marți, 26 iulie 2011

From Financial Advisor to Wealth Manager

Pornind de la un articol al lui Robert Stammers, CFA, care justifică şi scoate în evidenţa importanţa unui Consultant Financiar* autentic şi profesionist, acela care este capabil să ofere soluţii tuturor situaţiilor care au factor de risc financiar, ideea care prinde un puternic contur în contextul activităţii consultanţei financiare (în special de asigurări) este aceea că profesionalismul rămâne principala preocupare a Consultantului.


În mod constant Consultantul Financiar face mult mai mult decât să livreze soluţia pe care o are la dispoziţie prin compania sau brokerul cu care lucrează. Acest lucru este posibil în măsura în care are posibilitatea şi abilitatea de a face o analiză financiară complexă a clientului său, dar şi de cunoştinţele şi dorinţa de a face mai mult pentru clientul său.

Dacă păstrăm ideea că în procesul de Vânzare se ţine cont de angajamentul declarat al Consultantului de a da plus valoare prin oferirea celei mai bune soluţii pentru clienţii săi, atunci este limpede că chiar dacă soluţia livrată poate să fie circumscrisă unei tipologii de client sau unei situaţii similare, modalitatea în care Consultantul identifică nevoia financiară şi-i răspunde eficace şi eficient face diferenţa între un Consultant Financiar şi un vânzător bun, deşi în acest domeniu titulatura este comună (Consultant Financiar).

Argumentul folosit de Stammers în articolul amintit, în care analizează pe cei care câştigă la loto şi într-un timp variabil revin la situaţia financiară de dinainte de a fi primit banii, situaţie care se regăseşte şi la cei care au primit o sumă de bani mare în mod neaşteptat, că este important să existe un sfătuitor profesionist pentru situaţia descrisă astfel încât deciziile financiare să nu fie luate numai emoţional, aşa cum se întâmplă de obicei, ci să fie găsită o strategie financiară care să includă şi investiţii şi plăţi şi cheltuieli personale, într-un mod planificat şi potrivit noului statut financiar.

Astfel de oameni se găsesc şi în ţara noastră, bineînţeles, este vorba despre cei care nu ştiu, nu pot, nu caută să-şi administreze finanţele personale într-un mod eficient şi orientat către bunăstare. Consultantul Financiar poate câştiga mult mai mult de la clienţii săi decât un simplu comision (plus bonusuri şi alte beneficii) devenind un Manager de Bunăstare (adaptarea din engleză - Wealth Manager - îmi aparţine, n.n.), iar câştigul real este cel care depăşeşte aspectele imediate.

Consultantul Financiar se gândeşte la clientul său astfel încât să-i găsească o soluţie financiară potrivită şi complexă, înglobând toate aspectele vieţii sale cu implicaţii financiare; riscuri imediate şi de durată, situaţii neprevăzute, nevoi şi obiective financiare, soluţii de economisire, portofoliu de investiţii. Cel mai important, poate, este aspectul de educare a clientului pentru o atitudine financiară potrivită, care se formează în timp şi cu sprijinul Consultantului şi prin aplecare a clientului asupra acestui aspect al vieţii sale, folosind toate mijloacele care există şi care devin disponibile în fiecare moment.


          *Titlul păstrează titulatura în variantă internaţională pentru simplul motiv că înţelesul poziţiei de Financial Advisor (FA) este mai cuprinzător decât cel al Consultantului Financiar (CF) de la noi, deşi accepţiunea folosită în articol are în vedere asocierea de autoritate şi profesionalism a CF faţă de FA, către care se îndreaptă viziunea autorului acestui blog.


*****


Câteva resurse interne (din blog) despre a fi Consultant Financiar:
8
Profesionalism vs Autenticitate
Competenţă şi Antreprenoriat în Consultanţă Financiară

Poţi accesa mai multe la Categoria: Management Critic

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu