La ce te-ai înhăma dacă ai ști că nu ai cum să eșuezi? Ce anume ai dori să faci atunci când ai avea garanția că ți-ar ieși excelent? Cum ai funcționa fără frică de eșec?
Ai porni cea mai mare afacere din istorie? Ai salva omenirea de la foamete? Ai construi nava Enterprise din Star Trek și ai porni prin Univers? Ai juca la loto? Ai trăi altfel decât până acum? Ți-ai face mai mulți prieteni? Ai zâmbi mai mult? Te-ai implica personal pentru a produce plus valoare în politica lumii? Ai susține toate organizațiile caritabile de pe pământ? Ai construi 40 de biserici? Ai cumpăra palatul Buckingham? Ai conduce în fiecare zi un McLarren F1? Ai rezolva problema încălzirii globale? Ți-ai face fericiți toți prietenii? Ai înființa un program de burse pentru cei care au nevoie? Ai investi pentru cele mai bune randamente din istorie? Ai găsi un leac universal pentru toate bolile din lume?
Ai fi fericit?
Ai fi mai aproape de fericire?
*****
Inspirația acestei postări mi-a fost furnizată magistral de o prezentare pe care o găsesc extraordinară, care a fost făcută de către Regina Dugan pentru TED: "What would you attempt to do if you knew you could not fail?"
Chiar dacă este legată de partea tehnică a vieții și de acei "tocilari" care fac multe încercări pentru ca o mare parte a vieții noastre să fie mai simplă, mi-am permis a o transforma într-o provocare în plan personal. Eliberarea de frica eșecului face parte din toate mesajele de motivare care există formal și non-formal, profesionist construite sau natural formulate. Depășirea limitărilor personale și accesarea unor resurse interne pe care nu le-am folosit niciodată sau poate rareori a devenit deja o practică ce tinde să se traducă în știință, în sensul universalizării unor practici cu rezultate demonstrate deja în foarte multe cazuri. Poate că trivializarea prin transformarea în industrie și exploatarea în primul rând economică a eliberării de limitări face ca acest subiect să fie puțin demonetizat, deși cine a gustat acest aspect cu greu poate fi influențat de încercările externe de a-l devaloriza.
Așa că,
Ce-ai face, dacă ai ști că nu ai cum să dai greș?
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu