joi, 24 februarie 2011

Isărescu şi consumismul la românul de acum

"Stimularea consumului este o idee periculoasă, întrucât are o bază socială şi politică", a afirmat Mugur Isărescu, Guvernatorul BNR, şi singura variantă este: "stimularea muncii, stimularea muncii, stimularea muncii", prin investitii si prin crearea de locuri de muncă.

Climatul politic antrenat, se pare, numai de aspecte electorale, ar putea să ia în considerare acest semnal de alarmă, reluat de Isărescu, deşi formula potrivită electorală pentru acest slogan este dificil de formulat.

Ideea pensiei pare un mit, mai ales în asemenea context, deşi inevitabilitatea ei este de netăgăduit. Pentru a ajunge la motivaţia muncii şi la găsirea legăturii între activitate şi momentul retragerii din activitate, Consultanţii Financiari folosesc în mod curent aducerea viitorului în prezent, iar acest lucru înseamnă acum, de cele mai multe ori, o discuţie despre cum pot fi evitate neajunsurile din perioada pensionării.

O idee salutară care poate produce un efect este "practicarea vieţii de pensionar", adică anticiparea prin angrenarea în activităţi care sunt de obicei făcute de către cei care s-au retras dintr-o viaţă activă financiar. Foarte utilă este ideea de a avea o zi liberă dedicată în care se poate  alege acest stil de viaţă şi de a face uz numai de el.

Poate pentru români acest lucru înseamnă plimbări în parc, întâlnire cu mai vechi amici, lectură, poezie, deşi fără tendinţa de a intra în meditaţie, ci păstrând cumva doar aspectul foarte practic al ideii.


Provocare: Ţi-ai putea închipui o viaţă cu un consum redus şi cu un stil de viaţă non-financiar?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu