luni, 9 mai 2016

Managementul Riscului: Cum? Când? Beneficii


“Salut! Cum îți merge?
Bine, Mulțumesc! Mai bine decât mă așteptam!
Ai auzit ce s-a întâmplat la firma colegului nostru? Cum a fost oare posibil așa ceva?”



Image courtesy of by Stuart Miles at FreeDigitalPhotos.net


Poate că mai departe subiectele vor veni din zona legislației, crizei economice sau a competiției. Indiferent de acestea, riscurile asumate sau neidentificate la timp sunt cele care vor fi vinovate de asemenea dialoguri.

De cele mai multe ori antreprenorii își asumă foarte multe riscuri și nu dintre cele mai mici, având ca mobil/motivație succesul în forma lui absolută, obținut, evident pe drumul cel mai scurt.

Știați că există modalități de a optimiza rețeta de succes a oricărui antreprenor, astfel încât lucrurile să fie îmbunătățite, procesele eficientizate, iar obiectivele atinse? Poartă numele sofisticat de Managementul Riscului.


În acest articol:
Cum funcționează?
Când trebuie folosit?
Cine să conducă un Proces complet?
Un Management al Riscului în cazul investitorilor?
Beneficii


Cred că l-aș întreba pe unul din managerii de mai sus așa: Cum arată binele tău? și încă mai mult: Cum ai vrea să fie mai binele tău?

Binele în business este ușor de creionat și este de obicei o listă cu câteva elemente de bază, printre care: profit, cotă de piață, creator de valoare. Mai binele poate să fie de fapt planul pe termen mediu și lung, extindere, diversificare.

Mai apoi, l-aș mai întreba pe același manager: Ce-ar putea interveni ca să nu mai fie bine? De fiecare dată se întâmplă la fel, fiecare dintre ei face o pauză reflexivă și revine cu o altă listă de elemente care pot impacta business-ul în mod negativ, de această dată o listă mult mai consistentă și mai acrivist formulată.

Riscul se transformă dintr-un element neutru în ceea ce este prin capacitatea de a relaționa cu o situație ideală sau cu una dată. Din acel moment se referă direct sau indirect la o persoană, companie sau grup și activitățile lor sau situațiile în care se găsesc. Prin urmare, acest element neutru capătă valența de a determina rezultate într-un fel pozitiv sau negativ, chiar indiferent de conștientizarea sau nu a acestui lucru.

Dacă ceva se întâmplă și impactează negativ un context, se numește risc Iar demersurile coagulate pentru ca aceste evenimente să impacteze mai puțin sau deloc pot fi subsumate Managementului Riscului.


Câteva întrebări mari despre Managementul Riscului

I. Cum funcționează Managementul Riscului?
Un proces popular și simplificat poate decurge astfel:

1. Pune mâna pe risc, adică identifică-l în forma care creează impact cuantificabil în proiectul tău.

Dacă se întâmplă ceva și se diminuează câștigurile? Dacă apare ceva neașteptat și scad vânzările? Dacă intervine o modificare legislativă și afectează tot antreprenoriatul românesc?

Există metode consacrate de identificare a riscurilor dintr-un context precizat de business, poate și pentru că Riscul în business este probabil mult mai uzat ca în viața personală. Există mult mai multe resurse și indicatori identificabili, care să se concretizeze, în final, în profit. Câteva metode de bază presupun: brainstorming, liste de riscuri (vezi pe acest blog: Riscurile la nivel mondial pentru 2013), experții din domeniu (Bancherii se tem).


2.Vorbiți aceeași limbă despre Riscuri, adică implementați un proces coerent de comunicare pentru a fi conștienți în egală măsură de aceste Riscuri.

Cum impactează riscul identificat fiecare nivel al organizației? Este el definit la fel în toate aceste contexte? Ce ar trebui precizat astfel încât să existe o înțelegere comună a acestui risc specific?

În funcție de dimensiunea organizației, acest proces de comunicare se poate face cu o anumită periodicitate sau ca eveniment special creat, folosindu-se toate mijloacele obișnuite de comunicare ale organizației.

3. Cântăriți Riscurile și găsiți raporturile de cauzalitate dintre ele, acolo unde există, evaluați impactul și frecvența lor.

Cât de puternic se simte efectul riscului? Ce nivele sunt mai puternic afectate? Cu ce frecvență apare acest risc?

Scalarea riscurilor în raport cu alte riscuri poate să genereze o ierarhizare a acțiunilor ulterioare și o dozare a resurselor interne pentru a rezolva efectul riscurilor în organizație.

4. Fiți creativi cu răspunsurile la Riscuri și alcătuiți scenarii de răspuns, dar și cu măsuri de prevenție.

Răspunsurile pot însemna: eliminarea Riscului prin eliminarea cauzei riscului, Acceptarea sau asimilarea Riscului prin planuri de acțiune specifice și Transferul Riscului, de obicei printr-o asigurare sau altă formă de transfer.

5. Monitorizare Riscuri și Indicatori de Risc.

În urma acestui proces, se vor fi identificat și indicatori cheie de risc, ce trebuie urmăriți pentru a schimba starea de re-acțiune față de un risc, dacă acesta se alterează în timp.

Elementul de Acțiune se regăsește continuu în acest proces simplificat. Fără acțiune, Managementul Riscului nu are sens.


II. Când trebuie folosit Managementul Riscului?
Când? Unde? Adică, În ce situații? Orice antreprenor pățit va răspunde că un Proces de Management al Riscului este util să fie făcut la început și periodic.

Ori de câte ori începe un proiecte de anvergură, se impune și o analiză aprofundată de risc, un Management al Riscurilor exhaustiv, pentru a cunoaște cât mai multe aspecte și a putea fi pregătit. Procesul în sine este o abordare sistemică ce extinde, prin mijloace specifice, imaginea de ansamblu asupra riscurilor și oportunităților din proiect și din afara lui.

Managementul Riscului face ca partea de acțiune din orice proiect să se facă pe un fundament care asigură rezultate de calitate proiectului în timp util și cu costuri controlabile, ceea ce înseamnă proactivitate în mod profesionist.


III. Cine să conducă un Proces complet de Managementul Riscului?
Este destul de simplu de intuit că profesioniștii pot face ca rezultatele să apară mult mai repede, iar lucrurile să capete sens în context mult mai eficient. Este bine să fie un Consultant de Risc sau cineva care a fost pregătit și certificat pentru acest tip de procedură.

Doar nu v-ați încredința afacerea pe mâna cuiva pe care nu-l cunoașteți și nu-i apreciați contribuția la business-ul dvs?

Există și oameni de asigurări care pot oferi consultanță de risc, peste mandatul de asigurări.


IV. Un Management al Riscului în cazul investitorilor?
Fără îndoială.
Am observat însă câteva aspecte și acestea se verifică periodic în cazul investitorilor în fonduri precum cei cu polițe de asigurare cu componentă investițională de tip Unit-Linked:

Când este vorba despre banii lor, oamenii apreciază și evaluează riscul doar în măsura în care îi afectează direct, adică doar dacă se concretizează într-o amenințare cu impact financiar asupra contului lor în mod direct.

Din acest motiv, Percepția asupra riscului este, din păcate, un aspect subiectiv, el însemnând lucruri diferite pentru persoane diferite în situații similare.

Astfel, că o informație cu impact economic într-un anumit domeniu care poate fi monetizat este ignorată tocmai din acest motiv, iar valorizarea informației în contextul mai larg al unui portofoliu o poate face mai eficace un Consultant.

Atitudinea la risc depinde de suma investită și de valoarea ei în contextul economic propriu clientului: educație financiară, practică economică, viziune asupra vieții.

Este vorba despre toleranța la risc, adică despre cât ești dispus să pierzi pentru a avea șansa de a câștiga mai mult. Dacă un risc este identificat și impactul său este imediat, atunci există reacție emoțională la risc. Dacă riscul se încadrează în altă categorie decât cu impact imediat direct asupra contului, atunci este întâmpinat cu o indiferență relativă.



În concluzie, Ce beneficii pot avea când folosesc un Management al Riscurilor?

1. Plus-valoare adusă de Consultanții de asigurări, care operează zilnic cu diferite riscuri asigurabile și pot să-și “upgradeze” calitatea serviciilor prin Consultanța de Risc și  Managementul Riscului, mai ales că pot identifica și riscuri care nu sunt transferabile unei polițe de asigurare, dar care au impact în business-ul clienților.

2. Strategie eficientă și eficace. De ce? Pentru că face ca o decizie de business să fie bine fundamentată și pentru a putea mai apoi planifica eficient și eficace, ghidând execuția și controlul și creând o imagine de ansamblu completă și incluzivă.

3. Este o modalitate de specializare prin situarea în context și nu prin independentizarea domeniului de activitate, element care poate crea cel puțin 1 avantaj competitiv. Elementele din jurul nostru sunt interconectate și atunci când ceva se întâmplă undeva, există o posibilitate de a impacta și activitatea de bază, dacă nu direct și imediat, în mod indirect și pe termen mediu sau lung. O disciplină de lucru care include Managementul Riscului poate să însemne capacitatea de a avea un ROI mai bun decât alte business-uri.

4. Cu ceva vreme în urmă am scris o postare (Este vorba despre bani) în care aminteam despre ce este activitatea unui Consultant Financiar sau despre ce ar trebui să fie și am primit un comentariu, pentru care sunt recunoscător, care mi-a pus în vedere o atitudine pe care am întâlnit-o nu foarte des, însă cu o anumită regularitate; încerc o parafrazare: întreaga economie este construită pe ideea de lăcomie.

Ceea ce cred că poate face Managementul Riscului este să ofere un instrument eficient pentru a putea atinge obiective precise, mai ales în contextul în care însăși economia poate fi considerată un risc al său, tocmai pentru că există un punct de plecare identificabil al acestui risc.








Ce-ți trebuie ca să fii fericit? Îți merge business-ul ca “pe roate”, acasă toate bune, ai timp de toate pasiunile și hobby-urile tale? Dar, Ce te face nefericit? Angajați nemotivați, facturile prea multe, stres? Esența sumei răspunsurilor este “Riscul”, iar gestionarea acestuia prin Managementul Riscului devine o uzanță necesară, întrucât spune o axiomă a Managementului că ceea ce nu se măsoară, nu poate fi controlat, iar ceea ce nu este cunoscut, nu poate, cu atât mai mult.




Te provoc să-ți dai răspuns la cele două întrebări de la începutul articolului:

1. Cum arată „binele” tău?

2. Ce ar putea interveni astfel încât să nu mai fie „bine”?

Și te provoc să ne împărtășești concluziile tale într-un comentariu mai jos!





Despre acest subiect, te invit să mai descoperi pe acest blog:

"Riscul este ceva pozitiv!"

Dispersia Riscului

Rişti mai puţin şi câştigi după implicare

Strategia de Investiții și Controlul Investiției



Despre autor:
Cătălin Maxim lucrează în asigurări de mai bine de 10 ani, furnizând soluții de Private Investment, Asigurări Medicale, Asigurări de Viață și Asigurări Generale pentru persoane fizice și juridice, specializându-se pe administrare conturi mari prin analiză nevoi, eficientizare procese, monitorizare rezultate financiare și managementul riscului.

Puteți să luați legătura cu Cătălin prin email: maxim.catalin.mgm@gmail.com