miercuri, 29 februarie 2012

Bancherii se tem

Un studiu CSFI preluat din Cariereonline.ro privitor la riscurile din domeniul financiar a identificat între primele de care bancherii se tem:

1. Riscul macroeconomic cauzat de Colapsul Zonei Euro
2. Pierderea creditării, prima consecință a riscului nr. 1
3. Criză de finanţare
4. Lichidităţi şi capitaluri blocate
5. Ingerinţe politice în număr crescând
6. Cadrul de reglementare înăsprit
10. Riscul de management
12. Riscul privitor la continuitatea afacerilor


*****


Indicatorii care contează pentru investitorii români în piaţa de capital

Adrian Codirlasu, vicepreşedintele CFA România, face o analiză sumară a ceea ce influenţează deciziile de investiţie ale românilor (preluare wallstreet.ro).

În primul rând, calitatea informaţiilor despre indicatorii macroeconomici locali forţează o analiză asupra situaţiei din zona euro în deciziile în privinţa plasamentelor pe piaţa de capital, mai precis indicatori despre aşteptările de evoluţie a economiei UE. Urmează părerile managerilor exprimate în sondaje şi mai apoi dobânzile cheie, precum şi politicile de “quantitative easing”, pe când anunţurile privind PIB-ul nu au un efect important.

În România acest tip de indicatori relevanţi, precum NFP în SUA, care arată rata de creare locuri de muncă cu o frecvenţă lunară, costă bani şi este realizat rareori de organizaţii financiare specializate şi într-un mod profesionist, aşa cum este cazul afară.


*****

Investiţia pe piaţa de capital românească sau externă poate fi extrem de profitabilă în perioade de dinamică bursieră mare, deasemenea fiind extrem de riscantă, dacă nu este considerat un plan de investiţie eficient şi eficace, de multe ori beneficiind de un expert al domeniului.

Investiţiile prin Asigurări de tip Unit-Linked pot linişti setea de investiţie şi de acces într-o zonă de investiţii financiare administrate profesionist şi cu riscuri mult mai mici şi mai echilibrate decât pe bursă.

luni, 27 februarie 2012

Simt-Acționez-Gândesc

Suntem, oare, tributari sentimentelor atunci când cumpărăm ceva? Atâtea alegeri concentrate într-o zi ne fac să ne pierdem din capacitatea rațională de a lua decizii? Putem considera că nivelul experiențial al vieții noastre ne situează în momentul potrivit pentru un transfer către intuitiv?

Poate că aglomerarea de informații și situații la care suntem expuși sau ne expunem zilnic face ca în mod empiric centrul de comandă să intre într-o zonă de confort al abilității de a lua decizia doar pe baza intuiției. Poate pe acest lucru se bazează și marketingul de azi. Senzația vinde, știam asta de ceva vreme. Dar că senzația, sentimentul cumpără, poate fi o descoperire interesantă.

Ca vânzător, ești inevitabil legat de acest aspect, viitorul tău client va fi entuziasmat de cel puțin un lucru din tot procesul de vânzare prin care treceți împreună. Iar, ca și client, vei fi mai dispus să participi la proces, dacă știi că vânzătorul caută să-ți stimuleze ego-ul, să zicem. Devine deja un criteriu pentru anumiți clienți, cât de bun e vânzătorul este mai important decât nevoia de produs care este identificată, iar companiile care sunt în competiție în fața ta au deja nivele similare de calitate și servicii.


*****


“Habit, The 95% of behavior marketers ignore”, Marin Neale. Articol despre, aici.

joi, 23 februarie 2012

Dispersia Riscului

Din ciclul "Clientul mă învață", astăzi despre Dispersia Riscului sau despre Cum să-ți pui ouăle în mai multe buzunare ca să nu se spargă toate...



O întâlnire cu un client mai vechi, prilejuită de o discuție despre situația de cont a programului de investiții în care investește periodic, mi-a reamintit într-un mod elegant și personal despre cum este bine să faci o dispersie a riscului în toate domeniile vieții. Dacă este posibil să valorificăm legislația în vigoare pentru a ne eficientiza bugetul personal și cel al companiei, cu atât mai mult devine o datorie să găsim toate elementele care ne fac să plătim mai puțin (și el se gândea la taxele către stat, care pot fi privite din mai multe perspective) și să câștigăm mai mult, pe principii transparente și etice.

Și nu este vorba doar de a câștiga bani sau despre a plăti mai puțin. Este vorba despre sentimentul că ești la cârmă, despre sentimentul că ești în control, când este vorba despre banii tăi.
Este vorba despre sentimentul că eu ca și Consultant Financiar văd că munca mea are roade, adică am pus umărul și am reușit să conștientizez un om mai bine despre starea lui financiară și despre atitudinea lui despre bani și am reușit să-l consiliez să-și pornească un plan profesionist și eficient de gestionare a resurselor financiare ale vieții lui.
Dar și despre sentimentul că munca mea are sens și invers, fiecare întâlnire cu un om îmi dă posibilitatea să învăț ceva nou; după principiul unui bun prieten și coleg, dacă rămân cu o idee pe care să o pot folosi, aceea nu a fost o întâlnire ratată, în sensul existențial și de profit de business.

În momentul în care un element al vieții noastre dă semne de sincope sau nu mai funcționează în parametrii optimi (poate fi sănătatea, poate fi cariera, poate fi familia), poate fi oricare domeniu al vieții, atunci reacția naturală este să compensăm situația, mai bine sau mai rău, printr-o atenție sporită și un focus accentuat, până ieșim din criză. De obicei nu există un follow-up de durată, adică de o abordare sistemică.

Chiar și în contextul în care criza financiară afectează serios bugetele personale și prezintă impact puternic asupra bugetelor companiilor, chiar și în acest context, este o reacție potrivită să te uiți cu mai multă atenție și cu  mai multă metodă asupra banilor și a ceea ce reprezintă ei în viața personală sau a organizației, iar acest lucru reconsideră în sens constructiv atitudinea asupra banilor.

Dacă riscurile financiare la care mă expun sunt multe, dacă vreau să să consider un spectru mai larg de riscuri și să anticipez un plan de scăpare pentru eliminarea unui impact financiar devastator, atunci și soluția pe care o voi căuta va fi în mod necesar una completă și complexă. Ea va gândi și faptul că însăși soluția nu se va sprijini doar pe un element fundamental. Totul se va construi pe ideea că riscul trebuie dispersat, cu mențiunea că analiza cost/beneficiu își are greutate covârșitoare. Vorbim despre bani!


*****


Îți mulțumesc, Domnule Client!

luni, 20 februarie 2012

Riscuri incontrolabile la investiția pe bursă

Wall-Street ne învață la ce să ne uităm dacă vrem să investim pe bursa românească:


1. Modificarea politicilor monetare influențează cererea și oferta de bunuri și servicii, implicit împrumuturile. Când dobânda cheie crește, interesul investitorilor se mută pe obligațiuni și instrumente similare, acțiunile nemaifiind atractive.

2. Prăbușirea economiei reale este elementul care subliniază prezența recesiunii, perioadă în care acțiunile în bunuri de larg consum sau farmaceutice par să fie mai profitabile. Când PIB-ul are căderi succesive, recesiunea este o certitudine, iar elemente potrivite ar fi cumpărarea de acțiuni ale companiilor subevaluate.

3. Regimurile politice sunt importante, întrucât cele instabile sunt cele care schimbă brusc politicile interne, ceea ce-i face mai circumspecți pe investitori, care, de obicei, evită perioadele electorale.

4. Modificarea regulamentelor și fiscalității este un semnal important pentru investitori, ducând la o mai atentă și dirijată activitate de investire pe bursă.

5. Contextul internațional este definitoriu pentru ce se întâmplă pe bursele interne, la noi fiind fundamental acest principiu.


*****


Aceste elemente se păstrează și când vine vorba de deslușirea motivelor pentru care bursele internaționale reacționează într-un fel sau altul.

luni, 13 februarie 2012

Buletin ... bursier

Bursa românească nu a reacționat la demisia guvernului Boc în mod substanțial, iar acest fapt este important întrucât stabilitatea bursei se bazează și pe o stabilitate politică, implicit economică. În schimb, însă, WallStreet.ro a identificat câteva direcții pe care piața de capital ar fi interesată să le obțină de la noul guvern: să existe un calendar cu toate listările de stat care să fie respectat, vânzarea participațiilor cu discount pentru retail, eliminarea declarațiilor fiscale trimestriale pentru investitori, diferențierea pe profit din investițiile bursiere și introducerea managementului privat la companiile de stat.

Grecia, "drobul de sare al Europei", eterna poveste a ultimilor săptămâni, a semnat măsurile de austeritate impuse de creditorii care ar putea salva situația țării, cu reacțiile violente de rigoare. Chiar dacă măsurile au fost aprobate, Soros crede că tot va urma un trend slab de creștere care poate duce chiar la destrămarea Uniunii Europene, Germania fiind hotărâtă să susțină excluderea Greciei, având argumentul că Grecia a mai promis și altă-dată și nu și-a ținut promisiunea. Încrederea grecilor s-a subțiat foarte tare, o parte din ei ducându-și investițiile imobiliare în Marea Britanie, după un document al autorităților britanice trimis.ministerului elen de finanțe.

Informații din spațiul de analiză bursieră dau cu trend pozitiv SUA pe perioadă scurtă, în cazul Greciei, deși există aceste eforturi de redresare, lucru preluat pozitiv de către Asia, singurele soluții sunt faliment, restructurare sau inflație, deci se recomandă precauție sporită.



miercuri, 1 februarie 2012

Reforma sănătății în România... Când?

Piața de asigurări din România se exprimă în termeni diferiți asupra evoluției în acest an: unii spun că piața cel mult va stagna, alții privesc cu mai mult optimism 2012, cel puțin pe clasa asigurărilor de viață.

Dealtfel, Faptul că seria de achiziții în asigurări continuă în România este expresia unei presiuni suplimentare asupra pieței, acționarii străini dorind o echilibrare sănătoasă a activității din asigurări: curățare de portofolii, subscriere prudente și adaptare a prețurilor.

Cu toate acestea, Reforma sănătății în România se va duce către 2013, ceea ce poate fi un lucru bun, întrucât asigurătorii își pot consolida poziția în piață prin acțiuni specifice. Motivația este simplă, foarte mulți bani, cele mai multe companii, care au pășit în România, țintind reforma pensiilor și reforma sănătății, deocamdată doar una fiind atinsă ca obiectiv strategic pe termen lung.

Atâta vreme cât au putut susține un business paralel, asigurări de viață, de obicei, în mod profitabil, astfel încât în timp să acceseze un număr de clienți important, contabilizând un procent din piață, companiile au pompat resurse în subsidiarele lor din România. Dacă nu au atins marjele de profit țintit la început sau dacă nu s-au încadrat în cota de piață anticipată, din varii motive, o parte importantă din ele s-au decis să vândă, dovadă și seria de achiziții din România pe segmentul asigurărilor din perioada anterioară, dar și cele de care se știe sau de care încă nu s-a aflat nimic.

Cert este că jucătorii importanți ai pieței își consolidează poziția, iar numărul companiilor de asigurări din România se micșorează, lăsând loc doar celor mai puternice dintre ele.


*****


Pe fondul acestor informații, campaniile de Recrutare de personal calificat în asigurări, fie Consultanți, fie Brokeri, se concentrează în această perioadă și este obiectiv strategic al companiilor de asigurări.

Economia României, semne pozitive

Departe de a promova un optimism manipulant, câteva subiecte din presa de astăzi subliniază un trend și o direcție care tind să devină foarte sănătoase, păstrând rezerva că în contextul general al efectelor crizei financiare încă nu se pot face aprecieri foarte optimiste și nici pronosticuri pozitive câștigătoare.

Indicele de încredere în România a crescut la 94,3 puncte, estimează Comisia Europeană, atingând un maxim din iunie, anul trecut, cei care au exprimat această încredere sunt populația, industria, construcțiile și serviciile. (Sursa: http://www.money.ro, articolul integral aici)

Bursa românească a crescut cu 12% de la începutul anului, iar brokerii sunt optimiști în privința înaintării în an asupra percepției asupra riscului, mai ales că nu sunt semnale că analizele cu concluzie apocaliptică s-ar materializa. (Sursa: http://www.zf.ro, articolul integral aici)


*****


Se pot dovedi fiabile investițiile în bursa românească, iar pentru cei care doresc accesul la această modalitate de investiție cu riscuri mult mai mici decât la bursă și cu o serie de beneficii suplimentare, în produsele de tip Unit-Linked, care au alocare în fonduri ce investesc în bursa românească, întrucât acesta poate fi un semnal bun pentru acest an. *



*Părerile exprimate pe acest blog nu au menirea să constituie analize în baza căreia se pot lua decizii de investiție. Pentru acest lucru apelați la un Consultant Profesionist, care vă poate consilia în mod specific pe nevoia dvs de investiție și pe disponibilitatea dvs la risc.