Ca orice instrument financiar care promite mult sau care stimulează imaginația către oportunități financiare deosebite, Bitcoin-ul a ocupat o bună parte din capetele de știri de anul trecut, și, foarte probabil, va mai continua încă o bună bucată de timp să facă subiect de discuție sau măcar de trafic mediatic.
Știri care anunță câștiguri fabuloase datorate unei inspirații mai vechi legate de Bitcoin, tranzacții cu mașini și case achiziționate cu Bitcoin, evoluții galopante și de-a dreptul halucinante ale monedei Bitcoin, ba chiar fraude spectaculoase, toate aceste elemente fac parte din atracțiile de presă despre moneda Bitcoin pe anul 2013.
Dealtfel istoricul Bitcoin este unul demn măcar de un film de Hollywood, și, deși nu ne-am propus să facem nici măcar un sumar al acestui fenomen interesant, totuși reținem ideea că Bitcoin este asociat cu o nouă valută, o alternativă digitală ce comportă mult mai puține taxe și aduce o serie de alte beneficii foarte atractive.
Deocamdată nu există autoritate de reglementare a acestei monede (avantaje și dezavantaje), iar mediul financiar în general îl respinge, drept pentru care se fac eforturi pentru a nu degenera în spălare de bani sau alte acțiuni ilegale.
Mecanismul de generare electronică a monedei aduce puțin cu jocurile pe calculator (de tip păcănele, sic!). Cred însă că este un reflex la ideea de schimb bani pentru muncă în sensul de schimb bani/bitcoin pentru un altfel de muncă, poate o muncă inteligentă, poate o altă calitate a muncii; dar încă nu există foarte coerent explicat fenomenul acoperirii în natură a acestei monede... Dacă alții pot să pedepsească imprimantele în anumite contexte (în engleză în original, al doilea sic!), de ce oare să nu o poată face și alții cu bitcoin-urile.
Vires in numeris!
Desigur, este mult mai fezabilă ideea de speculă în tot ceea ce generează Bitcoin, ca reflex poate la un sistem financiar care nu mai descoperă șanse reale pentru unii sau poate la un sistem financiar invaziv și restrictiv, un sistem financiar clădit și dezvoltat pe lăcomia care se auto-generează.
Un posibil răspuns la întrebarea din titlu: Da, Bitcoin poate fi moneda viitorului, însă moneda Bitcoin nu rezolvă o problemă, nici măcar dacă devine un instrument financiar curent și real de lucru în economia noastră. Oamenii l-au folosit ca atare, unii s-au îmbogățit, alții au pierdut. Dacă este acceptat, va fi asimilat sistemului, poate reușind să aducă mici influențe benefice în sistem în cel mai fericit caz.
Este oare fiabilă oricărei analize o formă de societatea în care să existe altă formă de schimb decât moneda, adică banii? Deși se cunosc exemple de persoane și chiar de comunități care trăiesc astăzi și coexistă fără a se folosi de bani ca element de monetizare a valorii, implicit a muncii, în acest moment este un efort de imaginație să gândim o planetă întreagă lipsită de instrumentarul ban, efort pe care literatura l-a făcut rezolvând uneori naiv și inocent problemele de fond.
***
Photo Sources: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/19/Bitcoin-coins.jpg
***
Citește și: