Bursa românească
Se vehiculează ideea că în 2012 economiile românilor vor fi condiționate de relaxarea creditelor întrucât creșteri salariale importante nu vor fi, mai ales că informația conform căreia companiile vor lupta să-și conserve forța de muncă actuală este expresia unei prudențe mai mari în investițiile acestora. (Se știe că pentru a recruta un angajat nou se cheltuie mult mai mult decât pentru a reține și motiva pe cel existent.)
De altfel, faptul că lucrurile sunt mai relaxate în 2012 nu face decât să dea posibilitatea investițiilor financiare să capete o importanță relativă și-n bugetele personale ale românilor, atâta vreme cât profilul de investitor se potrivește cu interesul și disponibilitatea clientului. Iar statisticile, în general, subliniază caracterul imprevizibil al atitudinii la risc al românilor. (Sursă aici)
Dacă prudența fiscală se menține și ofertarea la vânzare a companiilor de stat are cumpărători, cea mai importantă acțiune fiind listarea Romgaz, o oferta de aproximativ 300 milioane euro, atunci bursa românească va cunoaște o revenire, deși este prognozată pentru jumătatea a doua a anului 2012. Cel puțin așa spun brokerii.
Bursa europeană
Germania și Portugalia au programate astăzi licitație de obligațiuni, ceea ce a făcut ca bursele europene să fie pe minus ieri, în aștepare. Urmează Grecia, Italia și Spania tot în ianuarie; pentru tot anul 2012 valoarea licitațiilor programate în zona euro este de 865 mld EUR. (Sursă aici)
Bursa americană
Americanii au avut un an 2011 relativ static din punctul de vedere al reflectării indicelui S&P 500, care a închis anul pe -0,003 %, aproape identic cu cel din 1947.
S-a deschis un nou an investițíonal și din informațiile de până acum investițiile prin asigurări, adică prin produse de tip Unit-Linked, rămân o opțiune interesantă pentru clienții care vor să investească, au nevoie de randamente bune, de o administrare a contului eficientă și profesionistă, de un partener puternic care știe să facă plasamente profitabile și pentru clienții care conștientizează și nevoia de protecție financiară la riscurile majore ale vieții și în același timp la riscurile legate de sănătate.
*****
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu