joi, 9 martie 2017

Cum să gestionezi riscurile în firmă asociate pierderii sănătăţii angajaţilor?



Image courtesy of by Ohmega1982 at FreeDigitalPhotos.net 




Știi care sunt riscurile care îți impactează profitul firmei asociate pierderii sănătății oamenilor din echipa ta? Ai avut situații în care compania ta a pierdut bani din cauza acestui aspect? Te-ai gândit cum poți să gestionezi aceste riscuri, astfel încât impactul financiar să fie minim?

Dacă încă nu ești conștient de aceste riscuri, atunci primul pas potrivit este identificarea lor, iar un instrument eficient este Managementul Riscului.


Ce este sănătatea? Este acea stare de fapt de care devenim conștienți că s-a alterat abia în momentul când deja a impactat buna funcționare a organismului. Altfel spus, este o stare de normalitate care ne caracterizează viața și pentru care alocarea efortului pentru a o menține trebuie să fie cel puțin egală cu predispunerea noastră la factori perturbatori.

Pentru o companie, grup, echipă, care lucrează împreună și se sprijină reciproc prin abilități și sarcini adiacente și congruente scopului comun, pierderea sănătății unui membru poate să însemne de cele mai multe ori o serie de probleme majore, iar rezolvarea acestei situații aduce complicații.


Pe de altă parte, nu mai este un secret că în pachetul de beneficii standard pe care companiile îl pun la dispoziția angajaților se află de cele mai multe ori și Asigurarea de Sănătate, mai precis un tip de asigurare de sănătate de grup, care motivează și înclină balanța de multe ori în decizia finală într-o piață a muncii în care candidații dictează, și nu companiile.

În pachetul de beneficii pentru angajați, se practică, dealtfel, și ofertarea alături de Asigurarea de Sănătate și a Asigurării de Viață de grup într-o formă completă sau parțială, iar acest lucru poate augmenta pachetul de beneficii.

Dar oare ce știu acești angajați și alții încă nu cunosc?


Când ai avut în firmă situația în care un angajat cheie s-a îmbolnăvit, probabil că ai învățat pe pielea ta că este măcar util la nivel minimalist un management al riscurilor provenite din pierderea sănătății și este eficace să ai câteva scenarii de răspuns. Asta ar putea însemna: prevenirea riscurilor, eliminarea lor, minimizarea impactului acestora, reducerea riscurilor. Despre un proces simplificat și eficient de gestionare a riscului poți citi aici.


Principalele riscuri identificate mai des și corelate pierderii sănătății sunt: Absenteismul și Scăderea productivității.

- Absenteismul se referă la lipsa angajatului din câmpul muncii când intervine o problemă de natură medicală, îmbolnăvire sau accident.

- Scăderea productivității din cauza unei îmbolnăviri sau accidentări ridică multe probleme operaționale în firmă.


Asigurarea de Sănătatea poate să aibă loc în scenariile discutate la managementul riscului în atenuarea impactului financiar asupra business-ului. Atâta vreme cât angajații se pot duce oriunde este nevoie să-și rezolve problemele de sănătate, tu vei avea certitudinea cadrului în care aceștia vor primi tratamentul corect pentru însănătoșirea acestora în cel mai scurt timp posibil, deci revenirea la un ciclu normal de producție rapid.


Ce este o asigurare de sănătate pentru angajați și la ce folosește ea?

Asigurarea de Sănătate de grup este un tip de compensare financiară pentru servicii medicale pe perioadă determinată, care poate exista și în varianta decontării directe între asigurători și prestatorii de servicii medicale. Acestea sunt circumscrise unui grup predefinit, alcătuit din membrii echipei care se asigură prin contractare de către firmă.

Asta înseamnă că în momentul în care apare o problemă de sănătate la muncă, îndeobște, angajatul tău își poate ameliora situația în cel mai scurt timp posibil și având la dispoziție cele mai bune servicii medicale disponibile, fără să scoată bani din buzunar sau fiindu-i returnat costul serviciilor medicale de care a beneficiat.


În situația pierderii sănătății angajatului tău, oare cine platește? Ai fi tentat să zici că angajatul, eu zic că plătiți amândoi întrucât, tu nu mai produci și va trebui să pui în aplicare un plan de rezervă, dacă ai, dacă nu să realoci resursele pentru rezolvarea acestei lipse a angajatului tău.


Ce acoperă o Asigurare de Sănătate de grup?

În general Asigurarea de Sănătate este structurată pe pachete, iar pachetul de bază include de obicei Ambulatoriu (analize de laborator, consultații, imagistică) și Spitalizare (spitalizare și intervenții chirurgicale). La aceste pachete de bază pot fi atașate multe alte acoperiri suplimentare, printre care: graviditate și naștere, spitalizare și intervenție chirurgicală la boli grave, consultații la domiciliu, medicamente, recuperare, vaccinuri, etc.


Diferențele între ofertele de la mai multe companii apar la sume asigurate maxime, la condiții de eligibilitate, la excluderi și la componența pachetelor, de aceea asistența unui broker, care să înțeleagă nevoile companiei dvs, și să fie la curent cu ofertele din piață, este de preferat. De cele mai multe ori, brokerii cunosc limitele pe care produsul de la un asigurător îl are comparativ cu alt produs de la alt asigurător, află nevoile dumneavostră specifice și poate să le evidențieze și dvs în comparația ofertelor.


Asigurarea de Sănătate diferă de Abonamentul la o clinică privată în cel puțin două privințe:
1. Teritorialitatea, care înseamnă accesul doar în rețeaua respectivă de clinici pentru abonament, pe când asigurarea de sănătate nu are această restricție.
2. Servicii acoperite, care la abonament sunt mult mai puține și unele sunt doar reducere de cost, iar la asigurarea de sănătate ele sunt mult mai acoperitoare în termen de Sume Asigurate și de servicii incluse.


Când este cel mai bun moment pentru a contracta o Asigurare de Sănătate?
Este evident că înainte să se întâmple riscul asigurat pentru a putea beneficia de acoperirea poliței de asigurare. Deci, be advised!


Dar de ce te-ar interesa pe tine, antreprenorule, ca angajații tăi să fie asigurați?
Dincolo de evidențele unui atu competitiv în piața forței de muncă, Asigurarea de Sănătate (AS) înseamnă bani pentru tine pentru că:

1. AS este deductibilă fiscal în limita a 400 EUR per angajat per an (Art. 68, (5), h), Cod Fiscal).


2. AS îți scade absenteismul angajaților, prin rezolvarea eficientă și eficace a problemelor de sănătate. Adică, reduce timpul pe care aceștia îl petrec pentru rezolvarea acestora, prin servicii profesionale de sănătate și prin eliminarea birocrației sau timpilor de așteptare.


3. AS minimizează productivitatea scăzută din cauza problemelor de sănătate. Un angajat cu asemenea probleme de sănătate va avea randament diminuat, ceea ce impactează business-ul.


4. AS de grup costă sensibil mai puțin decât AS individuală, pe care și-ar dori-o orice om al muncii, dar pe care nu și-o permite.


5. AS poate deschide oportunitatea de a scădea costurile pe tot portofoliul de asigurări în curs al companiei.



Ce este de făcut?

1. Dacă deja ai, poate că e bine să te interesezi ce mai este nou prin piață, în termeni de analiză cost/beneficiu, ai putea să fii surprins.

2. Dacă încă nu ai contractat, atunci poți să aprofundezi subiectul, pentru a preîntâmpina situații neplăcute.

În ambele situații poți să apelezi cu încredere la mine. Pentru evaluare, asistență la identificare riscuri și oferte personalizate, mă puteți contacta la email: maxim.catalin.mgm@gmail.com, furnizând numele firmei, numărul de angajați, domeniul de activitate și datele de contact ale dumneavoastră.


Despre autor:
Cătălin Maxim lucrează în asigurări de mai bine de 10 ani, furnizând soluții de Private Investment, Asigurări Medicale, Asigurări de Viață și Asigurări Generale pentru persoane fizice și juridice, specializându-se pe administrare conturi mari prin analiză nevoi, eficientizare procese, monitorizare rezultate financiare și managementul riscului.


Puteți să luați legătura cu Cătălin prin email: maxim.catalin.mgm@gmail.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu