duminică, 26 august 2012

Managementul timpului sau Cum să ne stabilim prioritățile de Stephen R. Covey

Managementul timpului sau Cum să ne stabilim prioritățile de Stephen R. Covey, A. Roger Merrill, Rebecca R. Merrill.

Întrebarea esenţială care deschide primul capitol: Câţi oameni îşi doresc pe patul de moarte să fi petrecut mai mult timp la birou? se transformă în intriga acestui volum interesant despre cum să tratăm problema lipsei timpului în viaţa noastră.
Ideea principală de la care trebuie plecat este că principiile ne guvernează, iar acestea nu sunt valori, metode sau expresi ale religiei, ci un set de realităţi care funcţionează precum Legea Fermei, după cum spune autorul, adică toate la timpul lor astfel încât ferma nu-şi va aduce rodul câmpului atâta vreme cât fiecare activitate nu este făcută cm trebuie atunci când trebuie; contra-exemplul cu îngrăşatul porcului în ajun este sugestiv, acesta nu ar funcţiona în cazul Fermei. Aspectul care este subliniat este acela al termenului lung, al perspectivei.
Astfel că se ajunge în acest proces în a planifica săptămâna de lucru având în vedere elementele importante ale vieţii, care sunt legate de crezul şi viziunea personale asupra vieţii, şi abia după aceste priorităţi să fie adăugate altele, mai puţin importante.
A trăi, a iubi, a învăţa şi a lăsa ceva în urmă sunt cele patru necesităţi şi capacităţi la care se reduce totul şi care abordate în sinergie şi cu echilibru pot duce la o viaţă împlinită.

Cartea este făcută în stilul acesta nou didacticist, cu exerciţii după fiecare capitol şi cu un plan de acţiune care rezumă esenţa cărţii într-un pronunţat caracter activist.Este una dintre cărţile în care se decompune şi se recompune ideea de credo personal, luând în calcul elemente care trimit la felul de a fi şi la principiile care ghidează.O carte din categoria Tools sau Cum să? ce poate oferi o clarificare a funcţionării noastre într-un context bine precizat.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu