joi, 8 ianuarie 2015

Investițiile prin polițe de asigurare sunt neimpozabile.

Image courtesy of Pixomar / FreeDigitalPhotos.net 


Conform articol 42 Cod Fiscal, litera b), veniturile din asigurări nu sunt impozabile. Știați acest lucru? 

Iată cum s-ar traduce acest element fiscal în ceea ce privește Asigurările de tip Unit-Linked, care sunt Asigurări de Viață cu componentă investițională legată de Fonduri de Investiții:

1. Sumele Asigurate din componenta de Asigurare de Viață nu sunt impozitate.
2. Sumele rezultate din investirea banilor și generarea unor randamente bazate pe evoluția fondurilor respective sunt "curate", adică neimpozabile.

Concluzie: Câștigul este integral al clientului.

(Notă: comisioanele și taxele pe contract nu fac obiectul acestei postări.)

Pe de altă parte, randamentele anuale înregistrate de aceste tipuri de programe investiționale depășesc de multă vreme dobânda bancară. Astfel că pot fi considerate o opțiune pentru cineva care dorește ca banii săi să fie economisiți în condiții de randament sporit.

Dar să vorbim despre RISC! Anume, ce riscuri implică astfel de plasament investițional?

1. evoluția piețelor financiare
2. administrarea programului investițional
3. administrarea contului

În primul rând, evoluția piețelor financiare este relativ predictibilă, existând o serie de elemente pe care le folosesc specialiștii și la care puteți avea acces cu un minimum de efort și interes.

Când vorbim despre administrarea programului de investiții, implicit al fondului de investiții, atunci sunt esențiale alte aspecte: Administratorul fondului de investiții și Compania de asigurări. În sine acestea nu reprezintă o chestiune de risc, ci doar o problemă de alegere, conformă cu o anumită strategie investițională stabilită în prealabil.

Un aspect interesant și foarte important este administrarea contului, care ține de client (culmea!) mai mult decât de consultantul care gestionează polița de asigurare. Conform contractului de agent pe care îl are cu compania de asigurare sau cu brokerul de asigurare, consultantul/agentul nu are dreptul sau obligația de, ba chiar i se interzice a face recomandări de investire a banilor, deși contextual vorbind, ar fi cel mai indicat s-o facă, atâta vreme cât există un nivel de profesionalism foarte ridicat și o experiență pe măsură. Dar, în administrarea contului intră și alte aspecte care țin de mecanismul produsului de asigurare și a mecanismului de investire a banilor, elemente pe care consultantul le poate explica și face familiare clientului, pentru decizii optime.

Astfel că,  atâta vreme cât cineva dorește să economisească bani, poate face un studiu de piață să verifice ca și variantă de economisire-investire, căutând și alte instrumente, precum polițele de asigurare de tip Unit-Linked, vândute de mai toate companiile de asigurări importante de la noi.