurări de Viață și Asigurări Generale pentru persoane fizice și juridice, specializându-se pe administrare conturi mari prin analiză nevoi, eficientizare procese și monitorizare rezultate financiare.


Puteți să luați legătura cu Cătălin prin email: maxim.catalin.mgm@gmail.com

vineri, 4 martie 2016

Top 10 sfaturi pentru a face Profit prin Asigurările cu Componentă Investițională

Image courtesy of Sujin Jetkasettakorn at FreeDigitalPhotos.net


Știați că există pârghii prin care cine deține Asigurări cu Componentă Investițională poate maximiza randamentele conturilor sale, chiar în perioadă de criză financiară?

Acest tip de asigurări de viață (Unit-Linked) sunt construite astfel încât  partea investițională să ofere oportunități de a-ți proteja contul de scădere, dar și de a-l crește împreună cu evoluția pieței financiare. Mecanismul de funcționare, Drepturile date de contract și Interesul către macroeconomie sunt elementele care stau la baza obținerii de profit prin Administrarea profesionistă a acestor contracte.

O privire de ansamblu asupra investițiilor ține cont, în primul rând, de Profilul de investitor marcat de Apetența la risc, Așteptările, Experiența și Implicarea clientului și abia mai apoi de Companie, Consultant și Componenta de investiție din Poliță.

  1. Strategia de Investiție 
  2. Mecanismul de Funcționare 
  3. Drepturile contractuale cu efect în Contul de Investiții
  4. Cunoștințele de investitor 
  5. Consultanță profesionistă 
  6. Influențarea Randamentul Contului  
  7. Investițiile și rațiunea 
  8. Analiza costurilor
  9. Clauzele Medicale 
  10. Reconsiderare exit

1. Mai întâi, alege o Strategie de Investiție care să se potrivească Profilului de Risc, Așteptărilor și Experienței tale de Investiții.

Experiența ta de investitor cântărește foarte greu în strategia de investiție pentru că setează modul în care vei interacționa cu această investiție. Te ajută experiența anterioară a unei investiții de oricare natură: Business personal sau Brokeri de investiții,  pentru înțelegerea facilă a Mecanismului de Investiție.

Profilul de risc îți va da o orientare către Fondurile de investiții care se mulează cu stilul tău de viață și cu asumarea unor decizii financiare importante. Așteptările tale legate de evoluția contului vor fi puse în context, integrând experiența și cunoștințele tale în domeniul investițional și profilul de risc.

Toate sunt corelate și cu situația financiară actuală cu impact direct asupra Fondurilor, dar și cu strategia pe termen mediu și lung asumată sau revizuită. Diversificarea portofoliului de investitor este o idee ce produce profit în situații incerte sau de volatilitate crescută pe piețele financiare și în același timp o bună strategie de început.


2. Este absolut necesar să cunoști Mecanismul de Funcționare al Asigurării de Viață cu Componentă Investițională pe care ai achiziționat-o. În principiu, tu vii cu o sumă de bani și compania de asigurări îți pune la dispoziție variante de programe sau fonduri de investiții cu Prospecte diferite. Există de obicei o taxă inițială, Diferență preț vânzare/cumpărare, cu restul de bani se achiziționează Unități de Fond, în varianta agreată.

Cine este implicat? Ce instituții vor fi prezente la investiția pe care tocmai ați început-o: Compania de Asigurări, Administratorul de Fond, ș.a.? În ce se investesc banii tăi? Programe de Investiții sau/și Fonduri de Investiții? Care este circuitul banilor? Ce se întâmplă cu ei de când trec din contul bancar în poliță și invers? Termene de investiții? Când se investesc efectiv banii și în ce condiții? Care sunt costurile fixe și cele ocazionale? Simplificat, banii care vor merge în investiții sunt pretabili de anumite cheltuieli procentuale sau fixe, care influențează contul cu o anumită periodicitate. 


3. Ai prin Contractul de Asigurare semnat câteva drepturi cu efect în Contul de Investiții, printre ele cele mai importante sunt Dreptul de a face Transferuri (gratuite) între Fonduri și Dreptul de a Redirecționa Prima de Asigurare.

Dreptul de a face Transferuri (gratuite) între Fonduri îți dă posibilitatea de a-ți schimba Strategia de investiții pe termen scurt, prin accesarea unui alt fond de investiții cu potențial de creștere. Acest lucru se face prin vinderea/cumpărarea Unităților de Fond deținute la un moment dat și este de obicei gratuită de 2 ori pe an.

Dreptul de a Redirecționa Prima de Asigurare înseamnă adăugarea unor Fonduri noi în Strategia de Investiții, păstrând în același timp și strategia inițială. Poți face uz de acest drept când apar noi oportunități în piață și, de asemenea, este gratuit de 2 ori pe an.


4. Obligațiile, care nu țin de Condițiile Contractuale, dar care sunt esențiale se referă la o constantă Educație de investitor din toate sursele relevante și accesibile. A te informa despre evenimentele care au impact în evoluția fondurilor și contextele care duc la aceste evenimente devine o activitate continuă și de durată. Studiază cum au reușit cei mai de succes investitori, ce strategii au aplicat, ce principii de viață au avut, ce practică de investiții au folosit.

Sursele de informare pentru investitori evoluează și inovează continuu, astfel că este utilă orice formă de informații financiare apelate cu discernământ și dorință de acțiune. Site-urile multor companii conțin informații de bază pentru investitori, unele chiar mini-cursuri gratuite pentru o introducere în domeniul investițiilor financiare. Informațiile specifice legate de investiția ta vor fi însă particularizate alături de Consultantul tău Financiar și de compania prin care investești în polița de asigurare.


5. Solicită consultanță profesionistă Consultantului tău și stabilește un program de service și acest element poate fi decisiv în evoluția investiției tale pe termen mediu și lung. Consultantul Financiar poate veni cu experiența de investiții a companiei, la care adaugă experiența proprie de administrare a unui portofoliu de investitori și cu interesul profesional pentru domeniul financiar.

Serviciile de consultanță date de către Consultantul Financiar se referă la informații care ajută la susținerea și evoluția pozitivă a contului de investiții. Contextul macro-economic în care se găsește contractul, diferitele ajustări făcute de companie și componentele specifice ale părții investiționale fac parte din programul de service obișnuit. 


6. Principiul care stă la baza Strategiei tale este că poți influența Randamentul Contului și nu Randamentele Fondurilor/Programelor de Investiții, care sunt doar pârghii pentru Cont. Administratorul Fondurilor de Investiții are sarcina de a investi activele fondurilor, în niciun fel deținătorul poliței nu poate influența rezultatele investiționale ale acestora. Ceea ce poți face este să folosești oportunitățile de cumpărare la un preț mic cu scopul de a vinde la un preț bun, astfel făcând profit.

Exemplu relevant: cumpărarea unui apartament la un preț mic cu scopul de a face bani prin aprecierea valorii lui și/sau prin închiriere. Valoarea poate crește natural prin aprecierea prețului pe piață, însă îi poți influența și tu valoarea prin investiții de renovare sau de construire elemente deosebite.


7. Investițiile sunt apanajul rațiunii și nu al sentimentelor, așa că reacționează doar la argumentație și analiză aprofundată a oportunităților care apar. De aceea, când pleci la drum în investiții este util un plan de rezervă pentru a putea fructifica toate trendurile pozitive pe care le produce piața. Se poate întâmpla ca unii clienți să își asume riscuri insuficient argumentate sub imboldul emoționalului, asumându-și și efectul deciziei.

Să gestionezi un portofoliu de active care să-ți minimizeze pierderile și să-ți maximizeze oportunitățile de creștere și, în același timp, să nu se anuleze reciproc. Este vorba despre elemente principiale de bază și în niciun caz de algoritmi complecși de construire portofolii de investiții.


8. Dacă deții deja o astfel de poliță de asigurare, fă o analiză minuțioasă a costurilor, care țin de partea investițională, și nu numai, pentru a avea un tablou la zi. Informații precum: costuri periodice, costuri ocazionale, cheltuieli la zi pe contract, raport cont-cheltuieli, sunt folositoare pentru a-ți evalua periodic investiția. De obicei, compania îți va elibera la cerere sau periodic o informare de acest gen, pe care este util s-o înțelegi și s-o completezi.


9. Profită de un asemenea contract, care îți poate înlesni posibilitatea de a atașa o serie de Clauze Medicale, care să elimine alte riscuri financiare. Există situații în care un pachet complet ce include investiții-economisire, asigurare de viață și asigurări medicale să fie mai ieftin decât achiziționate separat.


10. Reconsideră-ți exitul, pentru a fi pregătit și pentru alte tipuri de oportunități, nu doar cele de pe polița pe care deja o deții. Când ai stabilit Strategia de investiție, ai avut în vedere un Obiectiv major pe termen lung, care dictează și ulterior acțiunile tale.  Obiectivul tău poate fi atins și cumulând o sumă de contexte personale și de business care nu au putut fi anticipate și care pot dicta o nouă strategie investițională.






Răspunde întrebării despre cum investești tu prin click la sondajul din dreapta sus!


Ai putea găsi utile și următoarele postări din aceeași zonă de interes:

Redefinirea investitorului



"Riscul este ceva pozitiv!"



Dacă ai vreo poliță de asigurare de acest gen, împărtășește-ne experiența ta într-un comentariu.
Voi reveni cu o postare care să trateze subiectul: cea mai bună variantă de a face bani din acest tip de poliță.



Despre autor:
Cătălin Maxim lucrează în asigurări de mai bine de 10 ani, furnizând soluții de Private Investment, Asigurări Medicale, Asigurări de Viață și Asigurări Generale pentru persoane fizice și juridice, specializându-se pe administrare conturi mari prin analiză nevoi, eficientizare procese și monitorizare rezultate financiare.

Puteți să luați legătura cu Cătălin prin email: maxim.catalin.mgm@gmail.com