miercuri, 26 februarie 2014

Arhivă articole 2013




Asigurările de Viață - Indemnizația de asigurare FAQ

De ce nu-și fac românii Asigurare de Viață? 3 motive.

Bani din daune morale și vătămări corporale

Asigurarea de Viaţă - Consultantul Financiar I (FAQs)

Asigurările de Viață - Compania de asigurări (FAQs)

Situația ASTRA în contextul pieței asigurărilor


Câteva articole de presă despre situația la zi în asigurări:

  • ASTRA Asigurări, liderul pieței de asigurări pe Prime Brute Subscrise (PBS), a fost pusă sub Administrator special de către Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) în data de 18 Februarie a. c., în baza deciziei de redresare financiară a amintitei instituții de reglementare și a pieței asigurărilor. Acest administrator este compania KPMG Advisory, al cărei obiectiv în perioada următoare este readucerea la normal a parametrilor financiari ai ASTRA printr-o abordare prudențială, pentru ca toți beneficiarii de polițe ASTRA să poată fi onorați cu indemnizațiile cuvenite. (vezi art. 1asig.ro aici)
  • Pe de altă parte, The Nova Group România (TNG), acționarul majoritar al ASTRA, a emis un comunicat în care cataloghează excesivă și nelegală decizia ASF în ceea ce privește numirea unui administrator special la conducerea ASTRA, mai ales că ASF avea pe masă un plan de măsuri din partea acționarilor principali, care privea mărirea capitalului prin achiziționarea AXA Life Insurance România. Invocând o serie de argumente, TNG declară că va acționa "prin toate mijloacele" pentru a-și apăra interesele și pe cele ale clienților săi. (sursa aici)
  • Flota TAROM este client de tradiție al ASTRA, de asemenea Aeroporturile Otopeni și Băneasa sunt clienți, se adaugă și alte companii deținute de statul român: ROMATSA, RATB, Poșta Română, ROMSILVA și alte companii. Unele sunt cu dosarele în instanță pentru a primi despăgubiri, altele au primit despăgubiri serioase în baza contractelor de asigurare semnate cu ASTRA. (Aici)
  • Capital.ro semnalează câteva aspecte cu tentă de semne de întrebare legate de ASTRA printre care și: practici comerciale controversate, precum trimiterea de scrisori și oferte pentru polițe de asigurarea pentru locuință prin poștă, precum și asigurări de sănătate cadou tot prin plic. (vezi aici)
  • Situația de la ASTRA semnalează o problemă mai gravă pentru piața asigurărilor din România, care este cangrenizată, în opinia vicepreședinte ASF, Mircea Ursache, existând și alte companii cu probleme în piață. (vezi aici)
  • DNA reține pe președintele ASF în dosarul Carpatica și solicită aviz de urmărire pentru Chițoiu (vezi aici)
Ca multe alte elemente componente ale economiei și societății românești, era predictibil să fie stârnit interesul pentru piața asigurărilor, o piață importantă și cu impact puternic în societatea economică.

În momentul în care ASF a reunit sub o singură umbrelă piața asigurărilor, a pensiilor private și bursa, s-a constituit un centru de putere important, dovedit și prin veniturile pe care această instituție le propune membrilor săi, venituri dealtfel sub lupă de ceva timp și-n presă. 

Industria asigurărilor în România este o industrie cu potențial uriaș, dovadă și interesul unor companii străine de a investi și de a porni business aici în contextul crizei.

Pe de altă parte, companiile deja prezente au ridicat și ridică în continuare problema unei legislații care să permită și să nu împiedice business-ul de asigurări.

Ceea ce se întâmplă cu ASTRA este doar un semnal că lucrurile au ajuns într-un punct critic, chiar dacă poate situația nu este reprezentativă statistic pentru întreaga piață de asigurări (n.n.).



Dar cum mă afectează pe mine, Clientul, toată această poveste?

Dacă privesc în context mai larg, al unei Românii în care Breaking News există la fiecare oră și în toate domeniile, atunci nu mă mai miră nimic și am cel puțin două posibilități: 1. fie ignor prin apăsarea butonului de Off de la telecomandă și folosirea ziarului la împachetarea zacuștii de la bunica, 2. fie îmi declar indignarea pe Facebook sau prin altă modalitate exterioară de exprimare. 

Dacă sunt pățit și mi-am/nu mi-am încasat indemnizația de asigurare de la asigurător, atunci pot doar să salut faptul că mai există ochi deschiși la ce se întâmplă în țărișoara asta, și, colorate politic sau social, se manifestă niște acțiuni cu intenția de a schimba ceva, sper eu, în mai bine.

marți, 4 februarie 2014

Managementul finanțelor personale - cu tableta și telefonul?



Managementul finanțelor personale este o sintagmă foarte pretențioasă pentru a aduce la un loc ceea ce intră și ceea ce iese din bugetul personal sau al familiei, și, eventual, ce rămâne.

Adică, +, - și încă ceva.

Toate cursurile și informațiile pe care le vei căuta despre finanțe personale, din cunoștințele mele, te vor instrui, educa și forma să acționezi mai bine asupra fiecărui aspect de mai sus: cum să faci lucrurile să se întâmple astfel încât să intre mai mult în buget, cum să faci astfel încât să nu mai cheltui așa mult și cum și ce să faci cu surplusul care îți poate prisosi.

Unele cursuri îți vor da un nivel de pregătire ceva mai avansată, autându-te să-ți găsești o strategie proprie de management al finanțelor personale în funcție de obiectivele tale pe termen lung, mediu și scurt.

De obicei, toate aceste cursuri sunt urmate de o baterie de instrumente (tools) pe care să le iei și să le aplici astfel încât să poți acționa din prima secundă pentru maximizarea eficienței acestui proces de management financiar. Sunt foarte multe și foarte utile. Este important să le folosiți, atâta vreme cât sunt în concordanță cu felul în care funcționați cel mai eficient.

Există tendința de open source sau de surse gratuite în această epocă a digitalului și internetului, astfel că foarte multe instrumente și informații despre cum să faci aceste lucruri se găsesc în mediul on-line și off-line, iar faptul că device-urile mobile sunt din ce în ce mai prezente în viața tuturor, inevitabil au apărut aplicații și în această zonă de interes uman-social.


Câteva considerente despre astfel de soluții digitale:

A. Cele mai multe dintre aceste aplicații mobile au în vedere o interfață cât mai prietenoasă care să permită o mai atractivă interacțiune cu un dispozitiv care monitorizează activitatea ta financiară în decursul unei perioade anume de timp, având o serie de categorii, după preferințe, și prezentând rapoarte interesante sub aspectul grafic (grafice, pie-uri) asupra datelor introduse.

B. Unele dintre progrămele conectează și conturile bancare, dar și facturile curente, într-un singur loc, pentru a fi mult mai la îndemână centralizarea și managementul acestor date; desigur, se pune întrebarea cât de sigure sunt aceste aplicații, iar acest aspect este foarte important.

C. Există, deseori contra unei sume de bani, soluții ceva mai complexe, care pot trece de aspectul simplist al unui registru contabil mai colorat și mai customizabil la o idee de gestiune integrată, care să aibă în vedere și aspectele de economisire pe termen lung, chiar scopul declarat și proiectat într-un plan de bunăstare, controlabil mai ușor prin astfel de aplicații. Dar, acest gen de management financiar personal se face de cele mai multe ori cu un coach financiar sau consultant financiar dedicat și înseamnă ceva mai mult decât o aplicație pe care să vrei s-o deschizi zilnic.


Unde-s caiețelele și agendele pe care le completam altădată cu toate cheltuielile și veniturile dintr-o lună? Există încă mulți care păstrează acest obicei de a interacționa, și nu numai digital, cu banii lor. Preferă să-i folosească în forma hard, nu cu plăți pe internet sau cu cardul; preferă încă orice formă de suport hard: carnet, agendă, foi la dosar, prin care să fie mai aproape de ceea ce se întâmplă și să păstreze o relație mai personală cu banii lor, deși cunosc destul de bine avantajele și dezavantajele pe care le presupun ambele variante.
Este o chestiune de alegere, atâta vreme cât scopul pentru care sunt folosite este atins.


Tu cum faci? Ce metodă folosești?