Cele trei mari agenții de rating recunoscute la nivel internațional sunt Standard and Poors, Moody's și Fitch. Desigur există și alte agenții.
În mod practic aceste agenții de rating evaluează riscul de neplată sau de faliment al unui jucător de piață, ajutând investitorii să ia o decizie argumentată în ceea ce privește strategia cu care vor investi și să cântărească oportunitățile prin niște repere obiective. Opinia agențiilor care este emisă sub formă de rating ține cont de aspecte financiare și economice și se dorește a fi o părere emisă și nu o recomandare explicită de a cumpăra sau nu.
Deși prezintă istoric de evaluări eronate, totuși influența acestor agenții este foarte mare. De când situația în Europa a luat un avânt descendent serios, se tot pune problema de a înființa o agenție europeană sau de preluare a acestei funcțiuni de către una sau două companii cu experiență și capacitate, cu atât mai mult cu cât rapoartele agențiilor de rating suportă corecții serioase și lipsă de informații.
*****
Desigur, sistemul este perfectibil, iar situația crizei internaționale poate să fi fost augmentată de aceste agenții, drept pentru care existența lor în starea actuală este sub semnul întrebării. Faptul că la cererea clientului anumite ratinguri pot fi influențate și de asemenea faptul că au existat situații în care ratingurile au fost eronate, aceste aspecte pot să conducă la o reformare a sistemului de evaluare.
Din ce în ce mai multe aspecte de corectat și de ajustat, chiar dacă este vorba despre "fine tuning", iar această concluzie devine premiza unei noi economii, probabil mai simplistă în procesele ei, poate mai specializată prin rafinarea situației actuale, este dificil de preconizat. Un studiu serios ar trebui făcut pentru a găsi un răspuns obiectiv, care ar putea fi influențat de către cel care îl caută....
Un cerc vicios din care este foarte dificil de ieșit. Și totuși există speranță.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu