miercuri, 6 august 2014

Rețelele sociale și asigurările

Image courtesy of Stuart Miles / FreeDigitalPhotos.net



1asig.ro a publicat o analiză a popularității companiilor de asigurări pe rețelele sociale (articol aici).

O concluzie interesantă este că acest gen de popularitate este legat de cum reușesc aceste companii să se facă plăcute către public și nu de aspecte care țin mai degrabă de o analiză serioasă a unui furnizor de asigurări: solvabilitate, soliditate financiară, viziune pe termen lung, etc.

În acest moment devine și mai interesantă o analiză a intermediarilor în asigurări în ceea ce privește prezența lor pe rețelele de socializare. Oare câți dintre ei investesc într-un plan de marketing și branding care să-i diferențieze de competiție și oare ce criterii sunt valabile în cazul lor? Popularitatea probabil că va ține cont mult mai mult de calitatea serviciilor furnizate decât de imagine, poate și pentru că nu există la cei mai mulți un program de PR atât de bine închegat.

Atunci când vorbim de intermediari, vorbim de brokerii mari de asigurări, desigur, dar și de segmentul de intermediari direcți ai companiilor de asigurări. Într-o piață cu destule probleme, este dificil să găsești și un plan de branding și PR serios pentru a susține un business foarte competitiv.

Pe de altă parte, mediul online este foarte important în ceea ce privește informarea clienților, mai ales în ceea ce privește produsele de asigurare pentru segmentul 20-35 de ani, considerat a fi unul care accesează un nivel de venit superior. (Sursa articol aici)


*****


Câteva articole înrudite pe acest blog:

marți, 5 august 2014

Pensiile private la români la început de Iulie 2014


Image courtesy of artur84 / FreeDigitalPhotos.net




Două viziuni diferite asupra unei informații, două sublinieri parțiale de informație: Ziarul Financiar (articol aici) și Money.ro (articol aici), iar sursa generatoare de știre Autoritatea de Supraveghere Financiară (articol aici).
18,4 % este creșterea activelor în fondurile de pensii administrate privat în România pentru primul semestru de 2014.

Studiu de caz: Dacă ești antreprenor, probabil te-ai gândit măcar o dată că o pensie decentă ar trebui să fie pe la 100.000 EUR, în sumă absolută. Asta poate însemna, în cele mai multe cazuri, că având copiii mari acum, te poți gândi cum să abordezi și acest aspect important în viața ta.
Haideți să vedem un calcul simplu! Pornind de la ideea că ai deja 45 de ani (mai mult sau mai puțin), cei 100.000 EUR ar însemna pentru 65 de ani o economie minimă de 5.000 EUR/an în mod constant. Cum ți se pare?
Acest efort nu e nici prea mare nici prea mic pentru un obiectiv financiar important. Desigur, oricare Consultant Financiar îți va găsi o variantă potrivită cu obiceiurile tale de economisire și de cheltuială, astfel încât să-ți atingi această sumă.

Singurul aspect de care ține cont Consultanța Financiară profesională este anticiparea situațiilor cu impact financiar mare și preîntâmpinarea efectelor financiare pe care le-ar putea aduce aceste riscuri. 
De ce, oare, oamenii se gândesc târziu la o imagine de ansamblu în care să includă și pensia, mai ales atunci când pot să facă un efort mai mic pentru un rezultat considerabil mai mare? 



*****

Despre Pensie am mai scris pe acest blog:

vineri, 1 august 2014

RCA-ul anunță schimbarea pentru sustenabilitate

Image courtesy of vectorolie / FreeDigitalPhotos.net 



Schimbarea despre care fac anunț în titlu se referă la sustenabilitate și viziune pe termen lung asupra business-ului în industria asigurărilor. Se simte nevoia unor asemenea modificări chiar și în comportamentul comercial al companiilor, dar și al intermediarilor, fie ei agenți direcți ai companiilor sau brokeri de asigurare.

Cu ceva timp în urmă într-o postare anterioară menționam despre o totală transparență în industria asigurărilor care deja se practică la un alt nivel în alte țări. Parte din probitatea acestui principiu este și menționarea comisionului intermediarului de care clientul știe de la stadiul de negociere a poliței, oricare tip ar fi ea.
Pe de altă parte Solvency II este documentul care cuprinde ideea accentuării transparenței pentru asigurători și devine încet-încet un element de implementare și pentru România. Am scris despre Solvency II aici

Iată că apar semne și la noi care să încurajeze implementarea unui asemenea principiu. Conducerea ASF propune un proiect prin care comisionul intermediarului să fie trecut în procent și valoare absolută pe polițele de tip RCA (despre acest proiect poți citi aici sau aici). 

Desigur, fondul pe care s-a grefat discuția este unul foarte alarmant din punct de vedere al business-ului de asigurări, prin practici neloiale și agresivitate de business al unor companii față de celelalte, ducând în timp la un business nesustenabil și la o depreciere serioasă a încrederii consumatorului final, element definitoriu în relația de business. În piață se cunosc aceste lucruri ca un fenomen cu finalitate în beneficiul consumatorului, care alege polița mai ieftină, ignorând aspecte care țin de capacitatea de plată a asigurătorului sau de alte elemente de context. Dar această practică are impact doar pe termen scurt și produce un efect invers pe o perioadă mai lungă de timp.

Mai există o problematică ridicată indirect, dar care nu este nici pe de parte de neglijat. Este vorba despre forțele de vânzări și modelele de distribuție pe care le folosesc companiile de asigurări. 

Se constată o tendință de creștere a intermedierii prin brokeri în ultima perioadă, ceea ce duce la reducerea costurilor cu distribuția prin agenți direcți. Efectul asupra acestora poate fi unul de specializare, pentru a putea supraviețui ca și model de distribuție. 

Dar brokerii au și ei problemele lor, legate de capacitatea de a promova onest și echitabil produsele și companiile care să răspundă nevoii reale și corect identificate și cuantificate a clientului. De cele mai multe ori, agentul brokerului va promova doar polițele pe care le cunoaște mai bine sau care sunt mai ieftine, interesat fiind de încheierea poliței decât de cel mai bun serviciu oferit clientului. 

Consultanța în asigurări abia acum începe să se specializeze într-o zonă confortabilă clientului, însă nu este un fenomen generalizat, iar acest lucru prezintă niște riscuri de ambele părți implicate în acest triunghi: companii și clienți prin broker.  


*****


Te-ar mai putea interesa să citești pe acest blog și:
Consultanţă Financiară prin asigurători... de ce?
Competenţă şi Antreprenoriat în Consultanţă Financiară
Consultanţi Financiari de Carieră
Profitabilitatea în domeniul consultanţei
Profesionalism vs Autenticitate