marți, 4 februarie 2014
Managementul finanțelor personale - cu tableta și telefonul?
Managementul finanțelor personale este o sintagmă foarte pretențioasă pentru a aduce la un loc ceea ce intră și ceea ce iese din bugetul personal sau al familiei, și, eventual, ce rămâne.
Adică, +, - și încă ceva.
Toate cursurile și informațiile pe care le vei căuta despre finanțe personale, din cunoștințele mele, te vor instrui, educa și forma să acționezi mai bine asupra fiecărui aspect de mai sus: cum să faci lucrurile să se întâmple astfel încât să intre mai mult în buget, cum să faci astfel încât să nu mai cheltui așa mult și cum și ce să faci cu surplusul care îți poate prisosi.
Unele cursuri îți vor da un nivel de pregătire ceva mai avansată, autându-te să-ți găsești o strategie proprie de management al finanțelor personale în funcție de obiectivele tale pe termen lung, mediu și scurt.
De obicei, toate aceste cursuri sunt urmate de o baterie de instrumente (tools) pe care să le iei și să le aplici astfel încât să poți acționa din prima secundă pentru maximizarea eficienței acestui proces de management financiar. Sunt foarte multe și foarte utile. Este important să le folosiți, atâta vreme cât sunt în concordanță cu felul în care funcționați cel mai eficient.
Există tendința de open source sau de surse gratuite în această epocă a digitalului și internetului, astfel că foarte multe instrumente și informații despre cum să faci aceste lucruri se găsesc în mediul on-line și off-line, iar faptul că device-urile mobile sunt din ce în ce mai prezente în viața tuturor, inevitabil au apărut aplicații și în această zonă de interes uman-social.
Câteva considerente despre astfel de soluții digitale:
A. Cele mai multe dintre aceste aplicații mobile au în vedere o interfață cât mai prietenoasă care să permită o mai atractivă interacțiune cu un dispozitiv care monitorizează activitatea ta financiară în decursul unei perioade anume de timp, având o serie de categorii, după preferințe, și prezentând rapoarte interesante sub aspectul grafic (grafice, pie-uri) asupra datelor introduse.
B. Unele dintre progrămele conectează și conturile bancare, dar și facturile curente, într-un singur loc, pentru a fi mult mai la îndemână centralizarea și managementul acestor date; desigur, se pune întrebarea cât de sigure sunt aceste aplicații, iar acest aspect este foarte important.
C. Există, deseori contra unei sume de bani, soluții ceva mai complexe, care pot trece de aspectul simplist al unui registru contabil mai colorat și mai customizabil la o idee de gestiune integrată, care să aibă în vedere și aspectele de economisire pe termen lung, chiar scopul declarat și proiectat într-un plan de bunăstare, controlabil mai ușor prin astfel de aplicații. Dar, acest gen de management financiar personal se face de cele mai multe ori cu un coach financiar sau consultant financiar dedicat și înseamnă ceva mai mult decât o aplicație pe care să vrei s-o deschizi zilnic.
Unde-s caiețelele și agendele pe care le completam altădată cu toate cheltuielile și veniturile dintr-o lună? Există încă mulți care păstrează acest obicei de a interacționa, și nu numai digital, cu banii lor. Preferă să-i folosească în forma hard, nu cu plăți pe internet sau cu cardul; preferă încă orice formă de suport hard: carnet, agendă, foi la dosar, prin care să fie mai aproape de ceea ce se întâmplă și să păstreze o relație mai personală cu banii lor, deși cunosc destul de bine avantajele și dezavantajele pe care le presupun ambele variante.
Este o chestiune de alegere, atâta vreme cât scopul pentru care sunt folosite este atins.
Tu cum faci? Ce metodă folosești?
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu