miercuri, 24 noiembrie 2010

Coaching şi Mentoring

Coaching şi Mentoring sunt două concepte care au înţeles diferit, iar în anumite contexte care nu cer un grad absolut de specificitate tind să se apropie ca practică.

Mentoratul este mai apropiat de Managementul Consultativ în aplicare întrucât presupune deferenţa de experienţă între cel care dă şi cel care primeşte, autoritatea şi rezultatele în domeniu conferând statutul primului. Nuanţele se păstrează, fără îndoială, existând situaţii în care un manager poate să aibă experienţă mult mai mică în domeniu decât subordonaţii săi.
Calitatea în plus pe care o are o relaţie de mentor-discipol este în primul rând experienţa, credibilitatea şi recunoaşterea pe care mentorul le are în domeniu de referinţă al discipolului şi relaţiile profesionale pe care le-a creat de-alungul vremii în domeniu, aspect foarte important în dezvoltarea discipolului.
Mentoratul înseamnă o aplecare mai directă şi mai intensă la nivel tehnic asupra activităţii discipolului, implicit relaţia dintre cei doi devenind una mai intensă decât limitele profesionalului impus de standarde funcţionale.
Bineînţeles că este o acţiune bidirecţională, cu aşteptări, interese, rezultate şi implicaţii pentru ambele părţi, însă principalul beneficiar rămâne discipolul.

Mentorul este cel care transferă experienţa, spre deosebire de Coach, care doar va provoca dezvoltare, chiar dacă are sau nu are experienţă specifică în domeniul Clientului; recomandabil este să nu existe această experienţă întrucât relaţia va tinde să nu ajute relaţia de coaching inhibând-o prin percepţia personală a Coach-ului.
Coachingul ţine de un subiect pe care Coach-ul îl va obţine de la Client şi va menţine procesul atâta vreme cât este relevant, fără a face judecăţi asupra celor discutate şi analizate şi fără să-şi manifeste aprobarea pozitiv sau negativ, cu atât mai mult fără să dea sfaturi. Coachingul ridică starea de conştienţă, de prezenţă, într-o anumită problemă-situaţie.

Provocarea pentru tine: Acţionând în calitate de Mentor, cum ai depăşit momentele dificile ale relaţiei? Prin Coaching? Ce înseamnă pentru tine a te comporta "profi" în calitate de Mentor?

3 comentarii:

  1. Fara indoiala ca nu pot comenta termenii ca definitie. Observ, insa o tendinta de sablonizare a termenilorsi a situatiei. Consider ca adeverul e la mijloc, astfel ca poti sa fii si Mentor si Coach mai ales daca ai experienta necesara. Asadar poti sa faci slalom prin aplicarea cunostiintelor, cu trairea experientelor, bazandu-te pe dorinta transormarii novicelui.

    RăspundețiȘtergere
  2. Este adevarat ca poti fi si una si alta, atata vreme cat pozitia ta este una manageriala si obiectivul tau este determinat de realizarile echipei. Vei actiona pe toate planurile si din toate functiile pe care le ai si le poti imprumuta astfel incat sa ai rezultat.
    Deasemenea cred ca, chiar in situatie de coach/mentor pe de o parte si client/novice de cealalta parte se pot imprumuta rolurile, cu precizarea ca se face mentiune precisa in discutie/relatie ca urmeaza un alt tip de abordare fata de cel obisnuit. Astfel, in situatie de coaching, de preferat este sa nu se intample acest lucru, iar daca se intampla, este important ca cel care ofera coaching sa aiba experienta si expertiza pe domeniul celui care primeste coaching.
    In ceea ce priveste mentoringul, cred ca se apeleaza relativ frecvent la situatie de coaching, desi nu in mod implicit.

    RăspundețiȘtergere
  3. O răspuns mai extins la comentariu de mai sus găsiți aici:
    http://coexe.blogspot.ro/2012/08/sablonizare-si-profesionalizare-in.html

    RăspundețiȘtergere