miercuri, 25 ianuarie 2012

Manipularea bursei

Întâlnirea oportunităților de pe bursă nu este o întâmplare, iar cei care se simt investitori știu acest lucru destul de bine. Trebuie să dispui în primul rând de un psihic bun, să îți permiți să pierzi suma pe care vrei s-o investești, cel puțin așa spun tot consultanții financiari onorabili, care fac o evaluare corectă și consiliază profesional un potențial investitor. Apoi, rezolvat fiind aspectul psihologic, este important să "ai cu ce", adică să dispui de suficienți bani să atragi interesul unui broker de investiții. În fine, povestea se concretizează apoi în bani, fie cu plus, fie cu minus. Și nu în ultimul rând să ai informația potrivită pentru "a miza pe cartea câștigătoare".

Fie că acționezi la sfatul și îndrumarea unui trader, fie că încredințezi acest aspect doar lui, lucrurile se complică puțin în momentul în care se dă comanda de cumpără sau vinde, pentru că informația din spate care a dictat acțiunea poate fi una care să nu materializeze așteptarea inițială și să degenereze în pierdere pentru cont, aspectul pe care toți se străduiesc să-l evite. 

Povești de influențare a Bursei au existat și vor mai exista peste tot în lume. Când e vorba de mulți bani, de foarte mulți bani, oamenii se dovedesc destul de creativi în a găsi modalități de a conduce lucrurile spre a atinge așteptarea generată, fie ea însemnând  influențarea pieței și implicit a bursei, chiar dacă veghează organisme de monitorizare și control la nivel local. 

În România CNVM, Comisia Națională a Valorilor Mobiliare are autoritatea de a supraveghea piața de capital și poate vedea toate tranzacțiile din piață, la ambele capete: cine vinde, cine cumpără.

Relatarea unui posibil caz concret în care manipularea bursei a putut exista, deși rezoluția CNVM nu a implicat sancțiuni deosebite, se găsește pe bizwords.ro (aici articolul pe larg), și vizează o cazuistică legată de tranzacționarea Rompetrol a anului 2003 prin implicarea unui off-shore din Cipru și informații care au permis un mecanism funcțional în cele mai mici detalii și cu precizie absolută, dovada faptului că "profesioniștii" știu să-și facă treaba. 

Despre subiectul influențării bursei, un punct interesant de început poate fi autorul Thomas W. Lawson, cu a sa lucrare Friday, the 13th, regăsit și-n postarea mea.

De altfel, e simplu să gândești că principiul "cumperi ieftin, vinzi scump", chiar în forma sa simplistă, este aplicabil și cei mai mulți se pot aventura pe bursă sub influența procentului de peste 30% la o lună de zile, așa cum declară o parte din brokerii din piață pentru clienții cu "punga largă și apetit nesățios". Desigur, asemenea randamente se pot obține cu preponderență afară. 

Și este și mai simplu să crezi că tot ce se întâmplă are cumva legătură cu unul sau mai multe interese majore din piață, gândire adiacentă și suportivă pentru toate teoriile conspiraționiste care se pot identifica sau nu.


*****


Ceea ce este în primul rând salutar, este faptul că există performeri care pot și fac aceste lucruri și tocmai de aceea se și vorbește de bursă ca despre un loc în care "bani fac alți bani", și mai apoi este important că prin acești profesioniști se poate avea acces la acest instrument, beneficiind de el, deși conceptul de îmbogățire peste noapte nu ar trebui legat de toată această discuție. 

Subscriu însă că existența unor reglementări ce generează un cadru etic și de piață deschisă, în care lucrurile pot funcționa dincolo de principiul lăcomiei absolute, este capital. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu