Image courtesy of Salvatore Vuono/ FreeDigitalPhotos.net
Nu e o noutate că, în sfârșit, Banca Central Europeană (BCE) a început achiziția de obligațiuni europene pentru a direcționa cu încă o măsură mai serioasă inflația, către pragul de 2%. Cele 1100 mld EUR intră deja în Europa în tranșe lunare, iar bursele spun că acest element are efect pozitiv, înregistrându-se creșteri interesante. Desigur, trendul așteptat trebuie confirmat în perioada următoare, dar când același tip de măsură a fost luat de către SUA, a urmat un trend stabil de creștere. Pentru Europa, Citigrup anticipează 70% creștere la finalul lui 2016.
Pe de altă parte, creșterea de pe burse rămâne sensibilă și la situația Greciei, care încearcă să obțină ajutor financiar, fără implementare de măsuri, presată însă fiind de BCE și de Germania în acest sens.
Desigur, reacțiile Rusiei privitoare la măsuri de protecție NATO implementate în Europa nu sunt de neglijat, în ultima perioadă devenind tot mai evidente.
O atenție deosebită trebuie dată și Franței, care, prin ratarea țintei de deficit bugetar și prin sentimentul anti-euro din ce în ce mai prezent, duce la o răcire a relațiilor cu Germania, alianță pe care s-a pornit ideea euro.
Dealtfel, săptămâna aceasta EUROSTOXX 50 debutează cu un ușor roșu, după ce săptămâna trecută a avut o creștere interesantă la 3736,99 puncte.
Articole de interes:
În buzunarele cui vor intra cele 1.100 miliarde de euro cu care BCE inundă pieţele?
Zona euro a ieşit din criză, iar economia îşi revine hotărât. Puteţi relua investiţiile.
Tara care a devenit marea problema a UE
Greece Faces Decisive Week as Tsipras Is Set to Meet Merkel
Despre ce face BCE, în videoclipul de mai jos:
De pe acest blog, ar putea să-ți stârnească interesul și:
Riscul este ceva pozitiv
Riscul este ceva pozitiv