luni, 22 august 2011

Roubini_Solutions .2

După soluţiile date acum o saptamână, care includeau cash-ul si aurul si evitarea plasamentelor riscante, Roubini (Dr. Doom, Profetul crizei) revine cu o altă soluţie, de data aceasta puţin diferită şi cu viziune mai largă de acţiune: stimularea economiei sub forma investiţiilor în infrastructură, apoi creşterea taxelor pentru cei bogaţi în ideea retransferului puterii economice către clasa de mijloc, după care reducerea datoriilor şi reglementarea mai strictă a sistemului financiar, fiind nevoie de garanţii din partea bancilor centrale şi, un element important care ar fi greu de realizat, desfiinţarea băncilor considerate "prea mari pentru a da faliment". (articolul complet aici).

"Asta înseamna îndepărtarea atât de modelul laissez-faire anglo-saxon, cât şi de modelul continental european al statelor bunăstării bazate pe deficite. Ambele sunt distruse", a spus Roubini.

*****

Desigur, situaţia este serioasă şi destul de gravă astfel încât diferitele autorităţi în domeniul economic să reacţioneze şi într-un altfel de limbaj decât cel ermetic şi tehnic, total neangajat şi neangajant.

"Civilizaţia profitului" va fi greu de remodelat, deşi poate este cea mai flexibilă din cele care au existat până acum. Schimbarea poate fi produsă doar de situaţii limită, precum cele care asumă clash-uri şi crash-uri sociale? Să sperăm că nu. Soluţii încă există, chiar şi de la cei mai apocaliptici analişti economici, precum Roubini.

Voinţa politică dă semne de îndreptare, deşi "Pieţele vor să ne forţeze să facem anumite lucruri - ceea ce nu vom face", a spus Angela Merkel. Soluţia este lupta cu criza de încredere a pieţelor financiare, lucrând la îmbunătăţirea competitivităţii şi a perspectivelor de creştere şi reducând în acelaşi timp datoria guvernamentală (preluare ZF, articolul aici). Eurobondurile nu sunt o soluţie şi "unificarea bugetară europeană", care ar părea că poate rezolva o parte din probleme, ar necesita modificarea tratatului european, proces îndelungat şi ineficient sau neeficace.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu